Aroniakage med aronia og æblefyld (glutenfri)

Denne aroniakage minder om min kirsebærkage, men aronia er mere spændende i smagen end kirsebær og anderledes i konsistensen. Når aronia koges og bages får de en let karamelliseret næsten rosinagtig smag. Den lidt tørre beske fornemmelse, som rå aronia har, forsvinder ved tilberedningen og efterlader bærrene med en mørk intens aroma.
Aroniakagen her er en glutenfri kage uden hvedemel. I stedet for mel bruger jeg hakkede mandler og marcipan. Det giver en virkelig lækker kagebund, der næsten går i ét med siruppen fra aroniabærrene, men stadig har knas fra mandelstykkerne. Til dejen på toppen af kagen bruger jeg mandelmel, som er mere fint malet.
Kager uden mel er lidt sværere at håndtere end traditionelle kager. Man skal være lidt forsigtig, hvis man vil flytte kagen over på et kagefad. Venter man til kagen er kølet af, kan det godt lade sig gøre at løfte kagen på bagepapiret over på fadet og dernæst trækker bagepapapiret forsigtigt ud. Hvis jeg ikke kan vente, til kagen er kølet helt af, sætter jeg den bare direkte på bordet i tærtefadet.
Nyd kagen som dessert med is (fx denne meget nemme vaniljeis), flødeskum eller creme fraiche – eller spis den, som den er, med en kop kaffe.
Har du aroniabær tilovers, kan du bruge dem i denne aroniamarmelade med æble og vanilje.
Aroniakage med aronia og æblefyld (glutenfri)
Equipment
- Tærtefad (24 cm)
- Foodprocessor
Ingredienser
Tærte bund
- 85 g mandler
- 65 g smør
- 50 g sukker
- 50 g marcipan
- 1 æg
Aroniafyld
- 300 g aronia
- 100 g æble (ca. et æble) - vægt uden kærnehus, men med skræl
- 150 g sukker
Låg
- 75 g mandelmel
- 75 g sukker
- 50 g smør
Sådan gør du
Bund
- Tænd ovnen på 200 g alm ovn.
- Hak mandlerne til groft mandelmel i en foodprocessor – der må gerne være små stykker mandler.
- Tilsæt sukker, og marcipan og smør i små stykker og brug puls-funktionen på foodprocessoren, til det hele er blandet.
- Tilsæt æg og puls kortvarigt til det er blandet.
- Put et stykke bagepapir i tærteformen og tryk dejen ud i formen. Et par dråber vand på fingrene eller dejskraberen hjælper, hvis dejen klistrer.
- Der er ingen grund til at trykke dejen op ad kanterne – den flyder alligevel ud.
- Sæt dejen i fryseren i 20 minutter.
- Forbag bunden i 15 minutter.
Aroniafyld
- Æblerne rives groft og kommes i en gryde med aronia samt vaniljekorn og vaniljestang.
- Kog bær og æble 10–15 minutter, til aroniabærrene er møre, og væsken er kogt næsten væk.
- Lad aroniablandingen køle af, og fisk vaniljestangen op.
Tærtelåg
- Blend først sukker og mandelmel sammen i foodprocessoren (du behøver ikke at gøre den ren mellem de to slags dej). Tilsæt derefter smør og brug pulsfunktionen, til det er blandet.
- Læg dejen mellem to stykker film og rul ud til en cirkel på ca. 24 cm i diameter. Læg dejlåget i køleskabet, til det skal bruges. Du kan lægge den på et skærebræt (som ikke har været brugt til løg) – så er den nemmere at håndtere.
Færdigbagning
- Fordel det afkølede aronia-æblefyld over den forbagte bund.
- Fjern det øverste lag film fra låget til tærten og vend dejen ned oven på kagen.
- Fjern det andet stykke film.
- Sæt kagen i ovnen og bag i 20 minutter.
- Lad kagen køle helt af, før du tager den ud af formen.
