Abrikossyltetøj i mikroovn

Man kan lave et lille glas abrikossyltetøj på bare 10 minutter i mikroovn. Længere tager det ikke at få de aromatiske orange skønheder på glas.
Abrikossyltetøj i mikroovn
Equipment
- Mikroovn
- Glas som tåler kogning (gerne med tilhørende låg)
Ingredienser
- 100 g abrikoser
- 50 g sukker
- ½ citron saft og skal
- ½ Vaniljestang brugt
Sådan gør du
- Udsten abrikoserne og skær dem i meget små stykker.
- Put sukker i glasset, som du vil koge syltetøjet i og tilsæt dernæst vaniljestangen, citronsaft- og skal og abrikosstykkerne. Undlad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrystallerne klistrer fast til kanten
- Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt. Jeg lader det stå i mikroovnen, når jeg rører rundt.
- Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter. Hold øje med syltetøjet, mens det koger, og tag det ud og rør rundt ca. hver minut. Juster mikroovnens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vild.
- Fisk vaniljestangen op, og sæt låg på glasset.
Abrikos har en helt unik sød-syrlig smag med noter af honning og noget blomster- eller nektaragtigt. Når man sylter abrikoser, bliver denne abrikossmag fremhævet, så abrikossyltetøj i mikroovn har sin helt egen særlige smag. I konsistensen kan abrikoser til gengæld godt være melede. Så meget desto bedre, at det er så nemt at lave abrikossyltetøj.
Til opskriften bruger jeg 100 g abrikoser og 50 g sukker, som jeg koger i mikroovn. I dette forhold mellem frugt og sukker, er syltetøjet ikke langtidsholdbart. Men det kan sagtens holde et par uger i køleskabet. Abrikoser kan godt være lidt syrlige, så smag på dem. Er de meget sure, kan det godt være, at der skal mere sukker i syltetøjet. Hvis du bruger lige så meget sukker som abrikoser, behøver du ikke at opbevare det i køleskab. Her kan du læse mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan man rengør glas til syltetøj.
Brug fx syltetøjet i cremen til denne jordbærkage uden mel. Abrikossyltetøj smager også rigtig godt på disse pandekager uden mel, eller på kokos-blomkålsgrød.
Se alle Avocadoens opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Sådan koger man syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marmeladen i en lidt stor ovnfast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kogningen gennem glasskålen og kan se, om der ligger uopløst sukker i bunden af skålen. Når marmeladen er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.
Fremgangsmåden er, at jeg bringer syltetøjet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syltetøjet er kommet i kog. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hedder 360W. Jeg koger til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter med en portion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Kogetider for forskellige mænder frugt og sukker i mikroovn
Kogetiden bliver længere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroovnen – i modsætning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syltetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde.
Mængde frugt og sukker | Kogtid og effekt i mikroovn |
100 g frugt + 50 g sukker | Fuld effekt: 2 minutter Lav effekt: 5 minutter |
200 g frugt + 100 g sukker eller 100 g frugt+ 100 g sukker | Fuld effekt: 3 minutter Lav effekt: 6 minutter |
300 g frugt + 150 g sukker eller 200 g frugt + 200 g sukker | Fuld effekt: 4 minutter Lav effekt: 7 minutter |
400 g frugt + 150 g sukker eller 300 g frugt + 300 g sukker | Fuld effekt: 5 minutter Lav – middellav effekt: 8 minutter |
400 g frugt + 400 g sukker | Fuld effekt: 6 minutter Lav – middellav effekt: 9 minutter |
Obs: Tiderne er kun vejledende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, middellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syltetøjet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effekten, så det passer. Kogetiden afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.

Enkelt og nemt bygget op.
Dejligt at høre, du synes det 😀. Det er virkelig også en nem måde at lave syltetøj.