Avocadoen > Ste­nalder­brød uden æg – gluten­frit brød af man­delmel og frø

Ste­nalder­brød uden æg – gluten­frit brød af man­delmel og frø

Stenalderbrød uden æg

Med denne opskrift har jeg øns­ket at skabe et ste­nalder­brød uden æg. Ste­nalder­brød – eller paleo brød, som det også kaldes – er brød bagt med nød­der og frø i stedet for mel og korn. Ste­nalder­brød er der­for helt naturligt glutenfri. 

Opskriften er uden æg, for­di jeg ønskede et let­tere ste­nalder­brød uden den æggede smag. Ste­nalder­brødet her er veg­an­sk, da det er bagt med udelukkende plante­baserede ingre­di­enser. Brødet består af man­delmel og en masse forskel­lige frø: hør­frø, chia, sesam, græskar- og sol­sikkek­ern­er. Som erstat­ning for æg udblødes hør­frø, chi­afrø og loppe­frøskaller i vand. Det giv­er en masse, der fun­ger­er som æg og binder de øvrige ingre­di­enser sammen.

Det tog nogle forsøg, før jeg fandt den rette bal­ance mellem væske og tørstof, når brødet skal bages uden æg, men her er den. Dette ste­nalder­brød er sam­men­hæn­gende uden at smul­dre, selv om det er uden æg. Ikke for fugtigt og ikke for tørt. Det kan skæres i skiv­er, selv når det er lunt, og det smager super­godt ristet.

Nem gluten­fri erstat­ning for rugbrød

Brød uden gluten er hur­tigere at bage end almin­deligt brød, da det hverken skal æltes eller hæve. Jeg bruger en rug­brøds­form på 10x30 cm. Når brødet er kølet af, skær­er jeg det i skiv­er, og fryser ned, så jeg kan tage dem op af fry­seren, efter­hån­den som jeg får brug for dem. Da brødet ikke hæver, bliv­er det lidt små skiv­er. Til gengæld er dette brød ret mæt­tende, så man skal ikke lade sig narre af de små skiver. 

Brug brødet som erstat­ning for rug­brød Jeg kan anbe­fale at spise det med denne ægge­salat. Du kan også lave en gluten­fri tunaca­dosand­wich a la Joe & the Juice med to skiv­er af brødet som sand­wich­brød. Hvis du maser skiverne lidt, når de ristes i panini­jer­net, bliv­er de lidt fladere og større. 

Ste­nalder­brød uden æg – gluten­frit brød af man­delmel og frø

Ste­nalder­brød – eller paleo brød – er brøder­stat­ning bagt af man­delmel og frø i stedet for mel og korn og helt naturligt gluten­fri. Opskriften er vegansk.
Tilb. tid1 time 25 min­ut­ter
Sam­let tid1 time 20 min­ut­ter
Ret: Brød
Diæt: Gluten­fri
Serv­ings: 1 brød
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Rug­brøds­form på 10x30 cm

Ingre­di­enser

  • 5 dl vand
  • 2 tsk. Salt
  • 100 g chi­afrø
  • 100 g hør­frø
  • 25 g loppe­frøskaller 4 spsk.
  • 100 g man­delmel
  • 100 g sesam­frø
  • 100 g græskark­ern­er
  • 100 g sol­sikkek­ern­er
  • olie til formen

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 160 grader.
  • Hæld van­det i en skål og rør salt ud i vandet.
  • Tilsæt chia, hør­frø og loppe­frøskaller og rør rundt.
  • Tilsæt de øvrige ingre­di­enser og bland godt.
  • Læg bagepa­pir i en rug­brøds­form og pensl papiret med olie.
  • Hæld dejen i for­men, og bag brødet 1 time.
  • Tag ris­ten med brødet ud af ovnen. Løft for­sigtigt brødet ud af for­men med bagepa­piret og sæt brødet på bagepa­piret tilbage på bageristen.
  • Bag brødet videre i 10 minutter.
Stenalderbrød skåret i skiver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften