I denne aroniakage med mandel-marcipanbund får aronia en let karamelliseret rosinagtig konsistens og mørk intens smag. Nyd med is, flødeskum eller creme fraiche.
Forb. tid1 timet
Samlet tid1 timet
Ret: Dessert, Kage
Diæt: Glutenfri
Servings: 6stykker
Author: Avocadoen.dk
Equipment
Tærtefad (24 cm)
Foodprocessor
Ingredienser
Tærte bund
85gmandler
65gsmør
50gsukker
50gmarcipan
1æg
Aroniafyld
300garonia
100gæble (ca. et æble)- vægt uden kærnehus, men med skræl
150gsukker
Låg
75gmandelmel
75gsukker
50gsmør
Sådan gør du
Bund
Tænd ovnen på 200 g alm ovn.
Hak mandlerne til groft mandelmel i en foodprocessor – der må gerne være små stykker mandler.
Tilsæt sukker, og marcipan og smør i små stykker og brug puls-funktionen på foodprocessoren, til det hele er blandet.
Tilsæt æg og puls kortvarigt til det er blandet.
Put et stykke bagepapir i tærteformen og tryk dejen ud i formen. Et par dråber vand på fingrene eller dejskraberen hjælper, hvis dejen klistrer.
Der er ingen grund til at trykke dejen op ad kanterne – den flyder alligevel ud.
Sæt dejen i fryseren i 20 minutter.
Forbag bunden i 15 minutter.
Aroniafyld
Æblerne rives groft og kommes i en gryde med aronia samt vaniljekorn og vaniljestang.
Kog bær og æble 10-15 minutter, til aroniabærrene er møre, og væsken er kogt næsten væk.
Lad aroniablandingen køle af, og fisk vaniljestangen op.
Tærtelåg
Blend først sukker og mandelmel sammen i foodprocessoren (du behøver ikke at gøre den ren mellem de to slags dej). Tilsæt derefter smør og brug pulsfunktionen, til det er blandet.
Læg dejen mellem to stykker film og rul ud til en cirkel på ca. 24 cm i diameter. Læg dejlåget i køleskabet, til det skal bruges. Du kan lægge den på et skærebræt (som ikke har været brugt til løg) - så er den nemmere at håndtere.
Færdigbagning
Fordel det afkølede aronia-æblefyld over den forbagte bund.
Fjern det øverste lag film fra låget til tærten og vend dejen ned oven på kagen.
Fjern det andet stykke film.
Sæt kagen i ovnen og bag i 20 minutter.
Lad kagen køle helt af, før du tager den ud af formen.