Avocadoen > Cherimoyasyltetøj med lime – opskrift i mikroovn

Che­r­i­moy­a­syl­tetøj med lime – opskrift i mikroovn

Chiamoyasyltetøj med lime

Che­r­i­moy­a­syl­tetøj er uman­erligt lækkert, når man bland­er det med lime. I sig selv er chi­amoya en meget sød frugt, så syl­tetøj med chi­amoy alene, bliv­er næsten for sødt. Med lime får syl­tetø­jet den rette bal­ance mellem sødt syrligt, som er ret så lækkert i marme­lade og syltetøj. 

Hvis du ikke kender che­r­i­moya, kan jeg kun anbe­fale dig at prøve den den lækre ekso­tiske frugt. Jeg har ikke lavet noget med frugten, som ikke smager him­mel­sk. Eneste hage er, at den er lidt besværlig, for­di man skal have alle kern­erne ud, før man kan bruge den. Spis­er man den, som den er (med ske som en kiwi,) kan man jo bare spytte kern­erne ud. Men vil man bruge den i opskrifter, er man nødt til at få dem pil­let ud enten med en lille gaffel eller urtekniv.

Opskriften her er til et lille glas che­r­i­moy­a­syl­tetøj, som koges i mikroovn. Mikroov­nen er super­eg­net til små por­tion­er syl­tetøj. Du kan læse mere om at koge syl­tetøj i mikroovn, hvis du scroller ned. 

Syl­tetøj med che­r­i­moya kan bruges, som man ple­jer at spise syl­tetøj og marme­lade på brød eller som top­ping på youghurt eller chi­a­grød. Det er er også rigtig godt til pan­dek­ager.

Che­r­i­moy­a­syl­tetøj med lime – opskrift i mikroovn

Syl­tetøj af che­r­i­moya er uman­erligt lækkert med lime, hvor det får den helt rette bal­ance mellem sødt og syrligt, som er så lækkert i syl­tetøj, fx til pandekager.
Forb. tid10 min­ut­ter
Tilb. tid7 min­ut­ter
Sam­let tid17 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Serv­ings: 1 lille glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn kan også koges i gryde

Ingre­di­enser

  • 1 che­r­i­moya
  • 1 økol­o­gisk lime saft og skal
  • 100 g rør­sukker (eller hvidt sukker)

Sådan gør du

  • Halver che­r­i­moy­aen og fjern den brune streng, der udgår fra stilken. Skrab kødet ud med en ske og pil alle kern­erne ud, fx med en urtekniv eller lille spids gaffel (pålægs­gaffel).
  • Mos kødet lidt – også for at sikre, at du ikke har over­set nogen af kernerne.
  • Vej halv så meget sukker af, som der frugtkød fra cherimoyaen.
  • Tilsæt fint revet skal fra lime plus saften.
  • Put det hele i en skål, der tåler mikorovn.
  • Kog i to min­ut­ter ved fuld effekt.
  • Kog 5 min­ut­ter ved lav effekt.
  • Husk at røre flere gange under­ve­js. Især i starten. Sukkeret skal være helt opløst.
  • Har du ikke mikroovn, kan du koge syl­tetø­jet i gryde, til det beg­y­n­der at tykne.
  • Hæld på et rengjort, skold­et glas og opbe­var i køleskabet.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Sådan koger man syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en lidt stor ovn­fast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 3 min­ut­ter
Lav effekt: 6 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav effekt: 7 minutter
400 g frugt + 150 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 5 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 8 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 9 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Cherimoyasyltetøj med lime

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften