Tomatsalat med heirloom-tomater, feta og rabarberdressing

Indeholder reklame for Fresh.land.
Tomatsalat med frisk basilikum og feta er en af sommerhalvårets bedste salater. Til tomatsalat kan man egentlig bruge alle slags tomater så længe de er søde og solmodne. Her har jeg brugt de flotte heirloom-tomater, som ikke alene tager sig ualmindeligt pæne ud på salatfadet, men også smager helt fantastisk godt.
Rabarberdressing med olivenolie og honning til tomatsalaten
Som dressing til tomatsalaten har jeg valgt en rabarberdressing. Hvis du synes, rabarber i dressing lyder mærkeligt, så læs videre. Heirloom-tomater er mere smagfulde end almindelige tomater. Derfor passer netop en syrlig rabarberdressing så godt til heirloom-tomatsalat. Rabarberne bages og blendes til en cremet dressing med olienolie og lidt honning. Rabarbersæsonen varer ikke hele sommeren, men det er der råd for. Æble kan også bruges, hvis man ikke kan få rabarber.
Hvis du har mulighed for at vælge rabarber som vinrabarber eller jordbærrabarber, der er røde indeni, så gør det. Så får du en smuk pink dressing. Med de grønne rabarber bliver dressingen lidt kedelig brun i farven. Læs også mine tip til rabarber efter opskriften.
Har du travlt, kan du bruge balsamico glace i stedet for rabarber- elller æbledressing.

Heirloomtomater – historiske tomater i forskellige former og farver
Heirloom-tomater var helt ukendte for mig indtil for nyligt. Her blev jeg nemlig kontaktet af Fresh.Land, som spurgte, om jeg kunne være interesseret i at modtage forskellige af deres produkter, så jeg kunne teste dem i mine opskrifter, heriblandt en kasse heirloom tomater.
Tomaterne kom i forskellige former og farver lige fra gul over orange, rød, lilla og grøn til næsten sort (klikker man ind på hjemmesiden kan man se en imponerende oversigt med 18 forskellige slags Heirloom-tomater). Heirloom-tomaterne fra Fresh.land er dyrket i Belgien. Dyrkningen foregår ifølge virksomheden efter cirkulære principper, hvor drivhusene samler regnvand ind og emballagen så vidt mulig er uden plastik og enten er genbrugelig eller kompostvenlig. Det er jo meget prisværdigt. Jeg kan også ret gode lide, at de varer, man bestiller hos Fresh.land, er friskplukkede og transporteres direkte fra gården til mig som forbruger. Man kan faktisk godt smage forskel, fordi frugterne og grøntsagerne har fået lov at modne på planterne eller træerne.

Heirloom-tomater er ikke en bestemt sort, men en slags historiske tomater. Nogle kan spores flere 100 år tilbage og kan være gået i arv i generationer. Hvis man tager frø (altså tomatkernerne) fra tomaterne og sår dem, vil man få samme slags tomater. Med disse heirloom-tomater giver det altså mening at tage frø og gemme til såning, hvis man får fat i en rigtig god tomat. Ved typiske købetomater, som er hybridsorter, dvs. krydsninger mellem forskellige tomatsorter, kan man ikke regne med, at de bliver som den tomat, man tog frøene fra (kilde: tomatbasen.dk). Nyttig viden for os med have.
Tomatsalat med heirloom-tomater, feta og rabarberdressing
Equipment
- Airfryer (til at bage rabarber – kan også bages i ovn)
Ingredienser
Salat
- 800 g heirloom tomater eller andre tomater, gerne i forskellige farver
- 1 avocado
- 100 g feta – gerne den i hel blok
- En lille håndfuld basilikum – eller en halv potte
Bagte rabarber
- 100 g vinrabarber eller jordbærrabarber kan erstattes af et rødt æble.
- ½ spsk. olivenolie
- 1 tsk. honning (flydende)
- 1 fed hvidløg med skal
- friskkværnet peber og salt
Dressing
- de bagte rabarber (med evt. væde)
- 2½ spsk. olivenolie
- 1 spsk. balsamikoeddike med kirsebær eller almindelig balsamico
- 1 tsk honning (flydende) Bruges æble, er det ikke sikkert, at der er brug for honning i dressingen afhængigt af hvor sødt æblet er.
- ¼ tsk salt
- friskkværnet peber
- 2 spsk. fløde
Sådan gør du
Dressing
- Rens rabarberne og skær dem i stykker, der passer i et ildfast fad, der kan gå i din airfryer (du kan også bruge ovnen). Bruges æble, så skær det i både med skrællen på.
- Vend dem i 1/2 spsk olivenolie og krydr dem med salt og peber.
- Læg hvidløget med skal på ved siden af rabarberne.
- Bag rabarberne ved 160 grader i 10 min i airfryer (eller 175 grader i 15 minutter almindelig ovn). Stik i rababerne og tjek, at de er møre. De skal kunne bledes.
- Pil skallen af hvidløget og put det i en blender eller minihakker med rabarber og de øvrige ingredienserne til dressingen undtagen fløden.
- Blend til dressingen er jævn.
- Tilsæt fløde og smag til med salt og honning. Er dressingen for tyk, kan du tilsætte lidt vand.
Salat
- Skær tomaterne i skiver.
- Skær avocadoen i tern.
- Anret tomater og avocado på en stor tallerken eller i et fad.
- Smuldr feta over.
- Fordel basilikumblade over.
- Server dressingen til salaten.
Skal man bruge oxalsyre i retter med rababer?
Rabarber indeholder oxalsyre. Det kan man mærke på tænderne, når man spiser rabarber – det samme gælder spinat. I gamle dage tilsatte man nonoxalsyre til rabarber for at neutralisere syren. Det behøves ikke, da vi som regel spiser rabarber i små mængder. Men man kan mildne oxalsyren med et mælkeprodukt som fløde, is eller yoghurt.
Hvordan og hvornår høster man rabarber?
Man siger, at man ikke skal høste rabarber efter Sankt Hans, men hvis planten er god og kraftig, kan man godt høste lidt stilke igen efter sommerferien. De første par år efter, at man har sat rabarber, skal man tage meget sparsomt af dem – eller slet ikke. Det er er her min tålmodighed virkelig kommer på prøve. Når man har sat en ny plante, vil man jo gerne have udbytte af den med det samme. Men det lønner sig, hvis man kan holde nallerne fra dem. Hvis man derimod tager for tidligt af rabarberne, bliver de mere skravlede næste år.
Dyrker man sine rabarber selv, skal man huske at give dem rigeligt med vand og gødning. En gartner fortalte mig en gang, at rabarber gror godt ved siden af drivhuset, hvis man har sådan et. Her siver der rigeligt med vand og gødning ud til rabarberne.
Rabarber skal plukkes og ikke skæres. Når man hiver rabarberen af, får man nemlig skoen med, som er den nederste – og lækreste – del af rabarberen. Men pas på og lirk dem lidt forsigtigt fra side til side, til stilken løsner sig, så man ikke skader resten af planten
