Koldbrygget iskaffe: mild og rund, også uden mælk og sukker

Hvis du er til ekstra mild og rund kaffe, så skal du prøve iskaffe af koldbrygget kaffe. Koldbrygget kaffe er mere sød i smagen, helt uden bitterhed. Og så kan den hurtigt forvandles til en meget delikat ekstra forfriskende iskaffe med eller uden mælk. Normalt synes jeg, at der skal en form for mælk til for at kaffen ikke skal smage for bittert, men når iskaffen er lavet på koldbrygget kaffe, er den så mild, at den ikke behøver mælk.
I lang tid gik jeg og troede, at koldbrygget kaffe kræver en masse udstyr og specielle kaffebønner. Men sådan er det overhovedet ikke – tværtimod! Koldbrygget kaffe – cold brew som det også kaldes – er nok den nemmeste kaffe at brygge. Det kræver ikke en kaffemaskine, men dog en kaffekværn, da man brygger kaffen på friskkværnede kaffebønner.
En anden virkelig smart ting ved at bruge koldbrygget kaffe til iskaffe er, at kaffen allerede er kold i modsætning til, hvis man bruger et espressoshot.
Hvordan laver man koldbrygget kaffe, og hvor meget kaffe til vand?
Jeg regner 10 g kaffe pr. dl vand. Til en iskaffe bruger jeg 20 g kaffe, hvilket svarer til et dobbelt espressoshot. Jeg tager de kaffebønner jeg allerede har i huset – gerne mellemristede som fungerer rigtig fint i koldbryg. Kaffen skal kværnes mellemfint til groft. Det er lige med at ramme den rette balance: Er det for groft malet, får man ikke den gode smag ud af kaffebønnerne. Er det for fint malet, kan man ikke filtrere kaffegrumset fra. Kaffen kan ikke løbe gennem kaffefiltret, og man risikerer ende med en grumset kaffe.
Derudover skal man bruge et glas eller kande med låg og et kaffefilter. Et stort syltetøjsglas er fint. Koldbrygget kaffe skal trække i lang tid for at få de fine kaffenoter ud af kaffebønnerne. Man kan få specielle karafler eller kander til at koldbrygge kaffe, men det behøves slet ikke. Man kan også bruge en stempelkande, hvis man har en, men et kaffefilter er også fint til at filtere kaffen. Man hælder blot koldt vand over kaffen, rører rundt og lader det stå i 12 timer, før man filtrerer det.
Til koldbrygget iskaffe tilsættes koldt vand og masser af isterninger. Til koldbrygget islatte tilsættes mælk og masser af isterninger.
Mild og sød iskaffe uden sukker
Jeg synes ikke, der er behov for at søde iskaffe af koldbrygget kaffe, da kaffen hverken er syrlig eller bitter. Vil du alligevel gerne tilsætte sukker, er det nemmest af opløse det ved at blende det ud i kaffen med en stavblender.
Dette er lige den slags iskaffe jeg har gået og savnet. Altså iskaffe, der er lynhurtig at lave (hvis man har husket at forberede kaffen 12 timer før) – og smager godt uden hverken mælk eller sukker. Uden mælk og sukker er det en næsten kaloriefri kold drik (lige på nær de ca. 5 kalorier, der naturligt er i en kop kaffe).
Koldbrygget iskaffe – nemmeste iskaffe med mild kaffesmag
Equipment
- stort glas eller kande med låg
- kaffekværn
Ingredienser
Koldbrygget kaffe
- 20 g kaffe, mellemfint malet
- 2 dl koldt vand
Version 1: Koldbrygget iskaffe
- 1 dl koldt vand
- isterninger
Version 2: Koldbrygget islatte
- 1 dl mælk
- isterninger
Sådan gør du
- Kværn kaffebønnerne mellemfint.
- Hæld det malede kaffe i et glas med låg sammen med koldt vand.
- Rør rundt, sæt låg på, og lad kaffen stå ved stuetemperatur 12 timer.
- Filtrer kaffen gennem et kaffefilter. Hvis du har en kaffetragt, kan du lægge kaffefiltret i den. Ellers brug en sigte. Stil kaffen i køleskabet, til du skal bruge den.
- Herefter kan du vælge, om du vil lave iskaffe (version 1) eller islatte (version2)
- Ønsker du at tilsætte sukker, så blend det i kaffen med en stavblender, inden du tilsætter de øvrige ingredienser
- Tilsæt is og evt. mælk.
Se andre opskrifter på iskaffe
