Aroniasmoothie med jordbær, banan og lækker aroniasirup
Opskrift på en mild og sød aroniasmoothie, som de fleste vil kunne lide. Den er lavet med banan, jordbær og aroniabær. Med mælk og lidt vanilje bliver smoothie næsten som milk shake, synes jeg. Meget blid, cremet og dejlig.
Jeg har tilføjet aroniasirup til smoothien. Sammen med saft fra citron og appelsin giver det en næsten bubble gum-agtig smag. Jeg kan faktisk ikke beskrive det bedre. Da jeg lavede denne aroniasmoothie til familien første gang, sagde Magnus præcis det samme, som jeg netop selv tænkte: “Den smager lidt af bubble gum.” Du kan se, hvordan jeg laver aroniasirup ved at kigge under opskriften på aroniasnitter.
Jordbær, banan, appelsinsaft og vanilje giver fin sødme til smoothien, så ønsker du at lave en sukkerfri smoothie, kan sirup sagtens undlades. Men siruppen gør smoothien ekstra god (selvfølgelig). Du kan også erstatte med en anden slags sirup.
Citrussaft kan godt få mælk til at skille. Derfor er det bedst at blende alle ingredienser på nær mælk, så citrussaften er godt blandet med de øvrige ingredienser, inden man tilsætter mælk.
Smoothie med mandelmælk, almindelig mælk, A38 eller kefir
Jeg har lavet denne smoothie med både mandelmælk, almindelig mælk, A38 og kefir. Det bliver alt sammen godt, men jeg kan nok allerbedst lide aroniasmoothien med mandelmælk. Mandelmælk giver den tyndeste smoothie af de fire alternativer, men til gengæld er frugtsmagen mere fremtrædende. Mandelmælken ligger mest som en sød tone i baggrunden, og man kan bedre smage jordbær, aronia og appelsin. De komælksbaserede mælkeprodukter gør smoothien lidt mere mild. Med A38 og kefir minder smoothien næsten om koldskål.
Hvis du vil bruge mandelmælk, kan jeg anbefale dig at lave den selv. Det er ret nemt. Især, når mælken skal bruges i smoothie. Her synes jeg nemlig, det er tilstrækkeligt at filtere mandelmælken gennem en fin sigte i stedet for at presse den gennem et klæde. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge købt mandelmælk, men jeg synes ærlig talt, det er spild af penge. Og hvis man ikke kigger sig for, får man sukker og andre tilsætningsstoffer med i købet. Hjemmelavet mandelmælk består udelukkende af mandler og vand.
Når du har lavet mandelmælk, er der mandelpulp tilovers. Dette kan bruges i mandelpandekager, som er helt uden hvedemel eller andre former for korn. Pandekager af mandelpulp er ret nemme at lave sammenlignet med pandekager af rå mandler. Du kan også vælge at lade mandelpulpen være en del af smoothien. Det giver en mere mættende, men knap så cremet smoothie.
Sådan kan du bruge frosne bær i smoothie uden at koge dem først
I denne smoothie bruger jeg frosne bær og – hvis jeg har – også frossen banan. Foruden at smoothien jo så er dejlig kold, så tager frysning også en lille smule af aroniabærrenes bitterhed. Så det er en rigtig god idé at fryse aroniabær til smoothie.
Et lille tip til at bruge frosne jordbær og andre bær: Køber du frosne bær i supermarkedet, skal de koges et minut før brug. Det er altså virkelig upraktisk, når man skal lave smoothie. Det kan derfor være en god idé at fryse friske bær ned om sommeren, hvis man enten har dem i haven, eller kan købe danske bær i supermarkedet. Ifølge fødevarestyrelsen er det nok at skylle de hjemmedyrkede bær grundigt inden frysning (kilde: Fødevarestyrrelsen).
Aroniasmoothie med jordbær og banan
Equipment
- Blender, (minihakker eller foodprocessor kan også bruges)
Ingredienser
- 100 g jordbær
- 100 g aronia (kan erstattes af blåbær)
- 1 banan
- ½ appelsin (saft)
- ½ citron (saft og skal)
- 1 spsk aroniasirup eller anden slags sirup (se link til opskrift på aroniasirup efter opskriften)
- 3 dl mælkeprodukt eller mandeldrik (almindelig komælk, A38, yoghurt, kefir eller et plantebaseret alternativ som mandelmælk.
- ½ tsk. vaniljepulver
Sådan gør du
- Blend alle ingredienserne undtagen mælk. TIlsæt mælk til sidst og smag til med aroniasirup
Noter
Se andre opskrifter med aronia