Hjemmelavet kondenseret mælk: opskrift af kun mælk og sukker

Kondenseret mælk: opskrift på den lækre søde indkogte mælk, der smager af karamel. Hvis du også har en svaghed for kondenseret mælk, er du kommet til rette sted. Her viser jeg, hvordan du kan lave kondenseret mælk selv. Og vigtigst i denne sammenhæng: hvordan du ved, hvornår den har kogt længe nok.
Opskriften her er lavet af en liter mælk, men du kan sagtens lave en mindre portion. I så fald skal massen koge knap så længe. Hjemmelavet kondenseret mælk er helt genialt, hvis man har mælk, man ikke kan nå at bruge inden udløbsdatoen. Det forlænger nemlig holdbarheden, når man koger mælken ind med sukker. Laver man så tilmed is af den søde karamelliserede mælk, bliver holdbarheden selvfølgelig endnu længere.
Jeg koger kondenseret mælk i en sauterpande, altså en stor pande med høje kanter. Jo større overfladen er, jo hurtigere koger mælken ind til den rette konsistens.
Hvor længe skal kondenseret mælk koge? Sådan tjekker du, om den er klar
Det tagerca. 40 minutter at lave kondenseret mælk, hvis man koger af en liter mælk. Man skal røre i gryden under hele kogningen, så mælken hverken brænder på eller bliver klumpet. Så et godt råd herfra: sæt noget godt i ørerne og væbn dig med tålmodighed, når du går i gang.
Den første gange jeg kogte kondenseret mælk, kom jeg til at koge massen for længe, og den blev alt for tyk. Kondenseret mælk bliver tykkere, når den køler af, så man kan ikke helt regne med konsistensen i panden. Men efter at have prøvet et par gange, fandt jeg ud af, hvordan man kan se, om den kondenserede mælk er færdig.
For det første kan man holde øje med farven. Den skifter fra mælkefarvet til lys gullig.
For det andet kan man tjekke tykkelsen af kondenseret mælk på samme måde, som man tjekker konsistensen af syltetøj. Jeg stiller en lille tallerken i fryseren, når jeg går i gang med at koge mælken ind. Når tiden er ved at være gået, drypper jeg en lille dråbe kondenseret mælk på tallerkenen. Da tallerkenen er iskold, vil den kondenserede mælk blive afkølet øjeblikkeligt. På den måde behøver man ikke at vente på, at massen køler af, før man ved, om den har den rigtige konsistens.
Så hvad er kendetegnene, der kan hjælpe dig med at afgøre, om din hjemmelavede kondenserede mælk er kogt færdig?
Hvad kan man bruge kondenseret mælk til?
Hjemmelavet kondenseret mælk har samme utallige muligheder, som den på dåse. Jeg bruger kondenseret mælk til kolde drikke, is, dessert og konfekt. Se alle opskrifter med kondenseret mælk her.
Opskriften giver ca. 700 g kondenseret mælk. Da en dåse vejer knap 400 g, svarer portionen ca. til 1 hel plus 3/4 dåse kondenseret mælk. Kondenseret mælk opbevares i køleskabet.
Hjemmelavet kondenseret mælk: opskrift af kun mælk og sukker
Ingredienser
- 400 g sukker
- 1 l mælk
Sådan gør du
- Bland sukker og mælk i en stor pande eller sautergryde.
- Bring mælk og sukker i kog under omrøring.
- Skru lidt ned for varmen og kog videre under omrøring i ca. 40 minutter.
- Se ovenfor, hvordan du kan lave karamelprøven for at tjekke, om den kondenserede mælk er færdig.
- Hæld på rengjorte skoldede glas.
- Opbevares i køleskab.
Se opskrifter med kondenseret mælk
