Hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade

Denne opskrift på hyldeblomstsaft giver dig det lækreste hyldeblomstmarmelade i bonus. I stedet for at smide pulpen af citron og hyldeblomster ud, når man har lavet hyldeblomstsaften, blender man det og koger det med sukker. Det giver en tyk marmelade, der smager af sol og sommer. Og tænk, så laves dette vildt lækre hyldeblomstmarmelade af rester, som man normalt bare smider ud.
Hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade
Ingredienser
Hyldeblomstsaft
- 50 hyldeblomstskærme
- 2 kg sukker
- 3 citroner (økologiske)
- 50 g citronsyre
- 2 l vand
Hyldeblomstsyltetøj
- Pulp af hyld og citron
- Lige så meget sukker som pulp ca. 500 g
Sådan gør du
Hyldeblomstsaftevand
- Kog vand og sukker op.
- Imens klippes blomsterne af stænglerne.
- Skæl citronskallen af. Pil det hvide af citronen og kasser det.
- Skær citronerne i skiver og sørg for at fjerne alle kerner fra citronen.
- Sluk for gryden, når sukkermassen koger og hæld alle ingredienserne i.
- Lad hyldesaften trække 3–5 dage i køleskabet.
- Sigt hyldesaften gennem et klæde og hæld det på rengjorte, skoldede flasker.
Hyldeblomstmarmelade
- Blend citron-hyldeblomst-pulpen til en grov masse.
- Vej pulpen og tilsæt lige så meget sukker.
- Hvis pulpen er meget tør, så tilsæt lidt vand.
- Kog marmeladen forsigtigt med låg i i 5–10 minutter.
- Hæld hyldeblomstmarmeladen på rengjorte, skoldede glas.
Noter
Hvornår plukker man hyldeblomster?
Hyldeblomster plukkes i juni, og selv når man bor inde byen, er det let at finde blomstrende hyld. Når man kommer forbi en hyldeblomstbusk, er man ikke i tvivl. Duften fra hyldeblomster er helt unik. Jeg synes, den er let syrlig og honningsød på samme tid – duften af nektar.
Jeg synes, det er nemmest at bruge en helt almindelig køkkensaks til at klippe hyldeblomstskærmene af. Når man plukker hyldeblomsterne, skal man gå efter de nyudsprungne og mest hvide blomster. Man skal ikke tage de brune blomster, som er begyndt at visne.

Skal man skylle hyldeblomster?
Man må sørge for at ryste blomsterne godt af for biller og småfluer. Jeg synes, det er ret forskelligt, hvor mange insekter, der er i hyldeblomsterne. Jeg har fundet et godt sted ved vandet (ved Limfjorden, hvor jeg bor), hvor de er næsten fri for småkravl.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke plukker hyldeblomster langs trafikerede veje, og at man skyller blomsterne i koldt vand, inden man bruger dem. Hvis jeg skal være ærlig, så skyller jeg ikke selv blomsterne, da jeg gerne vil bevare så meget af hyldesmagen som muligt. Men jeg plukker også et hyld ud til vandet, hvor der ingen biler kører. Hvad du gør, må være op til din egen vurdering.
Udnyt citron- og hyldeblomstresterne til hyldeblomstmarmelade
Opskriften her er lidt anderledes end den traditionelle opskrift på hyldeblomstsaft, fordi citron og hyldeblomster skal bruges i hyldeblomstmarmeladen. Man skal derfor sørge for omhyggeligt at klippe hyldeblomsterne af stænglerne, så man undgå, at de kommer med i syltetøjet.
Fra citronerne skal man bruge både skal og frugtkød, og man skal derfor bruge økologiske citroner. Det hvide lag, der sidder under skallen på citronen skal ikke med, når man forbereder hyldeblomstsaften (og marmeladen). Jeg synes, det er nemmest at starte med at skrælle den gule citronskal af med en kartoffelskræller. Derefter kan man pille det hvide lag af, som skal smides ud. Tilsidst skæres citronen i skiver, så man kan fjerne alle citronkerner.
Smagen af hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade er ret forskellig. Hyldeblomstsaften er lys, ren og mild i smagen, mens hyldeblomstmarmeladen har en mere kraftig og gylden smag og farve. Når jeg finder sådan et glas marmelade frem i løbet af vinteren, er det som at lukke sommeren ind i huset.
Holdbarhed hyldeblomstsaft og hyldeblomstsyltetøj
I denne opskrift koges vand og sukker op, før det hældes over hyldeblomsterne. Siruppen er varmere end rent vand alene, hvilket giver en bedre holdbarhed. Hyldeblomstsaft holder dog ikke så længe og skal opbevares i køleskab eller fryses. Man kan forlænge holdbarheden ved at tilsætte atamon til saften. Jeg ønsker personligt ikke at tilføre tilsætningsstoffer til mit hjemmelavede saftevand, så jeg undlader atamon og har saften i køleskabet.
Hyldeblomstmarmeladen skal bare opbevares køligt og mørkt og holder i evigheder, når den er uåbnet. Den behøver ikke at stå i køleskab. Efter åbning opbevares marmeladen i køleskab.
Hyldeblomstsyltetøjet kan godt få et hvidt slør, når det står i køleskabet. Det er helt ufarligt, men ser ikke så pænt ud. Er skaden sket, kan man varme syltetøjet op. Så bliver marmeladen klar igen.
Jeg koger marmeladen med låg, så sukkerkrystallerne vaskes ned fra kanten af dampen. Det er for at undgå, at marmeladen krystalliserer, og for at den ikke bliver for tør.
Spis fx hyldeblomstmarmeladen på pandekager eller knækbrød (begge dele her i glutenfri versioner uden mel). Det er også godt på yoghurt og skyr eller på kokos-blomkålsgrød.


