Avocadoen > Energigrød – nye spændende opskrifter til din morgenmad

Energi­grød – nye spæn­dende opskrifter til din morgenmad

Grøntsager i grønne og lyse nyancer gjort klar til energigrød

Pro­fes­sorens grønne energigrød

Opskrifterne her byg­ger på Oluf Bor­bye Ped­er­sens kon­cept “pro­fes­sorens grønne energi­grød”. Den orig­i­nale “Pro­fes­sorens grønne energi­grød” er frit tilgæn­gelig mange sted­er, se fx her: Styrk dit tar­m­mikro­biom og hold dig rask. Jeg synes, den grønne grød smager godt, men efter at have spist grøn grød i en uge, beg­y­n­dte jeg at savne fornyelse. Opskrifterne her er mine bud på helt nye vari­a­tion­er over pro­fes­sorens grønne grød.

Hvis du er nys­ger­rig på forsknin­gen bag den grønne energi­grød, kan du læse mere i bogen, Pro­fes­sorens grønne energi­grød, som er skrevet af Oluf Bor­bye Ped­er­sen og Mette Møl­bak. Ifølge bogen giv­er man sine tarm­bak­terier god næring, når man spis­er grønt. Forde­lene er ifølge for­fat­terne “en bedre fordø­jelse og mere ener­gi, et stærkere og mere bal­anceret immun­forsvar og en større mulighed for at leve i men­tal balance”. 

Du kan også høre Oluf Bor­bye Ped­er­sen i to pod­castepisoder, der er frit tilgæn­gelige på DR Lyd:

Tips til den grønne energigrød

Hvor­for skal man spise grøn energi­grød?

Den grønne grød er en gen­vej til at spise de 600 g frugt og grønt, som Føde­varestyrelsen anbe­faler, at vi spis­er hver dag. Det meste skal være grøntsager, men det kræver alt­så sin mand eller kvin­de at spise så mange grøntsager. Idéen bag pro­fes­sorens grønne grød er, at hvis man blender grøntsagerne og spis­er dem som grød fx til mor­gen­mad, bliv­er det meget nem­mere at få de 6 stykker grønt om dagen.

Men hvor­for er det så vigtigt at spise grøntsager? Det er det for­di, grøntsager er er god mad for de mikrober, som er i vores tarme, og som ifølge bogen “Pro­fes­sorens grønne enegi­grød” er uund­værlige for os, hvis vi skal holde os sunde og raske.

Bogen har føl­gende råd til at få et stærkt tar­m­mikro­biom:
Spis økol­o­gisk plantemad af forskel­lig slags og i alle farv­er og gerne 30 forskel­lige slags i løbet af ugen.
Undgå ultra­forar­be­jdet mad som piz­za, burg­er, færdi­gret­ter, kiks, chips, færdi­ge dressinger, slik og i det hele taget indus­trifrem­stillede føde­var­er, som er fulde af salt, sukker og tilsæt­ningsstof­fer.
Dyrk motion og få din nat­tesøvn.

Hvis du ikke har spist energi­grød før, kan du overve­je at beg­y­n­de med en min­dre por­tion end angivet i opskrifterne. Jeg synes i hvert fald det var lidt overvældende at spise så meget grønt til at starte med. Har du tarm­prob­le­mer, ved du nok bedst selv, om det er en god idé for dig at spise såd

Hvilke grøntsager kan man bruge til den grønne grød?

I prin­cip­pet kan man bruge alle grøntsager, som ikke kræver kogn­ing. Grøntsager, som skal koges, før man spis­er dem, tæller kartofler, bøn­ner (også de grønne) og aubergine. Der er også grøntsager og urter, som bare ikke smager så godt rå som fx græskar. Disse grøntsager skal man selvføl­gelig ikke bruge.

Det er ikke så svært at lave en grøn energi­grød, men i starten kan det være rart at have ret­ningslin­jer. I virke­lighe­den skal man bare putte en masse forskel­ligt grønt i blenderen. Energi­grø­den skal hov­ed­sageligt bestå af kål og andre grove grøntsager, men en slags kål kan erstattes med en anden slags. Det anbe­fales også at bruge blad­grønt som spinat. Det er ikke alle mine opskrifter, der inde­hold­er blad­grønt, da jeg også har taget hen­syn til far­ven på grø­den. Så kan man jo sørge for at få blad­grønt ind som salat om afte­nen i stedet for.

Menin­gen med at spise denne grød af blend­ede grøntsager er, at det er langt nem­mere at få den anbe­falede mængde grøntsager, når de er find­elt for én. Men savn­er du noget at tykke i, kan du tage lidt grøntsager fra, inden du blender og skære i min­dre stykker som top­ping på grøden.

Hvilken te skal man bruge til grøn energi­grød?

I orig­i­nalop­skriften bruges afkølet myn­tete til at jus­tere kon­sis­tensen på grø­den. Bry­der du dig ikke om sma­gen af mynte, kan du sagtens vælge en anden urtete eller frugtte. Et fif her­fra er at bruge tebreve bereg­net til at brygge koldt. Så skal man ikke huske at lave teen dagen før. De find­es i alle mulige smage. En af mine yndlings er fersken & man­go. Teen giv­er en sød smag, men til­før­er ikke sukker eller kalo­ri­er til energi­grø­den. Vil du ikke bruge te, kan du også bruge vand eller kefir.

Skal der tang i energi­grø­den?

Det bestem­mer du jo selv. Men tang er sundt. Tang har et stort ind­hold af vit­a­min­er, min­eraler, kost­fi­bre og omega 3‑fedtsyrer. Desu­den inde­hold­er tang mange stof­fer, der har pos­i­tiv virkn­ing på hel­bre­det. Det er bland andet stof­fer der virk­er som antiox­i­dan­ter og kan bremse infek­tion­er. Og så til­fø­jer tang uma­mi. Kilder: Værd at vide om tang – havets grønne guld og Vi burde spise tang dagen lang.

Vil du til­fø­je tang, bruges der 2–3 spis­eske­fulde tør­ret dan­sk tang eller et ark sushi-tang i den orig­i­nale grønne energigrød.

Hvor længe kan grøn energi­grød holde sig?

Grø­den kan godt holde sig et par dag i kølesk­a­bet, men jeg synes ærlig talt den får en trist farve ret hurtigt. 

Kan energi­grød fry­ses?

Grøntsagerne bevar­er deres gode egen­sk­aber, selv om de fry­seres, så ja.

Egentlig kan jeg bedst lide at lave grø­den frisk hver dag. Men der er selvføl­gelig mange fordele ved at lave en stor omgang og fryse ned i min­dre por­tion­er. Dels, at man ikke skal i gang (og rydde op efter det) hver dag. Og at man kan bruge fx et stort hvid­kål­shoved, inden det bliv­er for gam­melt. Hvis man laver til en dag ad gan­gen, risik­er­er man at stå med en masse rester, som kan blive til madspild.

Avocado, kiwi, krydderuter, Kål og andre grove grøntsager i lysegrønne og lyse nuancer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *