Avocadoen > Jordbær-rabarbermarmelade i mikroovn

Jord­bær-rabar­ber­marme­lade i mikroovn

Jordbær-rabarbermarmelade i syltetøjsglas og citron

Det er rigtig godt at lave syl­tetøj og marme­lade i mikroovn, og jord­bær-rabar­ber­marme­lade er ingen und­tagelse. I mikroov­nen er koge­ti­den kort, så frugten bevar­er sin smag, vit­a­min­er og farve.

Jord­bær-rabar­ber­marme­lade er en dejlig let syrlig som­mer­marme­lade. Det er ikke nogen hem­me­lighed, at jord­bær og rabar­ber er per­fek­te sam­men. Jord­bær er søde, rabar­ber er syrlige og sam­men giv­er det marme­laden en god balance.

Man kan sagtens lave marme­lade af friskplukkede jord­bær og nyop­trukne rabar­ber, da de kan høstes på samme tid i Dan­mark. Den danske jord­bærsæ­so­nen starter i juni. Ja fak­tisk synes jeg, det bliv­er tidligere og tidligere, så måske allerede i slut­nin­gen af maj. Og rabar­berne kan man høste fra april frem til sid­ste ende af juni. Så der er et godt over­lap mellem jord­bær og rabar­ber, hvor man kan lave syl­tetøj med rabar­ber og jord­bær. Hvis syl­tetøj med rabar­ber skal have den flotte mørke rød farve som på billedet, skal du vælge vinrabar­ber eller jord­bærrabar­ber. Ellers får den et lidt lysere og knap så kraftig rød farve.

Hur­tig opskrift på jord­bær-rabar­ber­marme­lade i mikroovn

Da dette er en opskrift på jord­bær-rabar­ber­marme­lade i mikroovn tager opskriften udgangspunkt i 100 g jord­bær og rabar­ber. Det er en ret lille por­tion, og jeg laver den typisk, hvis jeg har en lille rest nippede jord­bær, som ellers vil gå tabt. Jord­bær hold­er sig jo ikke ret længe, når de først er skyl­let og nip­pet. Rabar­berne hen­ter jeg i haven, og jeg tager så mange stilke, at jeg har nogen­lunde lige så meget rabar­ber som jordbær. 

Opskriften kan godt laves med op til 400 g. jord­bær og rabar­ber. Vil du gerne lave en større por­tion, anbe­faler jeg at koge syl­tetø­jet i gryde. Husk, at koge­ti­den i mikroovn bliv­er læn­gere, jo større por­tion, du laver. Du kan se et ske­ma over koge­tider med forskel­lige mængder frugt og sukker efter opskriften. Og du kan se mange flere opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn lige her.

Jord­bær-rabar­ber­marme­lade uden tilsætningsstoffer

Denne opskrift på jord­bær-rabar­ber­marme­lade er helt uden tilsæt­ningsstof­fer. Der er ikke meget pek­tin i hverken jord­bær eller rabar­ber – det er pek­tinind­hold­et i frugten, der afgør, hvor stift styletø­jet bliv­er. Hvis man syl­ter uden tilsæt­ningsstof­fer og ikke bruger syl­te­sukker, kan man risikere, at syl­tetøj af frugt uden pek­tin bliv­er lidt tyn­dt. Det er ikke noget prob­lem, hvis man spis­er det på sin skyr eller havre­grød, men skal det på brødet, kan det være irriterende, hvis syl­tetø­jet er for fly­dende. Jeg gør tre ting for at jord­bær-rabar­ber­marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer ikke skal blive for tynd i konsistensen:

  1. Jeg tilsæt­ter lidt cit­ron­saft til marme­laden, så tykn­er det lidt bedre.
  2. Jeg bruger lige så meget sukker, som jord­bær og rabarber. 
  3. Jeg koger marme­laden lidt læn­gere tid.

Jord­bær-rabar­ber­marme­lade i mikroovn

Som­mer­marme­lade med jord­bær, rabar­ber, lidt cit­ron og et stre­jf vanil­je – helt uden tilsæt­ningsstof­fer. Opskrift i mikroovn som er veleg­net til små portioner.
Forb. tid5 min­ut­ter
Tilb. tid10 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj, Syltning
Køkken: Dan­sk
Serv­ings: 1 lille glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g jord­bær og rabar­ber ca halvt af hver
  • 100 g sukker
  • En lille stump vanil­jes­tang brug bare en, hvor vanil­jeko­rnene er brugt
  • 2 tsk. cit­ron­saft

Sådan gør du

  • Skær jord­bær og rabar­ber i små stykker. Jeg skær­er dem i bittes­må stykker, for at marme­laden ikke skal have store klumper. Hvis du bedre kan lide, at syl­tetø­jet har tydelige stykke frugt, så skær det knap så fint. 
  • Put dem i et glas, der tåler mikrobølgeovnen.
  • Tilsæt sukker, cit­ron­saft og vanilje.
  • Rør rundt til frugten safter.
  • Sæt skålen i mikroov­nen og start med at koge ved fuld effekt i 2 minutter.
  • Skru ned for effek­ten og kog videre ved lav effekt til marme­laden har den rette kon­sis­tens. Koge­ti­den er lidt læn­gere end andre marme­lad­er i mikroovn, så det tager op til 10 min­ut­ter ved lav effekt. Se ske­ma over koge­tider ved større por­tion­er efter opskriften. 
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Sådan koger man syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en lidt stor ovn­fast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 3 min­ut­ter
Lav effekt: 6 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav effekt: 7 minutter
400 g frugt + 150 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 5 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 8 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 9 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Skal man bruge oxal­syre i ret­ter med rababer?

Rabar­ber inde­hold­er oxal­syre. Det kan man mærke på tæn­derne, når man spis­er rabar­ber – det samme gælder spinat. I gam­le dage tilsat­te man nonox­al­syre til rabar­ber for at neu­tralis­ere syren. Det behøves ikke, da vi som regel spis­er rabar­ber i små mængder. Men man kan mildne oxal­syren med et mælke­pro­dukt som fløde, is eller yoghurt.

Hvor­dan og hvornår høster man rabarber?

Man siger, at man ikke skal høste rabar­ber efter Sankt Hans, men hvis planten er god og kraftig, kan man godt høste lidt stilke igen efter som­mer­fe­rien. De første par år efter, at man har sat rabar­ber, skal man tage meget spar­somt af dem – eller slet ikke. Det er er her min tålmodighed virke­lig kom­mer på prøve. Når man har sat en ny plante, vil man jo gerne have udbytte af den med det samme. Men det løn­ner sig, hvis man kan holde nallerne fra dem. Hvis man der­i­mod tager for tidligt af rabar­berne, bliv­er de mere skravlede næste år.

Dyrk­er man sine rabar­ber selv, skal man huske at give dem rigeligt med vand og gød­ning. En gart­ner for­t­alte mig en gang, at rabar­ber gror godt ved siden af dri­vhuset, hvis man har sådan et. Her siv­er der rigeligt med vand og gød­ning ud til rabarberne. 

Rabar­ber skal plukkes og ikke skæres. Når man hiv­er rabar­beren af, får man nem­lig skoen med, som er den ned­er­ste – og lækreste – del af rabar­beren. Men pas på og lirk dem lidt for­sigtigt fra side til side, til stilken løs­ner sig, så man ikke skad­er resten af planten

Jordbær-rabarbermarmelade med friske jordbær og rabarber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften