Avocadoen > Avocadoens energigrød med spidskål, selleri og jordskokker

Avo­ca­doens energi­grød med spid­skål, sel­l­eri og jordskokker

Lysegrøn energigrød pyntet med kiwibær, grønne dryer, pære, limeskal og pistcienødder

Denne opskrift på lyseg­røn energi­grød byg­ger på Oluf Bor­bye Ped­er­sens kon­cept “Pro­fes­sorens grønne energi­grød”. Her får du den i en ver­sion med spid­skål, sel­l­eri, jord­skokke og has­sel­nød­der. Spid­skål er en mild kål, og sam­men med sel­l­eri, nød­der og jord­skokker får grø­den en dejlig nød­deagtig smag. 

Energi­grød består af blend­ede grøntsager og lidt frugt. Ved at spise sådan en por­tion til mor­gen­mad, kan man få virke­lig mange grøntsager inden­bor­ds allerede fra mor­gen­stun­den. På den måde giv­er man ifølge viden­sk­aben sine tarm­bak­terier god næring, så de kan hjælpe én til et sundt liv. Du kan læse mere om pro­fes­sorens grønne energi­grød her: Energi­grød – nye spæn­dende opskrifter til din mor­gen­mad.

For at fremhæve has­sel­nød­dernes smag, kan du riste dem nemt i air­fry­er. Det er ret nemt at gøre i air­fry­er, som du kan se her: rist­ede has­sel­nød­der i air­fry­er.

Undgår du stivelse i din mad, kan du erstat­te jord­skokkerne med andre grøntsager. Jord­skokker inde­hold­er en del stivelse – dog kun halvt så meget som kartofler og langt min­dre end fx brød. 

Synes du godt om smagssam­men­sæt­nin­gen i denne mor­gen­mad, har du måske også lyst til at prøve den salat, som har inspir­eret mig til den lyseg­rønne energi­grød: spid­skålssalat med sel­l­eri, pære, has­sel­nød­der og estragondress­ing.

Avo­ca­doens energi­grød med spid­skål, sel­l­eri og jordskokker

Lyseg­røn energi­grød top­pet med kiwibær, grønne druer og pære. Spid­skål er dejlig mild kål, og med sel­l­eri og jord­skokker får grø­den en skøn nød­deagtig smag.
Forb. tid20 min­ut­ter
Sam­let tid20 min­ut­ter
Ret: Mor­gen­mad
Diæt: Gluten­fri, Lavt lak­to­seind­hold, Vegansk
Serv­ings: 1 por­tion
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Blender, (en god food­proces­sor kan også bruges)

Ingre­di­enser

  • 1 hånd­fuld feldt­salat (ca 25 g)
  • estragon og/eller mynte (frisk)
  • ½ lime (økol­o­gisk) saften – riv skallen og gem til pynt
  • ½ kiwi ca. 25 g
  • 1 stump Inge­fær
  • 15 g has­sel­nød­der evt. rist­ede – se link til, hvor­dan du nemt kan riste hasselnødder
  • 200 g spid­skål
  • 1 stor jord­skok ca. 75g
  • 100 g sel­l­eri
  • 1 stilk blad­sel­leri ca. 75 g
  • ½ Avo­ca­do

Top­ping

  • kiwibær
  • pære
  • grønne druer
  • skal af lime
  • has­sel­nød­der evt. rist­ede – se link til, hvor­dan du nemt kan riste hasselnødder

Sådan gør du

  • Riv skallen af den halve lime og sæt til side til pynt.
  • Rens alle frugter og grøntsager. Økol­o­gisk grønt kan bruges med skallen. Det gælder også kiwi.
  • Put lime­saft, kiwi, salat­blade og kry­d­derurter i blenderen og blend.
  • Tilsæt nød­der, inge­fær og blend.
  • Tilsæt de resterende ingre­di­enser til grø­den og blend, til den er jævn.
  • Anret grø­den med limeskal, nød­der, kiwibær og druer.

I den lyseg­rønne energi­grød får du 500 g grøntsager

I denne ver­sion af den grønne energi­grød får du 375 g af de grove grøntsager (kål og rod­frugter) plus blad­sel­leri, blad­grønt og kry­d­derurter. Her er du alt­så helt i top med dagens mængde grøntsager. Som i den orig­i­nale grønne energi­grød har jeg også tilsat avo­ca­do. Den er med at give en dejlig cremet kon­sis­tens til energi­grø­den, og så mæt­ter den også godt.

I efteråret, hvor vi har de bed­ste æbler og pær­er, synes jeg det giv­er mening at bruge dem også som top­ping. De er ikke så rige på antiox­i­dan­ter som bær er. Men så kan man jo tage revanche med de danske bær om sommeren.

I virke­lighe­den skal du bare putte en masse forskel­ligt grønt i blenderen, men i starten er det lidt nem­mere at have ret­ningslin­jer at gå efter. Har du ikke spid­skål, har du måske hvid­kål eller blomkål. Du byt­ter bare ud. I bund og grund han­dler det om at få så mange forskel­lige grøntsager i maven som mulig. Helst 30 forskel­lige på en uge.

Menin­gen med at spise denne grød af blend­ede grøntsager er, at det er langt nem­mere at få den anbe­falede mængde grøntsager, når de er find­elt for én. Men savn­er du noget at tykke i, kan du fx tage lidt blad­sel­leri fra, inden du blender. Så kan du skære dem i stykker og toppe dem oven på grø­den sam­men med frugt og nødder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften