Avocadoens energigrød med rødkål og aronia (eller blåbær)
Denne opskrift bygger på Oluf Borbye Pedersens koncept “professorens grønne energigrød”. Her får du den i en lilla version med rødkål, gulerødder og aronia. Du kan læse mere om professorens grønne energigrød her: Energigrød – nye spændende opskrifter til din morgenmad.
Jeg har brugt aronia i opskriften. Aronia er et af de mest antioxidant-rige bær, man kan dyrke i Danmark. Hvis man bruger frosne aronia, bemærker man slet ikke deres bitterhed. Og så får grøden en rigtig fin farve med rødkål og aronia.
Jeg bruger i alt 30 g nødder i en portion. Halvdelen blendes med i grøden for at få en cremet konsistens, og den anden halvdel kommer jeg oven på grøden som knas. 30 g nødder er den mængde, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser om dagen.
Få 500 g frugt og grønt i denne lilla energigrød
Energigrøden skal hovedsageligt bestå af kål og andre grove grøntsager, og der skal gerne være bladgrønt i. I denne lilla energigrød får du 400 g grove grøntsager i form af gulerod og rødkål og 25 g bladgrønt (plus krydderurter). Og så er der både citron og appelsin, som giver en god balance mellem syrlighed og sødme. Som topping har jeg valgt røde valnødder, blåbær, brombær, og så har jeg også sneget lidt røde druer ind. Hvis du bruger bær, som er købt fra frost, så husk at de skal have et opkog, inden man spiser dem. Jeg foretrækker så afgjort friske bær eller andre slags frugt.
Har du ikke rødkål, kan du fx bruge rød spidskål, hvidkål eller andre slags kål for den sags skyld. Du bytter bare ud (det spiller selvfølglig ind på farven). Har du ikke aronia, kan du også sagtens bruge blåbær, solbær eller brombær. I bund og grund handler det om at få så mange forskellige grøntsager indenbords som muligt. Helst 30 forskellige grøntsager i løbet af en uge og helst i forskellige farver.
Jeg kan godt lide at grøden er tyk i konsistensen, så jeg tilsætter så lidt vand som muligt, men du kan justere, som du (og din blender) ønsker. Jeg kan godt lide at bruge et af de tebreve, man kan brygge koldt, fx med fersken og mango. Hvis du savner lidt mere at tykke i, kan du tage en gulerod fra, inden du blender. Så kan du skære den i små stykker og putte på som topping sammen med bær og nødder.
Avocadoens energigrød med rødkål og aronia (eller blåbær)
Equipment
- Blender, (en god foodprocessor kan også bruges)
Ingredienser
- ¼ økologisk citron hele citronen uden kerner (ca. 15 g)
- ½ økologisk appelsin saft (ca. 50 g) – gem skallen til pynt
- 1 stump ingefær 10 g
- Mynte og/eller citronmelisse
- En håndfuld salatmix med røde salatblade ca. 25 g.
- 50 g aronia kan erstattes med blåbær eller brombær
- 200 gulerødder ca. 3 gulerødder
- 200 g rødkål
- 15 g mandler
- lidt te til at justere konsistensen og gøre det nemmere at blende
Topping
- 15 g valnødder evt. de røde
- Blåbær
- Brombær
- Blå druer
Sådan gør du
- Rengør frugt og grøntsager.
- Riv skallen af appelsinen – den skal gemmes til pynt.
- Pres appelsinen.
- Skær citronen i små stykker og fjern alle kerner.
- Put appelsinsaft, citronstykker, mandler, salatblade og krydderurter i blenderen.
- Blend til det er findelt og tilsæt så kål og gulerødder og blend til grøden er jævn.
- Anret i en stor skål med de forskellige slags topping ovenpå.
Se andre opskrifter med aronia