Avocadoen > Hjemmelavet nøddecreme med 86% hasselnødder og vanilje

Hjem­melavet nød­decreme med 86% has­sel­nød­der og vanilje

Hjemmelavet nutella-ish nøddecreme af hassenødder

Denne hjem­melavede nød­decreme smager måske ikke helt præ­cis som den orig­i­nale Nutel­la. Men den smager ube­gri­beligt godt af has­sel­nød­der og nougat. Og så består den hov­ed­sageligt af rist­ede has­sel­nød­der og er helt uden ultra­forar­be­jd­ede ingre­di­enser. Brug den som smørepålæg fx på dette sprøde knæk­brød, på pan­dek­ager, på din mor­gen­mad eller som fyld i kager. Jeg siger ikke, at du ikke må spise den med ske, men kun at det måske kan blive en dårlig vane.

Jeg siger ikke, at du ikke må spise den med ske, men kun at det måske kan blive en dårlig vane.

Nutel­la var en nærmest uop­nåelig drøm, da jeg var barn. Jeg kendte ikke noget bedre at smøre på brødet, men det var ikke noget, der stod bor­det der­hjemme. Mine foræl­dre opfat­tede bestemt ikke Nutel­la som hverdags­mad hverken økonomisk eller ud fra et sund­hedsper­spek­tiv. Med den hjem­melavede ver­sion af nutel­la hold­er ingen af delene. Da nød­decre­men hov­ed­sageligt består af nød­der, er den ikke specielt usund. Og da der ikke er choko­lade i, er den et rimelig bil­ligt alter­na­tiv til Nuella. 

Den orig­i­nale Nutel­la inde­hold­er kun 13% has­sel­nød­der (kilde: Nutel­la)! Resten er sukker, palme­olie, skum­memælk­spul­ver, fedtre­duc­eret kakao, emul­ga­tor (som binder ingre­di­enserne sam­men) og vanillin (vanil­jes­mag). Til sam­men­lign­ingbestår denne hjem­melavede nød­decreme af 86% has­sel­nød­der. Jeg vil der­for vove den pås­tand, at den er et meget bedre valg. Nød­decre­men her har lidt flere kalo­ri­er, men langt min­dre sukker (kun en femt­edel) og dobbelt så meget pro­tein og fiber som den, man køber. Du kan se energibereg­ningerne efter opskriften.

Plante­baseret has­sel­nød­decreme, lak­tose­fri og uden ultra­forar­be­jd­ede ingredienser

Denne opskrift på nød­desmør er 100% plante­baseret og veg­an­sk, da den er uden mælk, æg og smør. Nød­decre­men består af has­sel­nød­der, kakaop­ul­ver, sukker og lidt salt og vanil­je. Den er naturligt uden gluten og lak­tose. Når jeg taler om nød­desmør i opskriften, er det for­di has­sel­nød­derne får kon­sis­tens som peanut­but­ter, når man blender dem tilstrække­ligt længe.

Hjem­melavet nød­decreme er helt uden palme­olie og andre ultra­forar­be­jd­ede ingre­di­enser eller mærke­lige tilsæt­ningsstof­fer – i mod­sæt­ning til de købte vari­anter. Hvis du vil gå hele vejen for at undgå tilsæt­ningsstof­fer, kan du bruge hjem­melavet vanil­jepul­ver af pul­veris­erede vanil­jestænger i stedet for købt vanil­jepul­ver – som i øvrigt ikke inde­hold­er meget vanil­je. Eller end­nu nem­mere: tilsætte en stump vanil­jes­tang sam­men med has­sel­nød­derne. Vanil­jes­tangen bliv­er blendet ud sam­men med nød­derne, og du får den ægte vanil­jes­mag i nøddecremen. 

Skal din hjem­melavede nød­decreme være ekstra cremet?

Hjem­melavet nød­decreme bliv­er aldrig 100% smooth som den købte, men du kan få den meget cremet ved at blende længe. Et andet trick er at bruge flormelis. Hvis du bruger almin­deligt sukker, vil nød­decre­men knase lidt, da sukkeret aldrig vil blive opløst i nød­desmør­ret. Det er jo en smagssag, men jeg synes det er lækkert med lidt knas­esukker. Fore­trækker du din nød­decreme så glat muligt, skal du bruge flormelis i stedet for sukker. Det gør den mere cremet.

Denne nød­decreme er ikke meget sød. Du kan godt tilsætte mere sukker, men jeg synes, den er dejlig, som den er. Ønsker du en sun­dere ver­sion, kan du erstat­te sukkeret med to dadler. Nød­decre­men bliv­er knap så sød, men smager stadig super­godt. Helt per­fekt som top­ping på orange energi­grød.

Jeg ris­ter has­sel­nød­derne i air­fry­er, men du kan også gøre det i ovn eller på pan­den. Men air­fry­er er abso­lut den nemmeste og mest skån­somme metode til at få den rist­ede smag frem i hasselnødderne. 

Hjem­melavet nød­decreme med 86% has­sel­nød­der og vanilje

Nød­decreme med rist­ede nød­der og vanil­je, uden smør, mælk og choko­lade. Sma­gen af Nutel­la med langt min­dre sukker – til mor­gen­mad eller når lækker­sul­ten rammer.
Forb. tid25 min­ut­ter
Sam­let tid25 min­ut­ter
Ret: Mor­gen­mad, Sødt
Køkken: Ital­ien­sk
Diæt: Gluten­fri, Vegansk
Serv­ings: 1 glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Air­fry­er - kan også laves i ovn.
  • Food­proces­sor, blender eller en god mini­hakker Jeg vil anbe­fale en mask­ine, hvor knap­pen ikke skal holdes inde, da massen skal blendes op til 15 minutter.

Ingre­di­enser

  • 200 g has­sel­nød­der vægt før ristning
  • 1 ½ spsk. kakaop­ul­ver ca. 12 g
  • 25 g sukker eller flormelis for en mere glat kon­sis­tens. Kan erstattes med 1 dad­del pr. 100 g has­sel­nød­der for en sun­dere ver­sion (klip­pet i små stykker). 
  • ½ tsk. vanil­jepul­ver Eller en stump vanil­jes­tang, der blendes med. 
  • 1 knivspids salt

Sådan gør du

  • Rist has­sel­nød­derne 5 min­ut­ter ved 140 grad­er i air­fry­er (eller 10 min­ut­ter ved 140 grad­er i almin­delig ovn) til hin­derne på has­sel­nød­derne er sprækket.
  • Brug et viskestykke til at gnubbe hin­derne af nød­derne. Der er også her, du piller eventuelle dårlige nød­der fra. Er du ikke helt til­freds med resul­tatet, kan du hælde nød­derne i en sigte og bruge den til at raspe lidt mere af. Der vil dog som regel sid­de lidt af den brune hinde tilbage, så man ikke kan få af.
  • Put nød­derne i en food­proces­sor og blend nød­derne. Sørg for løbende at skubbe massen ned fra kan­terne. Du skal være tålmodig. Først bliv­er nød­derne til mel, så til en tyk grynet masse og tilsidst får de en cremet mere fly­dende kon­sis­tens som nød­desmør. Det tager op til 15 min­ut­ter. Stop, når du synes kon­sis­tensen er god. 
  • Tilsæt de øvrige ingre­di­enser og blend, til det er blandet.

Video

Næringsind­hold i hjem­melavet nutel­la-ish ver­sus købt Nutella

Hjemelavet nutel­la-ishNutel­la
Ener­gi (kcal)622539
Fedt (g)53,430.9
- her­af mæt­tet fedt (g)4,510.6 g
Kul­hy­drater (g)16,257.5 g
- her­af sukker (g) 11,256.3 g
Kost­fi­bre (g)9,34,5 g*
Pro­tein (g)14,66.3 g

Kilde: Dekla­ra­tions­bereg­neren. Næringsan­givelserne er med for­be­hold. Jeg udreg­n­er næringsind­hold­et efter bed­ste evne, men der kan være unø­jagtighed­er i data eller fejl i min udreg­n­ing, og man kan ikke altid være helt præ­cis. Fx vari­er­er vægten af et æg, eller forskel­lige slags oste har forskel­ligt fedtindhold.

*Fiberind­hold­et er ikke opgivet på nutel­la­glas­set, men er her fun­det på et tilsvarende smørepålæg med nødder.

Et glas med cremet hasselnøddecreme og knækbrød med den hjemmelavede Nutella

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften