Colais – citronflødeis med colasmag

Denne hjemmelavede colais er lækker på den lidt overraskende måde. Der er tale om en citronflødeis med en dejlig balance mellem sødt og syrligt og umiskendelig smag af cola. Selv om der ikke er cola i isen, smager den ret meget af cola takket være de særlige colakrydderier, som tilsættes isen sammen med citron. Er der en colaelsker i nærheden, må du prøve at lave colais.
Isen er uden æg. Jeg er ikke kæmpefan af æggesmagen i hjemmelavet is, så jeg prøver som regel at undgå æg, når jeg laver is. Colaisen kan godt laves uden ismaskine. Jeg synes, den bliver fin og blød, som den er. Især hvis man til tilsætter lidt rom, som gør isen lidt mere blød og cremet. Hvis isen er til børn, skal der selvfølgelig ikke rom i – den fungerer også fint uden rom.
Tidsmæssigt plejer det at passe med, at jeg laver isen om morgenen eller formiddagen, og så er den frossen, men stadig cremet og klar til dessert om aftenen. Det er sådan, jeg synes, den bliver bedst. Har isen stået længere end de 8–9 timer i fryseren, skal den lige tages ud af fryseren lidt før, den skal bruges.
Der går en del citron til isen. Skallen skal også bruges, så den skal være økologisk. Jeg vælger at gemme 1/3 af citronskallen til at lave en slags hjemmelavet citronkrymmel. Det syrlige krymmel smager godt på colaisen, men kan også bruges til andre ting. Fx smager citronkrymmel ret godt på minikokosmakroner med chokolade.
Server evt. colaisen med colamarengs.
Colais – citronflødeis med colasmag
Ingredienser
- 1,5 dl citronsaft 3–4 citroner
- 100 g sukker
- 2 spsk vand
- 100 g brun farin
- ½ tsk. vaniljepulver Du kan evt. bruge hjemmelavet vaniljepulver – se link efter opskriften.
- 1 knsp. muskat
- 1 knsp. kanel
- 5 dl piskefløde
- 2 spsk rom kan udelades
Sådan gør du
- Riv citronskallen fint på to af citronerne. Sæt til side – den skal i isen senere.
- Skræl skrællen tyndt af af den sidste citron med en kartoffelskræller.
- Skær skrællerne i tynde strimler. De skal bruges til citronkrymmel.
- Pres saften. Der skal være 1 1/2 dl citronsaft.
Citronkrymmel
- Bring citronsaft og sukker i kog og tilsæt citronstrimlerne. Kog ved svag varme i 5 min.
- Fisk citronstrimlerne op med en hulske. Lad dem dryppe virkelig godt af.
- Bred citronstrimlerne ud på et stykke bagepapir, så de ligger i et lag.
- Bag dem 1 time ved 90 grader i airfryer.
- Tag dem ud og lad dem køle af ved stuetemperatur.
Colais
- Tilsæt vand, brun farin, fintrevet citronskal og krydderier til citronsisruppen og kog ved svag varme i 2 minutter. Hvis du vil have isen ekstra fin, kan du sigte citronblandingen gennem et klæde. Jeg synes ikke, det er nødvendigt.
- Sæt citronsiruppen på køl. Når den er blevet kold, piskes fløden til flødeskum.
- Hvis der skal rom i isen, så tilsæt det til citronsiruppen.
- Bland flødeskum og sirup forsigtigt med en dejskraber. Sørg for at komme helt ned til bunden med dejskraberen, da citronsiruppen har det med at falde til bunds.
- Sæt isen i fryseren og frys i 8–9 timer. Rør i isen med jævne mellemrum.
- Hvis isen står længere tid i fryseren, skal du tage den ud lidt før servering, så den kan nå at blive blød.
Noter
Måske kan du også blive fristet af andre opskrifter på is
