Vindruemarmelade med ingefær
For tre år siden plantede vi en vindruestok i haven. I år satte den for første gang blomst – lidt sent på foråret. Vi fik et par håndfulde grønne drueklaser, som dog ikke nåede at blive søde og modne, inden efteråret kom over os. I stedet for at lade dem gå til spilde, besluttede jeg at koge de grønne vindruer til vindruemarmelade med ingefær og citron. Kombinationen giver en sød, men samtidig frisk og krydret marmelade.
Syltetøj uden e‑numre
Jeg foretrækker at sylte uden unødvendige e‑numre og konserveringsmidler. Derfor bruger jeg den klassiske metode med halvt sukker og halvt frugt. Det giver en forholdsvis sød marmelade, men til gengæld holder den længe. Hvis du ønsker en mindre sød vindruemarmelade, kan du sagtens reducere sukkermængden, men så skal marmeladen opbevares på køl og spises inden for kort tid. Læs mere om at sylte uden konserveringsmidler her.
Jeg blender marmeladen, så den bliver mere ensartet. Jeg synes, det er bedre, når marmeladen ikke har de hele stykker af drueskal. Vindruer har et lavt indhold af pektin, så marmeladen tykner ikke så meget af sig selv. Det fungerer fint, hvis man brugermarmeladen fx på mælkeprodukter eller pandekager, men på brød kan det være lidt besværligt, når marmeladen flyder ud over kanten på børdet. Hvis du vil have en mindre flydende marmelade, kan du koge den i længere tid end angivet i opskriften, så mere af væsken fordamper.
Vindruemarmelade med ingefær
Equipment
- 3 små glas med låg
Ingredienser
- 400 g druer uden sten
- 400 g sukker
- 2 cm frisk ingefær kan udelades eller fx erstattes af vanilje
- ½ citron (saft og skal)
Sådan gør du
- Rengør glassene. Se her, hvordan du rengør glas til syltetøj.
- Put vindruer, sukker og citronsaft i en mellemstor gryde. Med mindre der er tale om små vinduer (som mine var), så halver dem inden kogning. Så går det lidt hurtigere med at få saften ud. Skræl ingefær, riv den fint og tilsæt til gryden.
- Bland det hele godt sammen og tænd for svag varme. Når frugten begynder at safte, kan du skrue op for varmen.
- Kog i 5–10 minutter og tjek konsistensen.
- Blend marmeladen og kog op igen.
- Hæld vindruemarmeladen på de skoldede glas. Sæt låg på med det samme.
Se andre opskrifter på syltetøj og marmelade