Avocadoen > Colais – citronflødeis med colasmag

Colais – cit­ron­flødeis med colasmag

Colais - citronflødeis med colasmag

Denne hjem­melavede colais er lækker på den lidt over­rask­ende måde. Der er tale om en cit­ron­flødeis med en dejlig bal­ance mellem sødt og syrligt og umisk­endelig smag af cola. Selv om der ikke er cola i isen, smager den ret meget af cola takket være de særlige colakry­d­derier, som tilsættes isen sam­men med cit­ron. Er der en colaelsker i nærhe­den, må du prøve at lave colais. 

Isen er uden æg. Jeg er ikke kæm­pe­fan af ægges­ma­gen i hjem­melavet is, så jeg prøver som regel at undgå æg, når jeg laver is. Colaisen kan godt laves uden ismask­ine. Jeg synes, den bliv­er fin og blød, som den er. Især hvis man til tilsæt­ter lidt rom, som gør isen lidt mere blød og cremet. Hvis isen er til børn, skal der selvføl­gelig ikke rom i – den fun­ger­er også fint uden rom. 

Tidsmæs­sigt ple­jer det at passe med, at jeg laver isen om mor­ge­nen eller formid­da­gen, og så er den frossen, men stadig cremet og klar til dessert om afte­nen. Det er sådan, jeg synes, den bliv­er bedst. Har isen stået læn­gere end de 8–9 timer i fry­seren, skal den lige tages ud af fry­seren lidt før, den skal bruges.

Der går en del cit­ron til isen. Skallen skal også bruges, så den skal være økol­o­gisk. Jeg væl­ger at gemme 1/3 af cit­ron­skallen til at lave en slags hjem­melavet cit­ronkrym­mel. Det syrlige krym­mel smager godt på colaisen, men kan også bruges til andre ting. Fx smager cit­ronkrym­mel ret godt på minikokos­makro­ner med choko­lade.

Serv­er evt. colaisen med cola­marengs.

Colais – cit­ron­flødeis med colasmag

Denne hjem­melavede colais er lækker på den over­rask­ende måde: sød, syrlig og cremet med umisk­endelig colas­mag. En frisk cit­ron­flødeis med colakryderier.
Forb. tid1 time 30 min­ut­ter
Fry­setid8 timer
Sam­let tid9 timer 30 min­ut­ter
Ret: Dessert
Serv­ings: 6 per­son­er
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

  • 1,5 dl cit­ron­saft 3–4 cit­roner
  • 100 g sukker
  • 2 spsk vand
  • 100 g brun farin
  • ½ tsk. vanil­jepul­ver Du kan evt. bruge hjem­melavet vanil­jepul­ver – se link efter opskriften.
  • 1 knsp. muskat
  • 1 knsp. kanel
  • 5 dl piske­fløde
  • 2 spsk rom kan ude­lades

Sådan gør du

  • Riv cit­ron­skallen fint på to af cit­ronerne. Sæt til side – den skal i isen senere.
  • Skræl skrællen tyn­dt af af den sid­ste cit­ron med en kartoffelskræller.
  • Skær skrællerne i tyn­de strim­ler. De skal bruges til citronkrymmel.
  • Pres saften. Der skal være 1 1/2 dl citronsaft.

Cit­ronkrym­mel

  • Bring cit­ron­saft og sukker i kog og tilsæt cit­ron­strim­lerne. Kog ved svag varme i 5 min.
  • Fisk cit­ron­strim­lerne op med en hulske. Lad dem dryppe virke­lig godt af.
  • Bred cit­ron­strim­lerne ud på et stykke bagepa­pir, så de lig­ger i et lag. 
  • Bag dem 1 time ved 90 grad­er i airfryer.
  • Tag dem ud og lad dem køle af ved stuetemperatur.

Colais

  • Tilsæt vand, brun farin, fin­trevet cit­ron­skal og kry­d­derier til cit­ron­sis­rup­pen og kog ved svag varme i 2 min­ut­ter. Hvis du vil have isen ekstra fin, kan du sigte cit­ron­blandin­gen gen­nem et klæde. Jeg synes ikke, det er nødvendigt. 
  • Sæt cit­ron­sirup­pen på køl. Når den er blevet kold, piskes flø­den til flødeskum.
  • Hvis der skal rom i isen, så tilsæt det til citronsiruppen. 
  • Bland flødeskum og sirup for­sigtigt med en dejskraber. Sørg for at komme helt ned til bun­den med dejskraberen, da cit­ron­sirup­pen har det med at falde til bunds.
  • Sæt isen i fry­seren og frys i 8–9 timer. Rør i isen med jævne mellemrum. 
  • Hvis isen står læn­gere tid i fry­seren, skal du tage den ud lidt før server­ing, så den kan nå at blive blød.

Not­er

Se her, hvor­dan du kan lave hjem­melavet vanil­jepul­ver.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne
Colais - citronis med colasmag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften