Avocadoen > Hjemmelavet chilimayonnaise med syltede jalapenos

Hjem­melavet chili­may­on­naise med sylt­ede jalapenos

Chilimayonnaise med syltede jalapenos

Her får du opskriften på hjem­melavet may­on­naise der løfter din burg­er eller sand­wich til nye højder. Hem­me­lighe­den bag denne hjem­melavede chili­may­on­naise er sylt­ede jalapenos. Brug chili­may­on­naisen til avo­cadoburg­ere med kylling. Den er også helt per­fekt at dyppe frit­ter og stegte grøntsager i. 

Denne chili­mayo er bland­et helt fra grun­den med et helt æg, olie, chili, tomat­pure og kry­d­derier. Hjem­melavet may­on­naise er over­rask­ende nem at lave. Så hvis du bare føl­ger opskriften, burde det give sig selv. Hvis du vil have flere tips til tilbered­ning og opbe­var­ing af hjem­melavet may­on­naise, så rul ned efter opskriften. 

Hvilken chili er bedst i hjem­melavet chilimayonnaise?

Jeg har eksper­i­menteret med, hvor­dan man få den bed­ste chilis­mag i chili­may­oe­nais­sen. Her er, hvad jeg er kom­met frem til: 

  • Chiliflager: Tørrede chiliflager kan godt bruges, hvis man ikke har andet, men jeg synes sma­gen er ikke så nuanceret og lidt kedelig.
  • Frisk chili med kern­er i: Det fun­ger­er egentlig udemær­ket. Man kan tydeligt smage, at der er frisk chili i may­on­naisen, og det giv­er en ret god smag. Men jeg synes, der kom­mer for meget væske ud af chilien, så may­on­naisen kan blive lidt tynd. Et andet prob­lem er, at det er svært på forhånd at vide, hvor stærk chilien bliv­er, da der kan være stor forskel på de friske chilier. 
  • Sylt­ede jalapenos. Med sylt­ede jalapenos sid­der chilis­ma­gen lige i ska­bet, og kon­sis­tensen er per­fekt. Efter min mening den per­fek­te chili­may­on­naise. Vær opmærk­som på, hvis du køber sylt­ede jalapenos, at de kan have forskel­lige styrke. 

Hjem­melavet chili­may­on­naise – den nemme måde med stavblender

Chili­may­oen der løfter din burg­er eller sand­wich til nye højder. Hem­me­lighe­den bag denne helt fan­tastisk lækre hjem­melavede mayo er sylt­ede jalapenos. 
Tilb. tid5 min­ut­ter
Sam­let tid5 min­ut­ter
Ret: Dress­ing og dip
Serv­ings: 1 por­tion
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

  • 1 fed hvidløg med skal
  • 15 g sylt­ede jalapenos (ca. 4 skiver)
  • 2 dl sol­sikke­olie
  • 1 æg
  • 2 tsk hvid­vinsed­dike
  • 2 tsk. kon­cen­tr­eret tomatpure
  • 1 tsk dijon­sen­nep (eller anden sennep)
  • ¼ tsk. papri­ka (hot)
  • ¼ tsk salt

Sådan gør du

  • Put hvidløget i air­fry­eren med skallen på og bag i 10 min­ut­ter ved 160 grad­er. Er du vild med den friske hvidløgss­mag, kan du springe denne del over. 
  • Pil skallen af hvidløgs­fed­det og put det i blender­glas­set sam­men med alle de øvrige ingredienser.
  • Sæt stavblenderen helt ned i bun­den af glasset.
  • Tænd og kør stavblenderen lidt rundt i bun­den, så den får sam­let de forskel­lige ingre­di­enser. Olien lig­ger stadig øverst.
  • Beg­y­nd nu lang­som at løfte stavblenderen opad i blender­glas­set, mens du ser may­on­naisen sam­le sig under stavblenderen. Hele processen tager ca. 30 sekunder.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Med stavblender undgår man skilt mayonnaise

I mange mange år troede jeg, at det er svært at røre hjem­melavet may­on­naise. Det er det på ingen måde med en stavblender. Min fejlan­tagelse kom sig af, at min mor­mor – som ellers var virke­lig ferm i et køkken og havde gået på hush­old­ningsskole, hvor man lærte den slags – altid for­t­alte, at det er en viden­skab at lave may­on­naise. Det var min mor­far, som var apotek­er og ekspert i at blande ingre­di­enser, der fik lov at røre may­on­naisen den gang. 

Det svære ved at lave may­on­naise er at få æg og olie til at binde sig sam­men (emul­gere). Ellers skiller may­on­naisen. Før stavblenderen blev opfun­det, var teknikken at hælde olie i ægge­blomme i en tynd stråle, mens man piskede. Det kunne sagtens gå galt, hvis man hældte olien for hur­tigt. Eller hvis ingre­di­enserne havde forskel­lige tem­per­a­tur­er. Så fik man en skilt masse, hvor olien lå i et lag for sig selv.

Med stavblender er det meget nem­mere og hur­tigere at lave hjem­melavet may­on­naise. Her vil jeg anbe­fale at bruge det glas, der føl­ger med stavblenderen, som lige nøjagtigt pass­er i diam­e­ter til stavblenderen. Jeg har set folk, der blender may­on­naise direk­te i et syl­tetøj­glas. Det er jo megas­mart, og har man god erfar­ing med det, kan man sagtens gøre sådan. Men det kan godt gå galt (jeg taler af erfaring 🙄. 

I blender­glas­set sørg­er stavblenderen for at piske ingre­di­enserne helt per­fekt sam­men. Man kan der­for også sagtens lave may­on­naise med hele æg frem for kun ægge­blom­mer (det er ægge­blom­men, der virk­er som emul­ga­tor og sørg­er for at binde olien). Det pass­er mig så godt at lave may­on­naise med hele æg, Så slip­per man for at have ægge­h­vide tilovers. De ender alt for ofte med at blive til mad­spild i mit køkken.

Sådan opbe­var­er du chilimayonnaise

Per­son­ligt kan jeg bedst lide chili­may­on­naisen, når den er frisklavet. Jo læn­gere tid, den trækker, jo stærkere bliv­er hvidløgss­ma­gen. Hvis du vil gemme den, så hæld chili­may­on­naisen i et glas med tæt­slut­tende låg og opbe­var den i kølesk­a­bet, hvor den kan holde sig 2–3 dage. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften