Chewy rabarberkage med rabarbermousse – glutenfri

Denne rabarberkage har jeg bagt siden børnene var helt små. Vi kaldte den maoam-kage dengang, fordi de ikke var vilde med tanken om rabarber i kage. Til gengæld elskede de denne rabarberkage, når den blev præsenteret som maoam-kage. Maoam er de her syrlige frugtkarameller, som de fik til fredagsslik.
Kagen består af en karamelliseret bund, som dækkes af et lag let syrlig rabarbermousse. Der er altså ikke karameller i kagen, men smagen og konsistensen minder tilsammen en lille smule om frugtkarameller. Rabarbermoussen bages oven på kagen og består af rabarberkompot, der blendes, så der ikke er nogen rabarbertrevler, der kan genere kræsne børneganer. Kun den lækre bløde rabarbersmag. Det er nok derfor, at børn er så glade for denne tærte-agtige kage, selv om der er rabarber i.
Det er en glutenfri rabarberkage, da kagebunden er uden mel. Som erstatning for mel bruger jeg mandelmel. Det gør dog ikke kagen ringere, så gør dig selv den tjeneste at bage den, uanset om du tåler mel eller ej. Bunden bliver chewy og næsten karamelliseret. Men pas på ikke at bage den for længe, for så kan den blive hård.
Rabarberfirkanter med et lag rabarbermousse – eller rabarbertærte
Rabarberkagen kan enten bages i en bradepande og skæres ud i firkanter. Så får man rabarber-barer, med de to fine lag af bund og rabarbermousse. I så fald kan kagen skæres ud i meget små firkanter – helt op til 32 stykker, som man fx kan bruge til kagetapas. Eller man kan bage kagen som en tærte i et tærtefad. Her kan ikke skære stykkerne så småt, så man får 8–16 stykker alt efter, hvor sulten/ferm man er. Ingredienserne er helt de samme, men man får et helt forskelligt udtryk, alt efter om man bager kagen i en firkantet eller rund form.
Hvis du vil have den flotte pink farve i rabarberkagen, skal du vælge rabarber som vinrabarber eller jordbærrabarber, der er røde indeni. Med de grønne rabarber bliver kagen mere kedelig i farven – smagen fejler dog intet. Har du rabarber i haven, har jeg et par gode råd til rabarber efter opskriften.
Chewy rabarberkage med rabarbermousse – glutenfri
Equipment
- Foodprocesser
- Bradepande 20x40 – eller –
- Et tærtefad 25 cm i diameter
Ingredienser
Rarbarberkompot
- 300 g rabarber 6 tynde stilke
- 250 g sukker
- ½ vaniljestang
Tærtebund
- 120 g smør koldt
- 170 g farin
- 150 g mandelmel
- ½ tsk. stødt ingefær
Rabarberfyld
- 80 g sukker
- 3 æg
- Rarbarberkompotten (afkølet)
- 1 økologisk citron – skallen
- 2 spsk. citronsaft
- 2 spsk. majsstivelse*
Sådan gør du
Rabarberkompot
- Skær (eller klip) rabarberne i mindre stykker og put dem i en gryde med sukker og vaniljekorn (put også vaniljestangen i gryden)
- Der skal ikke vand i, så kog lige så forsigtigt i starten, til rabarberne begynder at væske.
- Kog rabarberne til de er møre, og kompotten ikke er for fugtig, 5–10 minutter.
- Fisk vaniljestangen op og hæld rabarberne i en foodprocesser. Kør til massen er jævn.
- Lad kompotten køle af i køleskabet (du kan godt lave den dagen før).
Tærtebund
- Tænd ovnen på 175 grader varmluftsovn.
- Put alle ingredienserne i foodprocessoren. Du kan også samle dejen hurtigt med hænderne, som man samler en mørdej.
- Kør til massen lige akkurat er samlet.
- Tryk massen ud i et tærtefad eller bradepande beklædt med bagepapir. Hvis det klistrer, kan du dyppe fingrene i lidt koldt vand. Hvis du vælger tærtefadet, tryk da dejen lidt op ad kanterne.
- Forbag tærten i 10 minutter.
Rabarberfyld
- Pisk æg og sukker luftigt i en stor skål.
- Pisk rabarberkompotten i sammen med fintrevet citronskal og ingefær.
- Rør majsstivelsen ud i citronsaften og pisk det i blandingen.
- Hæd det oven på den forpagte bund og bag tærten videre i 30–45 minutter (kagen må ikke blævre i midten, når du trækker den ud).
- Sæt kagen i køleskabet, til den er kold.
Noter
* Majstivelse er stort set ren stivelse, så hvis du undgår stivelse i din mad, er det ikke denne opskrift, du skal gå med. Måske kunne du have lyst til at prøve denne jordbærkage i stedet.
Skal man bruge oxalsyre i retter med rababer?
Rabarber indeholder oxalsyre. Det kan man mærke på tænderne, når man spiser rabarber – det samme gælder spinat. I gamle dage tilsatte man nonoxalsyre til rabarber for at neutralisere syren. Det behøves ikke, da vi som regel spiser rabarber i små mængder. Men man kan mildne oxalsyren med et mælkeprodukt som fløde, is eller yoghurt.
Hvordan og hvornår høster man rabarber?
Man siger, at man ikke skal høste rabarber efter Sankt Hans, men hvis planten er god og kraftig, kan man godt høste lidt stilke igen efter sommerferien. De første par år efter, at man har sat rabarber, skal man tage meget sparsomt af dem – eller slet ikke. Det er er her min tålmodighed virkelig kommer på prøve. Når man har sat en ny plante, vil man jo gerne have udbytte af den med det samme. Men det lønner sig, hvis man kan holde nallerne fra dem. Hvis man derimod tager for tidligt af rabarberne, bliver de mere skravlede næste år.
Dyrker man sine rabarber selv, skal man huske at give dem rigeligt med vand og gødning. En gartner fortalte mig en gang, at rabarber gror godt ved siden af drivhuset, hvis man har sådan et. Her siver der rigeligt med vand og gødning ud til rabarberne.
Rabarber skal plukkes og ikke skæres. Når man hiver rabarberen af, får man nemlig skoen med, som er den nederste – og lækreste – del af rabarberen. Men pas på og lirk dem lidt forsigtigt fra side til side, til stilken løsner sig, så man ikke skader resten af planten
Andre lækre glutenfri kager uden mel

