Hindbærsyltetøj i mikroovn

Her får du opskriften på virkelig dejlig hindbærsyltetøj, som kan laves i mikroovn. Vil du hellere koge syltetøjet (eller marmeladen) på normal vis, kan du sagtens det. Men jeg synes, at syltetøj bliver supergodt, når det koges i mikroovnen, og det er hurtigt. Jeg har en hel samling af opskrifter på syltetøj i mikrovn.
Jeg har tilsat stikkelsbær til hindbærsyltetøjet. Stikkelsbær kan sagtens erstattes af flere hindbær, men stikkelsbærrene fremhæver hindbærsmagen på allerbedste vis. Desuden er der meget pektin i stikkelsbær – især dem, der er knap modne – så de hjælper med at stive hindbærsyltetøjet. Jeg nipper ikke stikkelsbær, med mindre der er kommet meget stilk med. De visne blomster bemærker man ikke i syltetøjet.
Jeg tilsætter 1/2 stang vanilje, hvor jeg har brugt kornene, for det er rigeligt med vaniljesmag i en brugt vaniljestang til en lille portion syltetøj. Der sidder altid vaniljekorn og smag tilbage, som man får ud, når vaniljestangen koges. De brugte vaniljestænger opbevarer jeg i et glas med sukker, til jeg skal bruge dem. Det er win win, for så har man altid vaniljesukker på lager.
Hindbærsyltetøj i mikroovn
Equipment
- Mikroovn
Ingredienser
- 50 g hindbær
- 50 stikkelsbær kan erstattes af hindbær
- 50 sukker 100 g, hvis det skal være langtidsholdbart
- ½ vaniljestang brugt
Sådan gør du
- Put sukker i en skål eller et kogeægte glas, der tåler mikroovn.
- Skær stikkelsbær fint og put i skålen.
- Put hindbær og vanilje i skålen.
- Kog i to minutter ved fuld effekt.
- Kog 5 minutter ved lav effekt.
- Husk at røre flere gange undervejs. Især i starten.
Sådan koger man syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marmeladen i en lidt stor ovnfast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kogningen gennem glasskålen og kan se, om der ligger uopløst sukker i bunden af skålen. Når marmeladen er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.
Fremgangsmåden er, at jeg bringer syltetøjet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syltetøjet er kommet i kog. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hedder 360W. Jeg koger til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter med en portion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Kogetider for forskellige mænder frugt og sukker i mikroovn
Kogetiden bliver længere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroovnen – i modsætning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syltetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde.
Mængde frugt og sukker | Kogtid og effekt i mikroovn |
100 g frugt + 50 g sukker | Fuld effekt: 2 minutter Lav effekt: 5 minutter |
200 g frugt + 100 g sukker eller 100 g frugt+ 100 g sukker | Fuld effekt: 3 minutter Lav effekt: 6 minutter |
300 g frugt + 150 g sukker eller 200 g frugt + 200 g sukker | Fuld effekt: 4 minutter Lav effekt: 7 minutter |
400 g frugt + 150 g sukker eller 300 g frugt + 300 g sukker | Fuld effekt: 5 minutter Lav – middellav effekt: 8 minutter |
400 g frugt + 400 g sukker | Fuld effekt: 6 minutter Lav – middellav effekt: 9 minutter |
Obs: Tiderne er kun vejledende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, middellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syltetøjet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effekten, så det passer. Kogetiden afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Holdbarhed og opbevaring af syltetøj og marmelade i mikroovn
Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syltetøjet opbevares i køleskab og spises hurtigt. Det gør dog ikke så meget, da portionen er lille. I køleskab holder syltetøjet sig fint et par uger eller ligefrem måneder, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.
Hvis man vil lave langtidsholdbart syltetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat konserveringsmidler. Her kan du læse mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan man rengør glas til syltetøj.