Hjemmelavet chilimayonnaise med syltede jalapenos

Her får du opskriften på hjemmelavet mayonnaise der løfter din burger eller sandwich til nye højder. Hemmeligheden bag denne hjemmelavede chilimayonnaise er syltede jalapenos. Brug chilimayonnaisen til avocadoburgere med kylling. Den er også helt perfekt at dyppe fritter og stegte grøntsager i.
Denne chilimayo er blandet helt fra grunden med et helt æg, olie, chili, tomatpure og krydderier. Hjemmelavet mayonnaise er overraskende nem at lave. Så hvis du bare følger opskriften, burde det give sig selv. Hvis du vil have flere tips til tilberedning og opbevaring af hjemmelavet mayonnaise, så rul ned efter opskriften.
Hvilken chili er bedst i hjemmelavet chilimayonnaise?
Jeg har eksperimenteret med, hvordan man få den bedste chilismag i chilimayoenaissen. Her er, hvad jeg er kommet frem til:
- Chiliflager: Tørrede chiliflager kan godt bruges, hvis man ikke har andet, men jeg synes smagen er ikke så nuanceret og lidt kedelig.
- Frisk chili med kerner i: Det fungerer egentlig udemærket. Man kan tydeligt smage, at der er frisk chili i mayonnaisen, og det giver en ret god smag. Men jeg synes, der kommer for meget væske ud af chilien, så mayonnaisen kan blive lidt tynd. Et andet problem er, at det er svært på forhånd at vide, hvor stærk chilien bliver, da der kan være stor forskel på de friske chilier.
- Syltede jalapenos. Med syltede jalapenos sidder chilismagen lige i skabet, og konsistensen er perfekt. Efter min mening den perfekte chilimayonnaise. Vær opmærksom på, hvis du køber syltede jalapenos, at de kan have forskellige styrke.
Hjemmelavet chilimayonnaise – den nemme måde med stavblender
Ingredienser
- 1 fed hvidløg med skal
- 15 g syltede jalapenos (ca. 4 skiver)
- 2 dl solsikkeolie
- 1 æg
- 2 tsk hvidvinseddike
- 2 tsk. koncentreret tomatpure
- 1 tsk dijonsennep (eller anden sennep)
- ¼ tsk. paprika (hot)
- ¼ tsk salt
Sådan gør du
- Put hvidløget i airfryeren med skallen på og bag i 10 minutter ved 160 grader. Er du vild med den friske hvidløgssmag, kan du springe denne del over.
- Pil skallen af hvidløgsfeddet og put det i blenderglasset sammen med alle de øvrige ingredienser.
- Sæt stavblenderen helt ned i bunden af glasset.
- Tænd og kør stavblenderen lidt rundt i bunden, så den får samlet de forskellige ingredienser. Olien ligger stadig øverst.
- Begynd nu langsom at løfte stavblenderen opad i blenderglasset, mens du ser mayonnaisen samle sig under stavblenderen. Hele processen tager ca. 30 sekunder.
Med stavblender undgår man skilt mayonnaise
I mange mange år troede jeg, at det er svært at røre hjemmelavet mayonnaise. Det er det på ingen måde med en stavblender. Min fejlantagelse kom sig af, at min mormor – som ellers var virkelig ferm i et køkken og havde gået på husholdningsskole, hvor man lærte den slags – altid fortalte, at det er en videnskab at lave mayonnaise. Det var min morfar, som var apoteker og ekspert i at blande ingredienser, der fik lov at røre mayonnaisen den gang.
Det svære ved at lave mayonnaise er at få æg og olie til at binde sig sammen (emulgere). Ellers skiller mayonnaisen. Før stavblenderen blev opfundet, var teknikken at hælde olie i æggeblomme i en tynd stråle, mens man piskede. Det kunne sagtens gå galt, hvis man hældte olien for hurtigt. Eller hvis ingredienserne havde forskellige temperaturer. Så fik man en skilt masse, hvor olien lå i et lag for sig selv.
Med stavblender er det meget nemmere og hurtigere at lave hjemmelavet mayonnaise. Her vil jeg anbefale at bruge det glas, der følger med stavblenderen, som lige nøjagtigt passer i diameter til stavblenderen. Jeg har set folk, der blender mayonnaise direkte i et syltetøjglas. Det er jo megasmart, og har man god erfaring med det, kan man sagtens gøre sådan. Men det kan godt gå galt (jeg taler af erfaring 🙄.
I blenderglasset sørger stavblenderen for at piske ingredienserne helt perfekt sammen. Man kan derfor også sagtens lave mayonnaise med hele æg frem for kun æggeblommer (det er æggeblommen, der virker som emulgator og sørger for at binde olien). Det passer mig så godt at lave mayonnaise med hele æg, Så slipper man for at have æggehvide tilovers. De ender alt for ofte med at blive til madspild i mit køkken.
Sådan opbevarer du chilimayonnaise
Personligt kan jeg bedst lide chilimayonnaisen, når den er frisklavet. Jo længere tid, den trækker, jo stærkere bliver hvidløgssmagen. Hvis du vil gemme den, så hæld chilimayonnaisen i et glas med tætsluttende låg og opbevar den i køleskabet, hvor den kan holde sig 2–3 dage.
Se andre opskrifter på dyppelse og dressing
