Avocadoen > Cherimoyasyltetøj med lime

Che­r­i­moy­a­syl­tetøj med lime

Chiamoyasyltetøj med lime

Che­r­i­moy­a­syl­tetøj er uman­erligt lækkert, når man bland­er det med lime. I sig selv er chi­amoya en meget sød frugt, så syl­tetøj med chi­amoy alene, bliv­er næsten for sødt. Med lime får syl­tetø­jet den rette bal­ance mellem sødt syrligt, som er ret så lækkert i marme­lade og syltetøj. 

Hvis du ikke kender che­r­i­moya, kan jeg kun anbe­fale dig at prøve den den lækre ekso­tiske frugt. Jeg har ikke lavet noget med frugten, som ikke smager him­mel­sk. Eneste hage er, at den er lidt besværlig, for­di man skal have alle kern­erne ud, før man kan bruge den. Spis­er man den, som den er (med ske som en kiwi,) kan man jo bare spytte kern­erne ud. Men vil man bruge den i opskrifter, er man nødt til at få dem pil­let ud enten med en lille gaffel eller urtekniv.

Syl­tetøj med che­r­i­moya kan bruges, som man ple­jer at spise syl­tetøj og marme­lade på brød eller som top­ping på youghurt eller chi­a­grød. Det er er også rigtig godt til pan­dek­ager.

Chri­moy­a­syl­tetøj med lime

Syl­tetøj af che­r­i­moya er uman­erligt lækkert med lime, hvor det får den helt rette bal­ance mellem sødt og syrligt, som er så lækkert i syl­tetøj, fx til pandekager.
Forb. tid10 min­ut­ter
Tilb. tid7 min­ut­ter
Sam­let tid17 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Serv­ings: 1 lille glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn kan også koges i gryde

Ingre­di­enser

  • 1 che­r­i­moya ca. 100 g
  • 1 økol­o­gisk lime saft og skal
  • 50 g sukker

Sådan gør du

  • Halver che­r­i­moy­aen og fjern den brune streng, der udgår fra stilken. Skrab kødet ud med en ske og pil alle kern­erne ud, fx med en urtekniv eller lille spids gaffel (pålægs­gaffel).
  • Mos kødet lidt – også for at sikre, at du ikke har over­set nogen af kernerne.
  • Vej halv så meget sukker af, som der frugtkød fra cherimoyaen.
  • Tilsæt fint revet skal fra lime plus saften.
  • Put det hele i en skål, der tåler mikorovn.
  • Kog i to min­ut­ter ved fuld effekt.
  • Kog 5 min­ut­ter ved lav effekt.
  • Husk at røre flere gange under­ve­js. Især i starten. Sukkeret skal være helt opløst.
  • Har du ikke mikroovn, kan du koge syl­tetø­jet i gryde, til det beg­y­n­der at tykne.
  • Hæld på et rengjort, skold­et glas og opbe­var i køleskabet.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube, og du må endelig kigge for­bi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.

Tips til at koge syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogn­ing, fx et syl­te­glas eller henkogn­ings­glas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glas­set og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde spar­er man opvask.

Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt. Vær meget for­sigtig, når du tager glas­set ud af mikroovnen. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj. 

Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukker­mæng­den også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.

I mod­sæt­ning til, når man koger i gryde, skal koge­ti­den for­længes, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en por­tion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 min­ut­ter ved fuld effekt og 7 min­ut­ter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effekten.

Med disse små por­tion­er, skal man fylde i små syl­tetøjs­glas. Jeg bruger en lille sovs­eske til at få syl­tetø­jet ned i glassene.

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Cherimoyasyltetøj med lime

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften