Stenalderbrød uden æg – glutenfrit brød af mandelmel og frø

Med denne opskrift har jeg ønsket at skabe et stenalderbrød uden æg. Stenalderbrød – eller paleo brød, som det også kaldes – er brød bagt med nødder og frø i stedet for mel og korn. Stenalderbrød er derfor helt naturligt glutenfri.
Opskriften er uden æg, fordi jeg ønskede et lettere stenalderbrød uden den æggede smag. Stenalderbrødet her er vegansk, da det er bagt med udelukkende plantebaserede ingredienser. Brødet består af mandelmel og en masse forskellige frø: hørfrø, chia, sesam, græskar- og solsikkekerner. Som erstatning for æg udblødes hørfrø, chiafrø og loppefrøskaller i vand. Det giver en masse, der fungerer som æg og binder de øvrige ingredienser sammen.
Det tog nogle forsøg, før jeg fandt den rette balance mellem væske og tørstof, når brødet skal bages uden æg, men her er den. Dette stenalderbrød er sammenhængende uden at smuldre, selv om det er uden æg. Ikke for fugtigt og ikke for tørt. Det kan skæres i skiver, selv når det er lunt, og det smager supergodt ristet.
Nem glutenfri erstatning for rugbrød
Brød uden gluten er hurtigere at bage end almindeligt brød, da det hverken skal æltes eller hæve. Jeg bruger en rugbrødsform på 10x30 cm. Når brødet er kølet af, skærer jeg det i skiver, og fryser ned, så jeg kan tage dem op af fryseren, efterhånden som jeg får brug for dem. Da brødet ikke hæver, bliver det lidt små skiver. Til gengæld er dette brød ret mættende, så man skal ikke lade sig narre af de små skiver.
Brug brødet som erstatning for rugbrød Jeg kan anbefale at spise det med denne æggesalat. Du kan også lave en glutenfri tunacadosandwich a la Joe & the Juice med to skiver af brødet som sandwichbrød. Hvis du maser skiverne lidt, når de ristes i paninijernet, bliver de lidt fladere og større.
Stenalderbrød uden æg – glutenfrit brød af mandelmel og frø
Equipment
- Rugbrødsform på 10x30 cm
Ingredienser
- 5 dl vand
- 2 tsk. Salt
- 100 g chiafrø
- 100 g hørfrø
- 25 g loppefrøskaller 4 spsk.
- 100 g mandelmel
- 100 g sesamfrø
- 100 g græskarkerner
- 100 g solsikkekerner
- olie til formen
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 160 grader.
- Hæld vandet i en skål og rør salt ud i vandet.
- Tilsæt chia, hørfrø og loppefrøskaller og rør rundt.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og bland godt.
- Læg bagepapir i en rugbrødsform og pensl papiret med olie.
- Hæld dejen i formen, og bag brødet 1 time.
- Tag risten med brødet ud af ovnen. Løft forsigtigt brødet ud af formen med bagepapiret og sæt brødet på bagepapiret tilbage på bageristen.
- Bag brødet videre i 10 minutter.
Se andre opskrifter på glutenfrit brød uden mel
