Avocadoen > Koldbrygget iskaffe: mild og rund, også uden mælk og sukker

Kold­brygget iskaffe: mild og rund, også uden mælk og sukker

Koldbrygget iskaffe med og uden mælk

Hvis du er til ekstra mild og rund kaffe, så skal du prøve iskaffe af kold­brygget kaffe. Kold­brygget kaffe er mere sød i sma­gen, helt uden bit­ter­hed. Og så kan den hur­tigt for­van­dles til en meget delikat ekstra for­frisk­ende iskaffe med eller uden mælk. Nor­malt synes jeg, at der skal en form for mælk til for at kaf­fen ikke skal smage for bit­tert, men når iskaf­fen er lavet på kold­brygget kaffe, er den så mild, at den ikke behøver mælk. 

I lang tid gik jeg og troede, at kold­brygget kaffe kræver en masse udstyr og specielle kaf­febøn­ner. Men sådan er det over­hovedet ikke – tvær­ti­mod! Kold­brygget kaffe – cold brew som det også kaldes – er nok den nemmeste kaffe at brygge. Det kræver ikke en kaf­fe­mask­ine, men dog en kaf­fekværn, da man bryg­ger kaf­fen på friskkværnede kaffebønner.

En anden virke­lig smart ting ved at bruge kold­brygget kaffe til iskaffe er, at kaf­fen allerede er kold i mod­sæt­ning til, hvis man bruger et espressoshot.

Hvor­dan laver man kold­brygget kaffe, og hvor meget kaffe til vand?

Jeg reg­n­er 10 g kaffe pr. dl vand. Til en iskaffe bruger jeg 20 g kaffe, hvilket svar­er til et dobbelt espres­soshot. Jeg tager de kaf­febøn­ner jeg allerede har i huset – gerne mellem­rist­ede som fun­ger­er rigtig fint i kold­bryg. Kaf­fen skal kværnes mellemfint til groft. Det er lige med at ramme den rette bal­ance: Er det for groft malet, får man ikke den gode smag ud af kaf­febøn­nerne. Er det for fint malet, kan man ikke fil­trere kaf­fe­grum­set fra. Kaf­fen kan ikke løbe gen­nem kaf­fe­filtret, og man risik­er­er ende med en grum­set kaffe. 

Deru­dover skal man bruge et glas eller kande med låg og et kaf­fe­filter. Et stort syl­tetøjs­glas er fint. Kold­brygget kaffe skal trække i lang tid for at få de fine kaf­fenot­er ud af kaf­febøn­nerne. Man kan få specielle karafler eller kan­der til at kold­brygge kaffe, men det behøves slet ikke. Man kan også bruge en stem­pelka­nde, hvis man har en, men et kaf­fe­filter er også fint til at fil­tere kaf­fen. Man hælder blot koldt vand over kaf­fen, rør­er rundt og lad­er det stå i 12 timer, før man fil­tr­erer det. 

Til kold­brygget iskaffe tilsættes koldt vand og mass­er af istern­inger. Til kold­brygget islat­te tilsættes mælk og mass­er af isterninger. 

Mild og sød iskaffe uden sukker

Jeg synes ikke, der er behov for at søde iskaffe af kold­brygget kaffe, da kaf­fen hverken er syrlig eller bit­ter. Vil du alligev­el gerne tilsætte sukker, er det nemmest af opløse det ved at blende det ud i kaf­fen med en stavblender. 

Dette er lige den slags iskaffe jeg har gået og savnet. Alt­så iskaffe, der er lyn­hur­tig at lave (hvis man har hus­ket at for­berede kaf­fen 12 timer før) – og smager godt uden hverken mælk eller sukker. Uden mælk og sukker er det en næsten kalo­riefri kold drik (lige på nær de ca. 5 kalo­ri­er, der naturligt er i en kop kaffe).

Kold­brygget iskaffe – nemmeste iskaffe med mild kaffesmag

Hvis du er til mild og rund kaffe, skal du prøve iskaffe af kold­brygget kaffe. Kold­brygget kaffe er ikke bit­ter og smager skønt selv uden mælk eller sukker.
Forb. tid12 timer
Tilb. tid5 min­ut­ter
Sam­let tid12 timer 5 min­ut­ter
Ret: Drinks
Serv­ings: 1 glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • stort glas eller kande med låg
  • kaf­fekværn

Ingre­di­enser

Kold­brygget kaffe

  • 20 g kaffe, mellemfint malet
  • 2 dl koldt vand

Ver­sion 1: Kold­brygget iskaffe

  • 1 dl koldt vand
  • istern­inger

Ver­sion 2: Kold­brygget islatte

  • 1 dl mælk
  • istern­inger

Sådan gør du

  • Kværn kaf­febøn­nerne mellemfint.
  • Hæld det malede kaffe i et glas med låg sam­men med koldt vand.
  • Rør rundt, sæt låg på, og lad kaf­fen stå ved stuetem­per­atur 12 timer. 
  • Fil­tr­er kaf­fen gen­nem et kaf­fe­filter. Hvis du har en kaf­fe­tragt, kan du lægge kaf­fe­filtret i den. Ellers brug en sigte. Stil kaf­fen i kølesk­a­bet, til du skal bruge den. 
  • Herefter kan du vælge, om du vil lave iskaffe (ver­sion 1) eller islat­te (version2)
  • Ønsker du at tilsætte sukker, så blend det i kaf­fen med en stavblender, inden du tilsæt­ter de øvrige ingredienser
  • Tilsæt is og evt. mælk.
Koldbrygget iskaffe med og uden mælk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften