Energigrød med protein fra kikærter og peanutbutter
Denne energigrød skiller sig ud ved sit høje proteinindhold: 30 g i en portion. Hvis du ikke kender energigrød, er det kort fortalt blendede grøntsager med lidt frugt og nødder på toppen.
Opskriften bygger på Oluf Borbye Pedersens koncept “Professorens grønne energigrød”. Ved at spise en portion til morgenmad får man mange grøntsager indenbords allerede fra morgenstunden. På den måde giver man sine tarmbakterier god næring. De gode tarmbakterier har mange vigtige funktioner i kroppen. De hjælper blandt andet til en god fordøjelse og immunforsvar og til at regulere appetit og blodsukker. Du kan læse mere om professorens grønne energigrød her: Energigrød – nye spændende opskrifter til din morgenmad.
I denne hvide version af professorens grønne energigrød har jeg skruet en smule ned for grøntsagerne for at give plads til mere protein. Der er derfor ikke helt så mange grøntsager som i orginalgrøden. Avocaodens hvide energigrød er baseret på 300 g grove, hvide grøntsager, blomkål, persillerod og fennikel. Den henter protein fra flere kilder: kikærter, skyr, chiafrø, mandler og peanutbutter. Resultatet er en cremet og meget mættende grød, der som nævnt giver hele 30 g protein pr. portion. Jeg vælger den typisk på en af de dage, hvor jeg har løbet inden morgenmaden, og derfor er ekstra sulten. Energiberegningen finder du efter opskriften.
Peanutbutter fungerer virkelig godt i energigrød. Det giver en cremet konsistens og en fyldig, mild smag. Jeg bruger urtete med lakrids og mynte til at justere grødens konsistens. Den lette sødme og friske mynte giver et fint modspil til peanutbutteren.
Energigrød med protein fra kikærter og peanutbutter
Udstyr
- Blender,
Ingredienser
Grød
- 1½ g granuleret tang eller et ark sushi-tang (kan udelades)
- kold te med lakridsrod og peppermynte
- 100 g blomkål
- 100 g persillerod ca 1 persillerod
- 100 g fennikel ¼ – ½ fennikel
- 75 g kogte kikærter eller hvide bønner
- 50 g banan ½ banan
- 50 g æble ½ æble uden kernehus (gem evt. skrællen til topping)
- 15 g mandler
- 2 tsk. peanutbutter (10 g)
Topping
- 100 g skyr
- 1 tsk. chiafrø (4 g)
- ¼ knsp. vaniljepulver (evt. hjemmelavet vaniljepulver)
- granatæblekerner (15 g)
- kokosflager eller andre nødder (5 g)
- frysetørret hindbær
Fremgangsmåde
- Start med at koge vand til te og til at udbløde tangen. Tangen skal udblødes i varmt, ikke kogende vand fra elkedlen i 30 minutter.
- Rør skyr, chiafrø og vanilje sammen.
- Klargør grøntsager og frugt ved at skylle og skære i mindre stykker. Skyl også kikærterne.
- Blend alle ingredienserne til grøden.
- Server grøden i en stor tallerken med skyr, grantæblekerner og nødder.
Næringsindhold i lys energigrød
| Næringsindhold | pr. 100 g | pr. portion |
|---|---|---|
| Energi, kJ | 364 | 2277 |
| Energi, kcal | 87 | 544 |
| Fedt, g | 3,3 | 20,6 |
| - heraf mættede fedtsyrer, g | 0,8 | 4,8 |
| Kulhydrat, g | 7,8 | 48,9 |
| - heraf sukkerarter, g | 4,9 | 30,9 |
| Kostfibre, g | 3,5 | 21,8 |
| Protein, g | 4,8 | 30,2 |
Kilde: Deklarationsberegneren. Næringsangivelserne er med forbehold. Jeg udregner næringsindholdet efter bedste evne, men der kan være unøjagtigheder i data eller fejl i min udregning, og man kan ikke altid være helt præcis. Fx varierer vægten af et æg, eller forskellige slags oste har forskelligt fedtindhold.
Se andre opskrifter på energigrød