Cherimoyasyltetøj med lime – opskrift i mikroovn

Cherimoyasyltetøj er umanerligt lækkert, når man blander det med lime. I sig selv er chiamoya en meget sød frugt, så syltetøj med chiamoy alene, bliver næsten for sødt. Med lime får syltetøjet den rette balance mellem sødt syrligt, som er ret så lækkert i marmelade og syltetøj.
Hvis du ikke kender cherimoya, kan jeg kun anbefale dig at prøve den den lækre eksotiske frugt. Jeg har ikke lavet noget med frugten, som ikke smager himmelsk. Eneste hage er, at den er lidt besværlig, fordi man skal have alle kernerne ud, før man kan bruge den. Spiser man den, som den er (med ske som en kiwi,) kan man jo bare spytte kernerne ud. Men vil man bruge den i opskrifter, er man nødt til at få dem pillet ud enten med en lille gaffel eller urtekniv.
Opskriften her er til et lille glas cherimoyasyltetøj, som koges i mikroovn. Mikroovnen er superegnet til små portioner syltetøj. Du kan læse mere om at koge syltetøj i mikroovn, hvis du scroller ned.
Syltetøj med cherimoya kan bruges, som man plejer at spise syltetøj og marmelade på brød eller som topping på youghurt eller chiagrød. Det er er også rigtig godt til pandekager.
Cherimoyasyltetøj med lime – opskrift i mikroovn
Equipment
- Mikroovn kan også koges i gryde
Ingredienser
- 1 cherimoya
- 1 økologisk lime saft og skal
- 100 g rørsukker (eller hvidt sukker)
Sådan gør du
- Halver cherimoyaen og fjern den brune streng, der udgår fra stilken. Skrab kødet ud med en ske og pil alle kernerne ud, fx med en urtekniv eller lille spids gaffel (pålægsgaffel).
- Mos kødet lidt – også for at sikre, at du ikke har overset nogen af kernerne.
- Vej halv så meget sukker af, som der frugtkød fra cherimoyaen.
- Tilsæt fint revet skal fra lime plus saften.
- Put det hele i en skål, der tåler mikorovn.
- Kog i to minutter ved fuld effekt.
- Kog 5 minutter ved lav effekt.
- Husk at røre flere gange undervejs. Især i starten. Sukkeret skal være helt opløst.
- Har du ikke mikroovn, kan du koge syltetøjet i gryde, til det begynder at tykne.
- Hæld på et rengjort, skoldet glas og opbevar i køleskabet.
Sådan koger man syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marmeladen i en lidt stor ovnfast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kogningen gennem glasskålen og kan se, om der ligger uopløst sukker i bunden af skålen. Når marmeladen er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.
Fremgangsmåden er, at jeg bringer syltetøjet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syltetøjet er kommet i kog. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hedder 360W. Jeg koger til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter med en portion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Kogetider for forskellige mænder frugt og sukker i mikroovn
Kogetiden bliver længere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroovnen – i modsætning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syltetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde.
Mængde frugt og sukker | Kogtid og effekt i mikroovn |
100 g frugt + 50 g sukker | Fuld effekt: 2 minutter Lav effekt: 5 minutter |
200 g frugt + 100 g sukker eller 100 g frugt+ 100 g sukker | Fuld effekt: 3 minutter Lav effekt: 6 minutter |
300 g frugt + 150 g sukker eller 200 g frugt + 200 g sukker | Fuld effekt: 4 minutter Lav effekt: 7 minutter |
400 g frugt + 150 g sukker eller 300 g frugt + 300 g sukker | Fuld effekt: 5 minutter Lav – middellav effekt: 8 minutter |
400 g frugt + 400 g sukker | Fuld effekt: 6 minutter Lav – middellav effekt: 9 minutter |
Obs: Tiderne er kun vejledende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, middellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syltetøjet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effekten, så det passer. Kogetiden afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
