Avocadoen > Chewy rabarberkage med rabarbermousse – glutenfri

Chewy rabar­berk­age med rabar­ber­mousse – glutenfri

Rabarberkage med lag af karamelliseret bund og rabarbermousse

Denne rabar­berk­age har jeg bagt siden børnene var helt små. Vi kaldte den maoam-kage den­gang, for­di de ikke var vilde med tanken om rabar­ber i kage. Til gengæld elskede de denne rabar­berk­age, når den blev præsen­teret som maoam-kage. Maoam er de her syrlige frugtkarameller, som de fik til fredagsslik.

Kagen består af en karamel­lis­eret bund, som dækkes af et lag let syrlig rabar­ber­mousse. Der er alt­så ikke karameller i kagen, men sma­gen og kon­sis­tensen min­der tilsam­men en lille smule om frugtkarameller. Rabar­ber­moussen bages oven på kagen og består af rabar­berkom­pot, der blendes, så der ikke er nogen rabar­bertrevler, der kan genere kræsne børne­gan­er. Kun den lækre bløde rabar­bers­mag. Det er nok der­for, at børn er så glade for denne tærte-agtige kage, selv om der er rabar­ber i.

Det er en gluten­fri rabar­berk­age, da kage­bun­den er uden mel. Som erstat­ning for mel bruger jeg man­delmel. Det gør dog ikke kagen rin­gere, så gør dig selv den tjen­este at bage den, uanset om du tåler mel eller ej. Bun­den bliv­er chewy og næsten karamel­lis­eret. Men pas på ikke at bage den for længe, for så kan den blive hård.

Rabar­ber­firkan­ter med et lag rabar­ber­mousse – eller rabarbertærte

Rabar­berk­a­gen kan enten bages i en brade­pande og skæres ud i firkan­ter. Så får man rabar­ber-bar­er, med de to fine lag af bund og rabar­ber­mousse. I så fald kan kagen skæres ud i meget små firkan­ter – helt op til 32 stykker, som man fx kan bruge til kage­ta­pas. Eller man kan bage kagen som en tærte i et tærte­fad. Her kan ikke skære stykkerne så småt, så man får 8–16 stykker alt efter, hvor sulten/ferm man er. Ingre­di­enserne er helt de samme, men man får et helt forskel­ligt udtryk, alt efter om man bager kagen i en firkan­tet eller rund form. 

Hvis du vil have den flotte pink farve i rabar­berk­a­gen, skal du vælge rabar­ber som vinrabar­ber eller jord­bærrabar­ber, der er røde indeni. Med de grønne rabar­ber bliv­er kagen mere kedelig i far­ven – sma­gen fejler dog intet. Har du rabar­ber i haven, har jeg et par gode råd til rabar­ber efter opskriften.

Chewy rabar­berk­age med rabar­ber­mousse – glutenfri

Rabar­berk­a­gen er et hit hos børn; vi kalder den også maoam-kage. Den består af en karamel­lis­eret bund med rabar­ber­mousse. Kan bages i brade­pande eller tærtefad.
Forb. tid45 min­ut­ter
Tilb. tid30 min­ut­ter
Tid i kølesk­a­bet8 timer
Sam­let tid9 timer 15 min­ut­ter
Ret: Kage
Diæt: Gluten­fri
Serv­ings: 8 stykker (eller op til 32)
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Food­process­er
  • Brade­pande 20x40 – eller –
  • Et tærte­fad 25 cm i diameter

Ingre­di­enser

Rar­bar­berkom­pot

  • 300 g rabar­ber 6 tyn­de stilke
  • 250 g sukker
  • ½ vanil­jes­tang

Tær­te­bund

  • 120 g smør koldt
  • 170 g farin
  • 150 g man­delmel
  • ½ tsk. stødt inge­fær

Rabar­berfyld

  • 80 g sukker
  • 3 æg
  • Rar­bar­berkom­pot­ten (afkølet)
  • 1 økol­o­gisk cit­ron – skallen
  • 2 spsk. cit­ron­saft
  • 2 spsk. majsstivelse*

Sådan gør du

Rabar­berkom­pot

  • Skær (eller klip) rabar­berne i min­dre stykker og put dem i en gryde med sukker og vanil­jeko­rn (put også vanil­jes­tangen i gryden)
  • Der skal ikke vand i, så kog lige så for­sigtigt i starten, til rabar­berne beg­y­n­der at væske.
  • Kog rabar­berne til de er møre, og kom­pot­ten ikke er for fugtig, 5–10 minutter.
  • Fisk vanil­jes­tangen op og hæld rabar­berne i en food­process­er. Kør til massen er jævn.
  • Lad kom­pot­ten køle af i kølesk­a­bet (du kan godt lave den dagen før).

Tær­te­bund

  • Tænd ovnen på 175 grad­er varmluftsovn.
  • Put alle ingre­di­enserne i food­proces­soren. Du kan også sam­le dejen hur­tigt med hæn­derne, som man sam­ler en mørdej. 
  • Kør til massen lige akku­rat er samlet.
  • Tryk massen ud i et tærte­fad eller brade­pande bek­lædt med bagepa­pir. Hvis det klistr­er, kan du dyppe fin­grene i lidt koldt vand. Hvis du væl­ger tærte­fadet, tryk da dejen lidt op ad kanterne. 
  • Forbag tærten i 10 minutter.

Rabar­berfyld

  • Pisk æg og sukker luftigt i en stor skål.
  • Pisk rabar­berkom­pot­ten i sam­men med fin­trevet cit­ron­skal og ingefær.
  • Rør majsstivelsen ud i cit­ron­saften og pisk det i blandingen.
  • Hæd det oven på den for­pagte bund og bag tærten videre i 30–45 min­ut­ter (kagen må ikke blævre i midten, når du trækker den ud).
  • Sæt kagen i kølesk­a­bet, til den er kold.

Not­er

Kagen kan fryses. 

* Majs­tivelse er stort set ren stivelse, så hvis du undgår stivelse i din mad, er det ikke denne opskrift, du skal gå med. Måske kunne du have lyst til at prøve denne jord­bærk­age i stedet.

Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Skal man bruge oxal­syre i ret­ter med rababer?

Rabar­ber inde­hold­er oxal­syre. Det kan man mærke på tæn­derne, når man spis­er rabar­ber – det samme gælder spinat. I gam­le dage tilsat­te man nonox­al­syre til rabar­ber for at neu­tralis­ere syren. Det behøves ikke, da vi som regel spis­er rabar­ber i små mængder. Men man kan mildne oxal­syren med et mælke­pro­dukt som fløde, is eller yoghurt.

Hvor­dan og hvornår høster man rabarber?

Man siger, at man ikke skal høste rabar­ber efter Sankt Hans, men hvis planten er god og kraftig, kan man godt høste lidt stilke igen efter som­mer­fe­rien. De første par år efter, at man har sat rabar­ber, skal man tage meget spar­somt af dem – eller slet ikke. Det er er her min tålmodighed virke­lig kom­mer på prøve. Når man har sat en ny plante, vil man jo gerne have udbytte af den med det samme. Men det løn­ner sig, hvis man kan holde nallerne fra dem. Hvis man der­i­mod tager for tidligt af rabar­berne, bliv­er de mere skravlede næste år.

Dyrk­er man sine rabar­ber selv, skal man huske at give dem rigeligt med vand og gød­ning. En gart­ner for­t­alte mig en gang, at rabar­ber gror godt ved siden af dri­vhuset, hvis man har sådan et. Her siv­er der rigeligt med vand og gød­ning ud til rabarberne. 

Rabar­ber skal plukkes og ikke skæres. Når man hiv­er rabar­beren af, får man nem­lig skoen med, som er den ned­er­ste – og lækreste – del af rabar­beren. Men pas på og lirk dem lidt for­sigtigt fra side til side, til stilken løs­ner sig, så man ikke skad­er resten af planten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften