Kirsebærtærte med marcipanbund (glutenfri)

Det kan godt være, at denne kirsebærtærte ikke vinder præmien som den flotteste kage, men den smager fuldstændigt vidunderligt. Friske kirsebær koges med lidt sukker og fiskes op, når de lige akkurat er møre. Dernæst koges kirsebærsaften ind til en tyk kirsebærsirup, der karamelliserer kagen på den mest lækre klistrede måde.
Tærtebunden er med marcipan og mandler, mens låget på tærten af lavet af mandelmel. Der er nemlig den ting med kirsebær, marcipan og mandler, at de supplerer hinanden ubetinget godt. Det betyder også, at det er en glutenfri kirsebærtærte, da den er uden mel.
Egentlig ville jeg have lavet kagen som en cherry pie med flettet låg over, men det kunne jeg ikke få til at fungere med den glutenfri dej. Det blev et flat låg i stedet for. Der er sikkert nogen med mere fingersnilde end jeg, der kan. Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet, hvis du har fif til, hvordan det kan gøres.
Jeg tilføjer lidt citronsaft og citronskal for at give kagen lidt syrlighed. Har du stikkelsbær, kan du erstatte citron og en del af kirsebærrene med stikkelsbær. Stikkelsbærrene fremhæver kirsebærsmagen.
Nyd tærten med flødeskum, creme fraiche eller is. Jeg kan anbefale denne opskrift på nem hjemmelavet vaniljeis, som ikke kræver ismaskine.
Kirsebærtærte med marcipanbund (glutenfri)
Equipment
- Foodprocessor
- Tærtefad 20 cm
Ingredienser
Syltede kirsebær
- 250 g udstenede kirsebær (ca. 300 g kirsebær med sten) + hele kirsebær til pynt eller 200 g udstenede kirsebær og 50 g stikkelsbær
- 100 g sukker
- ½ citron (øko), saft og skal (undlades, hvis du bruger stikkelsbær)
- ½ vaniljestang korn + stang som koges med eller ½ tsk stødt ingefær eller en stjernesanis
Tærte bund
- 65 g smør
- 50 g sukker
- 50 g marcipan
- 1 æg
- 85 g mandler
Låg
- 50 g smør
- 75 g sukker
- 75 g mandelmel
Sådan gør du
Bund
- Tænd ovnen på 200 g alm ovn.
- Hak mandlerne til groft mandelmel i en foodprocessor – der må gerne være små stykker mandler.
- Tilsæt sukker og smør i små stykker og brug puls-funktionen på foodprocessoren, til det hele er blandet.
- Tilsæt æg.
- Put et stykke bagepapir i tærteformen og tryk dejen ud i formen. Et par dråber vand på fingrene eller dejskraberen hjælper, hvis dejen klistrer.
- Der er ingen grund til at trykke dejen op ad kanterne – den flyder alligevel ud.
- Sæt dejen i fryseren i 20 minutter.
- Forbag bunden i 15 minutter.
Tærtelåg
- Blend først sukker og mandelmel sammen i foodprocessoren (du behøver ikke at gøre den ren mellem de to slags dej). Tilsæt derefter smør og brug pulsfunktionen, til det er blandet.
- Læg dejen mellem to stykker film og rul ud til en cirkel på 20 cm i diameter. Læg dejlåget i køleskabet, til den det bruges.
Syltede kirsebær
- Bland bær og sukker i gryden og lad det stå et par minutter, til kirsebærrene er begyndt af safte. Tilsæt vaniljestangen og saft og skal af citron.
- Bring i kog og kog 3–4 minutter.
- Fisk bærrene op med en hulske og stil dem til side.
- Kog lagen ind sammen med vaniljestangen til sirupskonsistens 4–6 minutter – det går hurtigere, hvis der er stikkelsbær i. Du skal koge ind til en tyk lage – ellers bliver bunden blød.
- Bland kirsebærrene i kirsebærsiruppen (husk at fjerne vaniljestangen inden)
Færdigbagning
- Fordel kirsebærrene med sirup ud over den forbagte bund.
- Fjern det øverste lag film fra låget til tærten og vend dejen ned oven på kagen.
- Fjern det andet stykke film.
- Sæt kagen i ovnen og bag i 20 minutter.
- Lad kagen køle helt af, før du tager den ud af formen.
Måske kan du fristes med andre glutenfri kager?
