Cola mess – dessert med colais, colamarengs og frisk ananas

Kalder alle colaelskere: Her er opskriften på coladessert, som smager af cola. Jeg har kaldt den “cola mess” inspireret af den klassiske dessert, Eton mess. Cola mess består af marengs og is med colasmag og frisk ananas. Desserten pyntes med kandiserede citronstrimler, som man laver samtidig med isen.
Ok, så hvordan får man is og marengs til at smage af cola? Der er nemlig ikke cola i desserten. Først prøvede jeg at lave både colais og colakyskager med colaurt. Det er en krydderurt, der dufter vildt meget og skønt af cola. Jeg synes dog ikke, at smagen var i skabet. Colaurt har nemlig en lidt bitter eftersmag (min mor siger, at hun bruger den i frikadeller med godt resultat).
I stedet har jeg skabt colasmagen med krydderier og citron: Hvis man blander citron, kanel, vanilje og muskatnød, kommer smagen ret tæt på colasmag. Man skal bare passe på ikke at bruge for meget kanel, for så kommer det til at smage mere af jul og gløgg end af cola.
Colais er egentlig en citronflødeis. Foruden colakrydderier kan man tilsætte en smule rom. Det gør isen mere blød. Hvis der er børn, som skal spise isen, skal man selvfølgelig undlade rom, selv om det ikke er meget rom. Men friske børnesmagsløg kan smage selv de mindste mængder alkohol.
Sådan forberedes cola mess dessert på forhånd
Jeg forbereder alle elementerne til desserten på forhånd, så den blot skal samles lige inden servering. Jeg starter med at lave colaisen. Jeg plejer at lave den morgenen, hvis jeg skal bruge den om aftenen. Så er konsistensen bedst. Det er også her, jeg laver citronstrimlerne til pynt. Orker du ikke at lave kandiseret citronstrimler, kan det sagtens udelades.
Colakyskagerne kan også bages på forhånd og opbevares i en bøtte med låg ved stuetemperatur. Ananassen kan skæres ud og opbevares i en bøtte i køleskabet.
Her er opskrifterne, som du skal bruge til cola mess:
Cola mess – dessert med colais, colamarengs og frisk ananas
Ingredienser
- 1 portion colais Se opskrift.
- kandiseret strimlet citron Se opskrift (kan udelades)
- ½ portion colamarengs Se opskrift.
- ¼ ananas
Sådan gør du
- Lav isen efter opskriften. Se link herunder.
- Lav kyskagerne efter opskriften. Se link herunder.
- Skær top og bund af ananas.
- Skær skrællen af. Sørg for også at fjerne de små brunge “øjne” ved at skære små render på tværs af anassen, der følger øjnenes placering.
- Del ananassen i kvarte og fjern stokken.
- Hver fjerdedel skæres nu i tre lange stænger. Stængerne skæres i små stykker. Der skal kun bruges den ene fjerdedel – eller måske mere, hvis ananassen er lille.
Anretning
- Knus lidt marengs i bunden af hvert glas.
- Læg lidt ananasstykker ovenpå.
- Læg en kugle is.
- Gentag med marengs, ananas og is endnu en gang. Desserten må gerne se lidt rodet ud.
- Pynt med hele marengs og kandiserede citronstrimler.
