Avocadoen > Hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade

Hylde­blom­st­saft og hyldeblomstmarmelade

Hyldeblomstsaft og hyldeblomst syltetøj med citron og hyldeblomster

Denne opskrift på hylde­blom­st­saft giv­er dig det lækreste hylde­blom­st­marme­lade i bonus. I stedet for at smide pulpen af cit­ron og hylde­blom­ster ud, når man har lavet hylde­blom­st­saften, blender man det og koger det med sukker. Det giv­er en tyk marme­lade, der smager af sol og som­mer. Og tænk, så laves dette vildt lækre hylde­blom­st­marme­lade af rester, som man nor­malt bare smider ud. 

Hylde­blom­st­saft og hyldeblomstmarmelade

Det særlige ved denne opskrift på hylde­blom­st­saft er, at både vand og sukker koges op for ekstra hold­barhed. Pulpen laves til den lækreste hyldeblomstmarmelade. 
Forb. tid30 min­ut­ter
Tilb. tid1 time
Trækketid72 timer
Sam­let tid73 timer 30 min­ut­ter
Ret: Drinks, Syl­tetøj
Køkken: Dan­sk
Serv­ings: 3 liter + 3 glas syltetøj
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

Hylde­blom­st­saft

  • 50 hylde­blom­st­skærme
  • 2 kg sukker
  • 3 cit­roner (økol­o­giske)
  • 50 g cit­ron­syre
  • 2 l vand

Hylde­blom­st­syl­tetøj

  • Pulp af hyld og citron
  • Lige så meget sukker som pulp ca. 500 g

Sådan gør du

Hylde­blom­st­safte­vand

  • Kog vand og sukker op.
  • Imens klippes blom­sterne af stænglerne.
  • Skæl cit­ron­skallen af. Pil det hvide af cit­ro­nen og kass­er det.
  • Skær cit­ronerne i skiv­er og sørg for at fjerne alle kern­er fra citronen.
  • Sluk for gry­den, når sukker­massen koger og hæld alle ingre­di­enserne i.
  • Lad hylde­saften trække 3–5 dage i køleskabet.
  • Sigt hylde­saften gen­nem et klæde og hæld det på rengjorte, skold­ede flasker.

Hylde­blom­st­marme­lade

  • Blend cit­ron-hylde­blomst-pulpen til en grov masse.
  • Vej pulpen og tilsæt lige så meget sukker.
  • Hvis pulpen er meget tør, så tilsæt lidt vand. 
  • Kog marme­laden for­sigtigt med låg i i 5–10 minutter. 
  • Hæld hylde­blom­st­marme­laden på rengjorte, skold­ede glas.

Not­er

Hylde­blom­st­saften blandes i forhold­et 1:4, dvs. 1 del saft til fire dele vand.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Hvornår plukker man hyldeblomster?

Hylde­blom­ster plukkes i juni, og selv når man bor inde byen, er det let at finde blom­strende hyld. Når man kom­mer for­bi en hylde­blom­st­busk, er man ikke i tvivl. Duften fra hylde­blom­ster er helt unik. Jeg synes, den er let syrlig og hon­ningsød på samme tid – duften af nektar. 

Jeg synes, det er nemmest at bruge en helt almin­delig køkken­saks til at klippe hylde­blom­st­skærmene af. Når man plukker hylde­blom­sterne, skal man gå efter de nyud­sprungne og mest hvide blom­ster. Man skal ikke tage de brune blom­ster, som er beg­y­n­dt at visne.

Hyldeblomster

Skal man skylle hyldeblomster?

Man må sørge for at ryste blom­sterne godt af for biller og småfluer. Jeg synes, det er ret forskel­ligt, hvor mange insek­ter, der er i hylde­blom­sterne. Jeg har fun­det et godt sted ved van­det (ved Lim­fjor­den, hvor jeg bor), hvor de er næsten fri for småkravl. 

Sund­hedsstyrelsen anbe­faler, at man ikke plukker hylde­blom­ster langs trafik­erede veje, og at man skyller blom­sterne i koldt vand, inden man bruger dem. Hvis jeg skal være ærlig, så skyller jeg ikke selv blom­sterne, da jeg gerne vil bevare så meget af hyldes­ma­gen som muligt. Men jeg plukker også et hyld ud til van­det, hvor der ingen bil­er kør­er. Hvad du gør, må være op til din egen vurdering.

Udnyt cit­ron- og hylde­blom­stresterne til hyldeblomstmarmelade 

Opskriften her er lidt anderledes end den tra­di­tionelle opskrift på hylde­blom­st­saft, for­di cit­ron og hylde­blom­ster skal bruges i hylde­blom­st­marme­laden. Man skal der­for sørge for omhyggeligt at klippe hylde­blom­sterne af stæn­glerne, så man undgå, at de kom­mer med i syltetøjet. 

Fra cit­ronerne skal man bruge både skal og frugtkød, og man skal der­for bruge økol­o­giske cit­roner. Det hvide lag, der sid­der under skallen på cit­ro­nen skal ikke med, når man for­bered­er hylde­blom­st­saften (og marme­laden). Jeg synes, det er nemmest at starte med at skrælle den gule cit­ron­skal af med en kartof­fel­skræller. Derefter kan man pille det hvide lag af, som skal smides ud. Tilsidst skæres cit­ro­nen i skiv­er, så man kan fjerne alle citronkerner. 

Sma­gen af hylde­blom­st­saft og hylde­blom­st­marme­lade er ret forskel­lig. Hylde­blom­st­saften er lys, ren og mild i sma­gen, mens hylde­blom­st­marme­laden har en mere kraftig og gylden smag og farve. Når jeg find­er sådan et glas marme­lade frem i løbet af vin­teren, er det som at lukke som­meren ind i huset.

Hold­barhed hylde­blom­st­saft og hyldeblomstsyltetøj

I denne opskrift koges vand og sukker op, før det hældes over hylde­blom­sterne. Sirup­pen er varmere end rent vand alene, hvilket giv­er en bedre hold­barhed. Hylde­blom­st­saft hold­er dog ikke så længe og skal opbe­vares i køleskab eller fry­ses. Man kan for­længe hold­barhe­den ved at tilsætte ata­mon til saften. Jeg ønsker per­son­ligt ikke at til­føre tilsæt­ningsstof­fer til mit hjem­melavede safte­vand, så jeg und­lad­er ata­mon og har saften i køleskabet. 

Hylde­blom­st­marme­laden skal bare opbe­vares køligt og mørkt og hold­er i evighed­er, når den er uåb­net. Den behøver ikke at stå i køleskab. Efter åbn­ing opbe­vares marme­laden i køleskab. 

Hylde­blom­st­syl­tetø­jet kan godt få et hvidt slør, når det står i kølesk­a­bet. Det er helt ufarligt, men ser ikke så pænt ud. Er skaden sket, kan man varme syl­tetø­jet op. Så bliv­er marme­laden klar igen.

Jeg koger marme­laden med låg, så sukkerkrys­tallerne vaskes ned fra kan­ten af damp­en. Det er for at undgå, at marme­laden krys­tallis­er­er, og for at den ikke bliv­er for tør.

Spis fx hylde­blom­st­marme­laden på pan­dek­ager eller knæk­brød (begge dele her i gluten­fri ver­sion­er uden mel). Det er også godt på yoghurt og skyr eller på kokos-blomkåls­grød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften