Tomtattærte med champignon og flødeost (glutenfri)

Denne tomattærte med champignon er både pikant, sød, stærk og cremet. Med champignoner i fyldet, får tærten masser af umami. Tærten er desuden smagt til med både sennep, chili, oregano og hvidløg, så tærten har en rig og meget lækker smag. Madtærte er en af de retter, der kan fungere både som frokost og aftensmad med en god salat eller brød til. Jeg synes også snildt, man man lave tomattærte som forret.
Bunden er uden hvedemel, og tærten er derfor glutenfri. Det er ikke så nemt at lave tærtebund uden hvedemel eller korn i det hele taget, men jeg synes, det er lykkedes ret godt her. Tærtebunden er lavet af mandelmel og kokosfibermel, flødeost, æg og smør. Sådan en tærtebund uden mel bliver lidt mere porøs end almindelig tærtedej. Men den kan det, en tærtebund skal kunne, nemlig at rumme tærtefyldet. Du kan selvfølgelig også lave en almindelige tærtedej. I så fald skal du bruge en portion, der passer til en form på 24 cm.
Jeg synes, det er nemmest at rulle tærtebunden ud mellem et stykke bagepapir i bunden og et stykke film på toppen. Så kan man se, hvad man laver. I stedet for at skulle bøvle med at flytte den udrullede tærtedej fra bordet og over i tærteformen, løfter man bare bagepapiret med tærten over i tærteformen.
Madtærte kalder på salat. Har du brug for salatinspiration, så kan jeg anbefale fx fransk mormorsalat eller coleslaw med spidskål og persille.
Tomtattærte med champignon og flødeost (glutenfri)
Equipment
- Foodprocessor (dejen kan også samles i hånden)
- Tærtefad på 24 cm i diameter
Ingredienser
Tærtebund
- mandelmel 80 g 2 dl
- 50 g kokosfibermel ikke revet kokos (1 dl )
- 2 spsk flødeost 30 g
- 100 g koldt smør skåret i små tern (1/2 pakke)
- ½ tsk salt
- ½ tsk bagepulver
- 1 æg
Fyld
- 170 g flødeost
- 1 spsk. sennep
- 300 g cherrytomater
- 200 g champignon
- 1 fed hvidløg
- 1 knivspids chiliflager
- Olivenolie til stegning
- salt og peber
- Oregano
Sådan gør du
Tærtebund
- Tænd ovnen på 170°C varmluft.
- Bland mandelmel, kokosfibermel, bagepulver og salt i en foodprocessor.
- Tilsæt smørret i små stykker. Brug puls funktionen til at finhakke smørret i melblandingen. Kør ikke længere end højst nødvendigt.
- Tilsæt flødeost og æg og saml dejen hurtigt.
- Pak dejen ind og sæt den i køleskabet
- Rul dejen ud mellem et stykke bagepapir (nederst) og et stykke film eller opklippet frysepose øverst.
- Fjern plastikken og løft tærtebunden på bagepapiret over i tærtefadet.
- Skær evt. overskydende dej væk.
- Prik bunden med en gaffel og forbag tærten i 10 minutter. Den skal være let gylden.
Fyld
- Rens og hak champignoner fint.
- Steg dem i olienolie ved god varme. Giv dem lidt salt og peber og steg til væsken er kogt væk.
- Skru ned for varmen og tilsæt hvidløg og chiliflager, og lad det stege med et minut.
- Tilsæt sennep og flødeost og sluk for varmen, så snart det hele er blandet sammen.
- Fordel svampeblandingen på den forbagte tærtebund.
- Skær tomaterne i halve og fordel dem på tærten.
- Drys med salt, peber og oregano.
Bagning
- Bag tærten færdig i 20–25 minutter.
Har du brug for mere tomat-inspiration?
