Tomatsalat med heirloom-tomater, feta og rabarberdressing

Reklame for Fresh.land.
Tomatsalat med frisk basilikum og feta er en af sommerhalvårets bedste salater. Til tomatsalat kan man egentlig bruge alle slags tomater så længe de er søde og solmodne. Her har jeg brugt de flotte heirloom-tomater, som ikke alene tager sig ualmindeligt pæne ud på salatfadet, men også smager helt fantastisk godt.
Rabarberdressing med olivenolie og honning til tomatsalaten
Som dressing til tomatsalaten har jeg valgt en rabarberdressing. Hvis du synes, rabarber i dressing lyder mærkeligt, så læs videre. Heirloom-tomater er mere søde og smagfulde end almindelige tomater. Derfor passer netop en syrlig rabarberdressing så godt til heirloom-tomatsalat. Rabarberne bages og blendes til en cremet dressing med olienolie og lidt honning. Rabarbersæsonen varer ikke hele sommeren, men det er der råd for. Æble kan også bruges, hvis man ikke kan få rabarber.
Hvis du vælger rabarber som vinrabarber eller jordbærrabarber, der er røde indeni, får du en smukt pink dressing. Med de grønne rabarber bliver dressingen mere kedelig brun i farven.
Rabarber indeholder oxalsyre. Det kan man mærke på tænderne, når man spiser rabarber – det samme gælder spinat. I gamle dage tilsatte man nonoxalsyre til rabarber for at neutralisere syren. Det behøves ikke, da vi jo som regel spiser rabarber i små mængder. Men man kan mildne oxalsyren med et mælkeprodukt, som jeg har gjort ved at tilsætte lidt fløde til dressingen. Fetaen hjælper også.

Heirloomtomater – historiske tomater i forskellige former og farver
Heirloom-tomater var helt ukendte for mig indtil for nyligt. Her blev jeg nemlig kontaktet af Fresh.Land, som spurgte, om jeg kunne være interesseret i at modtage forskellige af deres produkter, så jeg kunne teste dem i mine opskrifter, heriblandt en kasse heirloom tomater.
Tomaterne kom i forskellige former og farver lige fra gul over orange, rød, lilla og grøn til næsten sort (klikker man ind på hjemmesiden kan man se en imponerende oversigt med 18 forskellige slags Heirloom-tomater). Heirloom-tomaterne fra Fresh.land er dyrket i Belgien. Dyrkningen foregår ifølge virksomheden efter cirkulære principper, hvor drivhusene samler regnvand ind og emballagen så vidt mulig er uden plastik og enten er genbrugelig eller kompostvenlig. Det er jo meget prisværdigt. Jeg kan også ret gode lide, at de varer, man bestiller hos Fresh.land, er friskplukkede og transporteres direkte fra gården til mig som forbruger. Man kan faktisk godt smage forskel, fordi frugterne og grøntsagerne har fået lov at modne på planterne eller træerne.
Heirloom-tomater er ikke en bestemt sort, men en slags historiske tomater. Nogle kan spores flere 100 år tilbage og kan være gået i arv i generationer. Hvis man tager frø (altså tomatkernerne) fra tomaterne og sår dem, vil man få samme slags tomater. Med disse heirloom-tomater giver det altså mening at tage frø og gemme til såning, hvis man får fat i en rigtig god tomat. Ved typiske købetomater, som er hybridsorter, dvs. krydsninger mellem forskellige tomatsorter, kan man ikke regne med, at de bliver som den tomat, man tog frøene fra (kilde: tomatbasen.dk). Nyttig viden for os med have.
Tomatsalat med heirloom-tomater, feta og rabarberdressing
Equipment
- Airfryer (til at bage rabarber – kan også bages i ovn)
Ingredienser
Salat
- 800 g heirloom tomater eller andre tomater, gerne i forskellige farver
- 1 avocado
- 100 g feta – gerne den i hel blok
- En lille håndfuld basilikum – eller en halv potte
Bagte rabarber
- 100 g rabarber kan erstattes af æble
- ½ spsk. olivenolie
- 1 tsk. honning (flydende)
- 1 fed hvidløg med skal
Dressing
- 2½ spsk. olivenolie
- 1 spsk. balsamikoeddike med kirsebær eller almindelig balsamico
- 1 tsk honning (flydende)
- ¼ tsk salt
- friskkværnet peber
- 2 spsk. fløde
Sådan gør du
Dressing
- Rens rabarberne og skær dem i stykker, der passer i et ildfast fad, der kan gå i din airfryer (du kan også bruge ovnen)
- Vend dem i 1/2 spsk olivenolie og krydr dem med salt og peber.
- Læg hvidløget med skal på ved siden af rabarberne.
- Bag rabarberne ved 160 grader i 10 min i airfryer (eller 175 grader i 15 minutter almindelig ovn). Stik i rababerne og tjek, at de er møre. De skal kunne bledes.
- Pil skallen af hvidløget og put det i en blender eller minihakker med rabarber og de øvrige ingredienserne til dressingen undtagen fløden.
- Blend til dressingen er jævn.
- Tilsæt fløde og smag til med salt og evt. mere honning. Er dressingen for tyk, kan du tilsætte lidt vand.
Salat
- Skær tomaterne i skiver.
- Skær avocadoen i tern.
- Anret tomater og avocado på en stor tallerken eller i et fad.
- Smuldr feta over.
- Fordel dressingen over, eller server den ved siden af.
- Fordel basilikumblade over.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
