Cherimoyasyltetøj med lime

Cherimoyasyltetøj er umanerligt lækkert, når man blander det med lime. I sig selv er chiamoya en meget sød frugt, så syltetøj med chiamoy alene, bliver næsten for sødt. Med lime får syltetøjet den rette balance mellem sødt syrligt, som er ret så lækkert i marmelade og syltetøj.
Hvis du ikke kender cherimoya, kan jeg kun anbefale dig at prøve den den lækre eksotiske frugt. Jeg har ikke lavet noget med frugten, som ikke smager himmelsk. Eneste hage er, at den er lidt besværlig, fordi man skal have alle kernerne ud, før man kan bruge den. Spiser man den, som den er (med ske som en kiwi,) kan man jo bare spytte kernerne ud. Men vil man bruge den i opskrifter, er man nødt til at få dem pillet ud enten med en lille gaffel eller urtekniv.
Syltetøj med cherimoya kan bruges, som man plejer at spise syltetøj og marmelade på brød eller som topping på youghurt eller chiagrød. Det er er også rigtig godt til pandekager.
Chrimoyasyltetøj med lime
Equipment
- Mikroovn kan også koges i gryde
Ingredienser
- 1 cherimoya ca. 100 g
- 1 økologisk lime saft og skal
- 50 g sukker
Sådan gør du
- Halver cherimoyaen og fjern den brune streng, der udgår fra stilken. Skrab kødet ud med en ske og pil alle kernerne ud, fx med en urtekniv eller lille spids gaffel (pålægsgaffel).
- Mos kødet lidt – også for at sikre, at du ikke har overset nogen af kernerne.
- Vej halv så meget sukker af, som der frugtkød fra cherimoyaen.
- Tilsæt fint revet skal fra lime plus saften.
- Put det hele i en skål, der tåler mikorovn.
- Kog i to minutter ved fuld effekt.
- Kog 5 minutter ved lav effekt.
- Husk at røre flere gange undervejs. Især i starten. Sukkeret skal være helt opløst.
- Har du ikke mikroovn, kan du koge syltetøjet i gryde, til det begynder at tykne.
- Hæld på et rengjort, skoldet glas og opbevar i køleskabet.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Tips til at koge syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler kogning, fx et sylteglas eller henkogningsglas. Det er smart at bruge et glas med låg. Så kan man bare kan sætte låg på glasset og putte det i køleskab efter afkøling. På den måde sparer man opvask.
Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt. Jeg lader det stå i mikroovnen, når jeg rører rundt. Vær meget forsigtig, når du tager glasset ud af mikroovnen.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Opskriften er på 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt. Bruger du mere bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde. Hvis du bruger mere frugt, skal sukkermængden også øges, så der altid er mindst halvt så meget sukker som frugt.
I modsætning til, når man koger i gryde, skal kogetiden forlænges, når man koger i mikroovn. Hvis du fx laver en portion med 150 g frugt og 75 g sukker, skal du måske koge 3 minutter ved fuld effekt og 7 minutter ved lav effekt. Her må du prøve dig lidt frem. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten.
Med disse små portioner, skal man fylde i små syltetøjsglas. Jeg bruger en lille sovseske til at få syltetøjet ned i glassene.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Holdbarhed og opbevaring af syltetøj og marmelade i mikroovn
Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syltetøjet opbevares i køleskab og spises hurtigt. Det gør dog ikke så meget, da portionen er lille. I køleskab holder syltetøjet sig fint et par uger eller ligefrem måneder, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.
Hvis man vil lave langtidsholdbart syltetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat konserveringsmidler. Her kan du læse mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan man rengør glas til syltetøj.
