Colamarengs – kyskager med colasmag

Colamarengs er en opskrift, jeg opfandt lidt for sjov, men som viste sig at smage ret godt. Colamarengsene er søde med noter af karamel, citron, vanilje og kanel. Man kan næsten mærke colaboblerne på tungen, når man knaser marengsene.
For at få den mørke karamelliserede smag i marengsene har jeg erstattet hvidt sukker med brun farin. Ud over, at brun farin er en del af colasmagen, gør den marengsene lysebrune, hvilket jo matcher meget godt med colasmagen.
Denne portion er til to plader marengs. Det er mange kyskager, men de smager på den anden side ret godt, så de skal nok blive spist. Man kan godt lave en mindre portion fx af 2 æggehvider og 100 g brun farin, men det bliver lidt sværere at måle krydderierne af. Pas i hvert fald på – hvis du laver en mindre portion – ikke at få for meget kanel og muskat i dine colamarengs, da de så kommer til at smage af bastognekiks.
Colamarengs – kyskager med colasmag
Equipment
- Håndmixer eller røremaskine med piskeris
Ingredienser
- 3 æggehvider
- 150 g brun farin
- ⅛ tsk. kanel
- ⅛ tsk. muskat
- ¼ tsk. vanilje
- 1 knsp. salt
- 1 tsk citronsaft
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 100 grader varmluft.
- Pisk æggehviderne, til skålen kan vendes på hovedet, uden de falder ud.
- Tilsæt citronsaft, mens du pisker.
- Bland sukker og krydderier.
- Tilsæt sukkerblandingen lidt ad gangen, mens du pisker.
- Mærk på marengsmassen, om sukkeret er opløst. Hvis du stadig kan mærke sukkerkornene mellem to fingre, så pisk videre.
- Når sukkeret er helt opløst hældes marengsmassen i en sprøjtepose med stjernetylle.
- Sprøjt ud i små kyskager på en bageplade med bagepapir.
- Bag ved 100 grader varmluft i 1 time. Du kan godt bage begge plader på samme tid.
- Når tiden er gået, sluk ovnen og lad dem køle af i ovnen med ovndøren på klem.
Tips til opskriften på colamarengs
Bortset fra colakrydderierne er denne opskrift på marengs ret traditionel. Jeg bruger pasteuriserede æggehvider, men det er ikke nødvendigt. Du kan sagtens bruge hele æg, hvor du skiller hviderne omhyggeligt fra. Der må ikke være det mindste blomme i æggehviderne, når du skal piske marengs.
Ellers gælder det i denne opskrift som ved andre opskrifter på marengs, at skål og piskeris skal være helt rene, når man pisker marengs.
Opbevar colamarengsene i en lufttæt beholder, fx en plastikbøtte med låg. Marengs skal ikke i køleskab, men opbevares ved stuetemperatur.
Marengs er naturligt glutenfri, da der ikke er mel i.
