Avocadoen > Hjemmelavet kondenseret mælk: opskrift af kun mælk og sukker

Hjem­melavet kon­denseret mælk: opskrift af kun mælk og sukker

Hjemmelavet kondenseret mælk hældt på glas

Kon­denseret mælk: opskrift på den lækre søde ind­kogte mælk, der smager af karamel. Hvis du også har en svaghed for kon­denseret mælk, er du kom­met til rette sted. Her vis­er jeg, hvor­dan du kan lave kon­denseret mælk selv. Og vigtigst i denne sam­men­hæng: hvor­dan du ved, hvornår den har kogt længe nok.

Opskriften her er lavet af en liter mælk, men du kan sagtens lave en min­dre por­tion. I så fald skal massen koge knap så længe. Hjem­melavet kon­denseret mælk er helt genialt, hvis man har mælk, man ikke kan nå at bruge inden udløb­s­da­toen. Det for­længer nem­lig hold­barhe­den, når man koger mælken ind med sukker. Laver man så tilmed is af den søde karamel­lis­erede mælk, bliv­er hold­barhe­den selvføl­gelig end­nu længere.

Jeg koger kon­denseret mælk i en sauter­pande, alt­så en stor pande med høje kan­ter. Jo større over­fladen er, jo hur­tigere koger mælken ind til den rette konsistens. 

Hvor længe skal kon­denseret mælk koge? Sådan tjekker du, om den er klar

Det tager­ca. 40 min­ut­ter at lave kon­denseret mælk, hvis man koger af en liter mælk. Man skal røre i gry­den under hele kognin­gen, så mælken hverken bræn­der på eller bliv­er klum­pet. Så et godt råd her­fra: sæt noget godt i ørerne og væbn dig med tålmodighed, når du går i gang. 

Den første gange jeg kogte kon­denseret mælk, kom jeg til at koge massen for længe, og den blev alt for tyk. Kon­denseret mælk bliv­er tykkere, når den køler af, så man kan ikke helt reg­ne med kon­sis­tensen i pan­den. Men efter at have prøvet et par gange, fandt jeg ud af, hvor­dan man kan se, om den kon­denserede mælk er færdig.

For det første kan man holde øje med far­ven. Den skifter fra mælke­farvet til lys gullig. 

For det andet kan man tjekke tykkelsen af kon­denseret mælk på samme måde, som man tjekker kon­sis­tensen af syl­tetøj. Jeg stiller en lille tallerken i fry­seren, når jeg går i gang med at koge mælken ind. Når tiden er ved at være gået, dryp­per jeg en lille dråbe kon­denseret mælk på tallerke­nen. Da tallerke­nen er iskold, vil den kon­denserede mælk blive afkølet øje­b­likke­ligt. På den måde behøver man ikke at vente på, at massen køler af, før man ved, om den har den rigtige konsistens.

Så hvad er kende­teg­nene, der kan hjælpe dig med at afgøre, om din hjem­melavede kon­denserede mælk er kogt færdig?

  • Mælken er hvid. Når man sæt­ter en dråbe på en kold tallerken, spred­er mælken sig tyn­dt ud -> mælken skal koge videre.
  • Mælken er blevet lys gul . Når man sæt­ter en dråbe på en kold tallerken, sam­ler den sig til en let buet boble, der bliv­er liggende, hvor den ramte tallerke­nen -> den kon­denserede mælk er færdig.

Hvad kan man bruge kon­denseret mælk til?

Hjem­melavet kon­denseret mælk har samme utal­lige mulighed­er, som den på dåse. Jeg bruger kon­denseret mælk til kolde drikke, is, dessert og kon­fekt. Se alle opskrifter med kon­denseret mælk her.

Opskriften giv­er ca. 700 g kon­denseret mælk. Da en dåse vejer knap 400 g, svar­er por­tio­nen ca. til 1 hel plus 3/4 dåse kon­denseret mælk. Kon­denseret mælk opbe­vares i køleskabet.

Hjem­melavet kon­denseret mælk: opskrift af kun mælk og sukker

Opskrift på den søde ind­kogte mælk, der smager af karamel og forsøder kolde drikke, kager, is og kon­fekt. Tips til kogetid og kon­sis­tens for kon­denseret mælk.
Tilb. tid40 min­ut­ter
Sam­let tid40 min­ut­ter
Ret: Sødt
Serv­ings: 2 glas
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

  • 400 g sukker
  • 1 l mælk

Sådan gør du

  • Bland sukker og mælk i en stor pande eller sautergryde.
  • Bring mælk og sukker i kog under omrøring.
  • Skru lidt ned for var­men og kog videre under omrøring i ca. 40 minutter.
  • Se oven­for, hvor­dan du kan lave karamel­prøven for at tjekke, om den kon­denserede mælk er færdig. 
  • Hæld på rengjorte skold­ede glas. 
  • Opbe­vares i køleskab. 
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften