Sunde citronmuffins med birkes – uden smør, sukker og mel
Mine citronmuffins med birkes, der er bagt med mandelmel, er et sundt alternativ til almindelige muffins. For det første, fordi de er uden tilsat sukker. Den søde smag kommer fra banan, mandler og vanilje.
For det andet er de her saftige muffins uden smør eller olie. Jeg har tilsat en lille smule fløde, som er med til at fremhæve smagen og give en god konsistens. Men det er under 1 spsk. pr. muffin, så det er ikke meget.
For det tredje, får du med én muffin halvdelen af de 30 g nødder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser om dagen. Denne anbefaling har de, fordi nødder har et højt indhold af sundt fedt og forebygger hjertekarsygdomme (kilde: Sundhedsstyrrelsen).
Citron og birkes er et klassisk makkerpar, som gør det ekstra godt i disse sunde muffins. Når man bager uden hvedemel, bliver teksturen mere blød. Her hjælper birkes til at give lidt knas og konsistens til bagværket. Og så er er der bare noget med smagen af citron og birkes, der står godt til hinanden.
Jeg har pyntet med lidt kandiseret citronskal og stedmoderblomster. Den søde citronskal kan sagtens udelades, hvis du ønsker, at dine muffins skal være uden sukker, eller du ikke vil bruge tid på at kandisere citronskal. I så fald kan du undlade citron eller bruge lidt groftrevet citronskal. Hvis du har lyst til at lave citronpynten selv, kan du se opskriften på colais, hvor du også finder vejledningen til citronkrymmel.
Nem og hurtig opskrift på muffins i airfryer
Dette er en superhurtig og nem opskrift, der ikke giver meget opvask, da alle ingredienserne blot blendes sammen.
Og så bager jeg mine citronmuffins i airfryer, hvilket betyder, at man ikke skal vente på, at ovnen varmer op. Skal du bage en større portion, eller har du ikke en airfryer, kan de godt bages i ovn. Du skal da lige afsætte 5 minutter længere.
Sunde citronmuffins med birkes – uden smør, sukker og mel
Equipment
- 4 muffinsforme af silikone
Ingredienser
- 3 spsk. fløde
- 1 stort æg 65 g
- 65 g mandelmel
- ⅛ tsk. fint salt
- ½ tsk. bagepulver
- ½ tsk. vaniljepulver
- 1 banan (100 g banan)
- 2 tsk birkes
- 1 citron – skallen (fintrevet)
Pynt
- groftrevet citronskal eller kandiseret citron (se link til citronkrymmel efter opskriften)
- Stedmoderblomster
Sådan gør du
- Put først æg og fløde i et blenderglas eller minihakker og tilsæt de øvrige ingredienser undtagen birkes og citronskal.
- Blend til massen er glat.
- Tilsæt birkes og fintrevet citronskal og bland hurtigt.
- Hæld i muffinsforme af silikone. Jeg smører ikke mine silikoneforme.
- Bag 15 minutter ved 160 i airfryer (20 minutter ved 170 grader i almindelig ovn)
- Flyt lidt rundt på muffinsene efter de første 10 minutter i airfryeren for at de bliver jævnt bagt.
- Lad dem køle ca. 5 minutter, før du lirker dem ud af formene.
Noter
Se andre opskrifter på sunde desserter og snacks