Energigrød med gulerod, hvidkål, selleri, appelsin og nøddecreme
Energigrød med gulerod og appelsin er en alternativ version af professorens grønne grød – her i en flot orange udgave. Opskriften bygger på Oluf Borbye Pedersens koncept “Professorens grønne energigrød”. Den grønne grød går ud på at blende en stor mængde grøntsager og spise til morgenmad med nødder og bær eller andre former for topping.
Orange energigrød er god at starte med, hvis man er skeptisk over for at spise blendede grøntsager til morgenmad. Den orange energigrød er den mest søde af mine opskrifter på energigrød pga. både gulerod, appelsin og banan. Jeg har også skruet op for charmen ved at toppe med nøddecreme. Hvem kunne nogensinde have troet, at det kan smage så godt at spise 500 g grøntsager med frugt og nødder?
Forkæl din energigrød med hjemmelavet nøddecreme
Nøddecreme, tænker du måske. Er det ikke en slags nutella? Jo, det er det da, men denne nøddecreme er af den sunde slags. I den originale opskrift på grøn energigrød blendes nødderne sammen med grøntsager. Her rister jeg nødderne og blender dem for sig selv med et par dadler kakao og vanilje. Det er lidt mere besværligt, men hvad gør man ikke for et par skefulde nøddecreme? Har du ikke tid til at lave nøddecreme, smager det også godt med ristede hasselnødder som topping i stedet .
Nøddecremen kan godt laves uden dadler, men de er med til at fremhæve smagen og gør den mindre bitter. Det er egentlig ikke meget daddel, der skal bruges for at få sødmen frem i nøddecremen. Jeg bruger bare 2 dadler til en uges forbrug af nøddecreme (for en person). Og så får man den lækreste hasselnøddecreme, der er lavet af lutter sunde ingredienser.
Jeg synes, denne energigrød smager ekstragodt med lidt fintrevet appelsinskal på toppen. Det er i den orange del af skallen, at den aromatiske og intense citrussmag gemmer sig. Den hvide del derimod er bitter, så hvis du vil undgå bitterstofferne i grøden, kan du skrælle appelsinen, inden du kommer den i blenderen – efter du har revet den orange skal af.
Energigrød med gulerod, hvidkål selleri, appelsin og nøddecreme
Equipment
- Blender, foodprocessor eller en god minihakker
Ingredienser
Energigrød
- 100 g selleri
- 100 g hvidkål
- 200 gulerødder
- ½ appelsin økologisk
- kold urtete (fx med fersken og mango)
Nøddecreme
- 200 g hasselnødder
- 2 dadler
- 1 ½ spsk. kakaopulver ca. 12 g
- ¼ vaniljestang (gerne økologisk) (kan erstattes af 1/2 tsk. vaniljepulver)
- 1 knivspids salt
Topping
- banan i skiver
- Kakaonibs
- Appelsinskal fintrevet
- 2 spsk. nøddecreme
Sådan gør du
Nøddecreme
- Rist hasselnødderne. Jeg giver dem 5 minutter ved 140 grader i airfryer
- Put dem i blenderen/foodprocessoren sammen med vaniljestangen og blend til det er blevet til mel og begynder at klumpe.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og blend (længe) til du har en cremet nøddecreme.
- Hæld nøddecremen på et rengjort glas. Der er til ca. 7 gange energigrød
Energigrød
- Riv skallen af appelsinen – gem den til topping. Pil evt. resten af appelsinen, hvis du vil undgå bitterstofferne.
- Rengør grøntsagerne, skær dem i små stykker og blend dem sammen med appelsinen. Juster konsistensen med urtete.
- Anret energigrøden med banan, nøddecreme, appelsinskal og kakaonibs
Se andre opskrifter på energigrød