Jordbær-rabarbermarmelade i mikroovn

Det er rigtig godt at lave syltetøj og marmelade i mikroovn, og jordbær-rabarbermarmelade er ingen undtagelse. I mikroovnen er kogetiden kort, så frugten bevarer sin smag, vitaminer og farve.
Jordbær-rabarbermarmelade er en dejlig let syrlig sommermarmelade. Det er ikke nogen hemmelighed, at jordbær og rabarber er perfekte sammen. Jordbær er søde, rabarber er syrlige og sammen giver det marmeladen en god balance.
Man kan sagtens lave marmelade af friskplukkede jordbær og nyoptrukne rabarber, da de kan høstes på samme tid i Danmark. Den danske jordbærsæsonen starter i juni. Ja faktisk synes jeg, det bliver tidligere og tidligere, så måske allerede i slutningen af maj. Og rabarberne kan man høste fra april frem til sidste ende af juni. Så der er et godt overlap mellem jordbær og rabarber, hvor man kan lave syltetøj med rabarber og jordbær. Hvis syltetøj med rabarber skal have den flotte mørke rød farve som på billedet, skal du vælge vinrabarber eller jordbærrabarber. Ellers får den et lidt lysere og knap så kraftig rød farve.
Hurtig opskrift på jordbær-rabarbermarmelade i mikroovn
Da dette er en opskrift på jordbær-rabarbermarmelade i mikroovn tager opskriften udgangspunkt i 100 g jordbær og rabarber. Det er en ret lille portion, og jeg laver den typisk, hvis jeg har en lille rest nippede jordbær, som ellers vil gå tabt. Jordbær holder sig jo ikke ret længe, når de først er skyllet og nippet. Rabarberne henter jeg i haven, og jeg tager så mange stilke, at jeg har nogenlunde lige så meget rabarber som jordbær.
Opskriften kan godt laves med op til 400 g. jordbær og rabarber. Vil du gerne lave en større portion, anbefaler jeg at koge syltetøjet i gryde. Husk, at kogetiden i mikroovn bliver længere, jo større portion, du laver. Du kan se et skema over kogetider med forskellige mængder frugt og sukker efter opskriften. Og du kan se mange flere opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn lige her.
Jordbær-rabarbermarmelade uden tilsætningsstoffer
Denne opskrift på jordbær-rabarbermarmelade er helt uden tilsætningsstoffer. Der er ikke meget pektin i hverken jordbær eller rabarber – det er pektinindholdet i frugten, der afgør, hvor stift styletøjet bliver. Hvis man sylter uden tilsætningsstoffer og ikke bruger syltesukker, kan man risikere, at syltetøj af frugt uden pektin bliver lidt tyndt. Det er ikke noget problem, hvis man spiser det på sin skyr eller havregrød, men skal det på brødet, kan det være irriterende, hvis syltetøjet er for flydende. Jeg gør tre ting for at jordbær-rabarbermarmelade uden tilsætningsstoffer ikke skal blive for tynd i konsistensen:
- Jeg tilsætter lidt citronsaft til marmeladen, så tykner det lidt bedre.
- Jeg bruger lige så meget sukker, som jordbær og rabarber.
- Jeg koger marmeladen lidt længere tid.
Jordbær-rabarbermarmelade i mikroovn
Equipment
- Mikroovn
Ingredienser
- 100 g jordbær og rabarber ca halvt af hver
- 100 g sukker
- En lille stump vaniljestang brug bare en, hvor vaniljekornene er brugt
- 2 tsk. citronsaft
Sådan gør du
- Skær jordbær og rabarber i små stykker. Jeg skærer dem i bittesmå stykker, for at marmeladen ikke skal have store klumper. Hvis du bedre kan lide, at syltetøjet har tydelige stykke frugt, så skær det knap så fint.
- Put dem i et glas, der tåler mikrobølgeovnen.
- Tilsæt sukker, citronsaft og vanilje.
- Rør rundt til frugten safter.
- Sæt skålen i mikroovnen og start med at koge ved fuld effekt i 2 minutter.
- Skru ned for effekten og kog videre ved lav effekt til marmeladen har den rette konsistens. Kogetiden er lidt længere end andre marmelader i mikroovn, så det tager op til 10 minutter ved lav effekt. Se skema over kogetider ved større portioner efter opskriften.
Se andre opskrifter med jordbær og rabarber
Sådan koger man syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marmeladen i en lidt stor ovnfast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kogningen gennem glasskålen og kan se, om der ligger uopløst sukker i bunden af skålen. Når marmeladen er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.
Fremgangsmåden er, at jeg bringer syltetøjet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syltetøjet er kommet i kog. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hedder 360W. Jeg koger til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter med en portion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Kogetider for forskellige mænder frugt og sukker i mikroovn
Kogetiden bliver længere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroovnen – i modsætning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syltetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde.
Mængde frugt og sukker | Kogtid og effekt i mikroovn |
100 g frugt + 50 g sukker | Fuld effekt: 2 minutter Lav effekt: 5 minutter |
200 g frugt + 100 g sukker eller 100 g frugt+ 100 g sukker | Fuld effekt: 3 minutter Lav effekt: 6 minutter |
300 g frugt + 150 g sukker eller 200 g frugt + 200 g sukker | Fuld effekt: 4 minutter Lav effekt: 7 minutter |
400 g frugt + 150 g sukker eller 300 g frugt + 300 g sukker | Fuld effekt: 5 minutter Lav – middellav effekt: 8 minutter |
400 g frugt + 400 g sukker | Fuld effekt: 6 minutter Lav – middellav effekt: 9 minutter |
Obs: Tiderne er kun vejledende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, middellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syltetøjet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effekten, så det passer. Kogetiden afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Skal man bruge oxalsyre i retter med rababer?
Rabarber indeholder oxalsyre. Det kan man mærke på tænderne, når man spiser rabarber – det samme gælder spinat. I gamle dage tilsatte man nonoxalsyre til rabarber for at neutralisere syren. Det behøves ikke, da vi som regel spiser rabarber i små mængder. Men man kan mildne oxalsyren med et mælkeprodukt som fløde, is eller yoghurt.
Hvordan og hvornår høster man rabarber?
Man siger, at man ikke skal høste rabarber efter Sankt Hans, men hvis planten er god og kraftig, kan man godt høste lidt stilke igen efter sommerferien. De første par år efter, at man har sat rabarber, skal man tage meget sparsomt af dem – eller slet ikke. Det er er her min tålmodighed virkelig kommer på prøve. Når man har sat en ny plante, vil man jo gerne have udbytte af den med det samme. Men det lønner sig, hvis man kan holde nallerne fra dem. Hvis man derimod tager for tidligt af rabarberne, bliver de mere skravlede næste år.
Dyrker man sine rabarber selv, skal man huske at give dem rigeligt med vand og gødning. En gartner fortalte mig en gang, at rabarber gror godt ved siden af drivhuset, hvis man har sådan et. Her siver der rigeligt med vand og gødning ud til rabarberne.
Rabarber skal plukkes og ikke skæres. Når man hiver rabarberen af, får man nemlig skoen med, som er den nederste – og lækreste – del af rabarberen. Men pas på og lirk dem lidt forsigtigt fra side til side, til stilken løsner sig, så man ikke skader resten af planten
