Avocadoens energigrød med spidskål, selleri og jordskokker
Denne opskrift på lysegrøn energigrød bygger på Oluf Borbye Pedersens koncept “Professorens grønne energigrød”. Her får du den i en version med spidskål, selleri, jordskokke og hasselnødder. Spidskål er en mild kål, og sammen med selleri, nødder og jordskokker får grøden en dejlig nøddeagtig smag.
Energigrød består af blendede grøntsager og lidt frugt. Ved at spise sådan en portion til morgenmad, kan man få virkelig mange grøntsager indenbords allerede fra morgenstunden. På den måde giver man ifølge videnskaben sine tarmbakterier god næring, så de kan hjælpe én til et sundt liv. Du kan læse mere om professorens grønne energigrød her: Energigrød – nye spændende opskrifter til din morgenmad.
For at fremhæve hasselnøddernes smag, kan du riste dem nemt i airfryer. Det er ret nemt at gøre i airfryer, som du kan se her: ristede hasselnødder i airfryer.
Undgår du stivelse i din mad, kan du erstatte jordskokkerne med andre grøntsager. Jordskokker indeholder en del stivelse – dog kun halvt så meget som kartofler og langt mindre end fx brød.
Synes du godt om smagssammensætningen i denne morgenmad, har du måske også lyst til at prøve den salat, som har inspireret mig til den lysegrønne energigrød: spidskålssalat med selleri, pære, hasselnødder og estragondressing.
Avocadoens energigrød med spidskål, selleri og jordskokker
Equipment
- Blender, (en god foodprocessor kan også bruges)
Ingredienser
- 1 håndfuld feldtsalat (ca 25 g)
- estragon og/eller mynte (frisk)
- ½ lime (økologisk) saften – riv skallen og gem til pynt
- ½ kiwi ca. 25 g
- 1 stump Ingefær
- 15 g hasselnødder evt. ristede – se link til, hvordan du nemt kan riste hasselnødder
- 200 g spidskål
- 1 stor jordskok ca. 75g
- 100 g selleri
- 1 stilk bladselleri ca. 75 g
- ½ Avocado
Topping
- kiwibær
- pære
- grønne druer
- skal af lime
- hasselnødder evt. ristede – se link til, hvordan du nemt kan riste hasselnødder
Sådan gør du
- Riv skallen af den halve lime og sæt til side til pynt.
- Rens alle frugter og grøntsager. Økologisk grønt kan bruges med skallen. Det gælder også kiwi.
- Put limesaft, kiwi, salatblade og krydderurter i blenderen og blend.
- Tilsæt nødder, ingefær og blend.
- Tilsæt de resterende ingredienser til grøden og blend, til den er jævn.
- Anret grøden med limeskal, nødder, kiwibær og druer.
Se andre opskrifter på energigrød
I den lysegrønne energigrød får du 500 g grøntsager
I denne version af den grønne energigrød får du 375 g af de grove grøntsager (kål og rodfrugter) plus bladselleri, bladgrønt og krydderurter. Her er du altså helt i top med dagens mængde grøntsager. Som i den originale grønne energigrød har jeg også tilsat avocado. Den er med at give en dejlig cremet konsistens til energigrøden, og så mætter den også godt.
I efteråret, hvor vi har de bedste æbler og pærer, synes jeg det giver mening at bruge dem også som topping. De er ikke så rige på antioxidanter som bær er. Men så kan man jo tage revanche med de danske bær om sommeren.
I virkeligheden skal du bare putte en masse forskelligt grønt i blenderen, men i starten er det lidt nemmere at have retningslinjer at gå efter. Har du ikke spidskål, har du måske hvidkål eller blomkål. Du bytter bare ud. I bund og grund handler det om at få så mange forskellige grøntsager i maven som mulig. Helst 30 forskellige på en uge.
Meningen med at spise denne grød af blendede grøntsager er, at det er langt nemmere at få den anbefalede mængde grøntsager, når de er findelt for én. Men savner du noget at tykke i, kan du fx tage lidt bladselleri fra, inden du blender. Så kan du skære dem i stykker og toppe dem oven på grøden sammen med frugt og nødder.