Avocadoen > Mandarinsyltetøj i mikroovn

Man­darin­syl­tetøj i mikroovn

Mandarinsyltetøj, mandariner og stjerneanis.

Man­darin­syl­tetøj er hur­tigt at lave i mikroovn. Det tager under 10 min­ut­ter. Denne måde at sylte en lille por­tion frugt er et fint hjælpemid­del i kam­p­en mod madspild.

Nogle gange har jeg en por­tion frugt tilovers, der er så lille, at det ikke giv­er mening at finde en gryde frem for at sylte. Her er mikroov­nen genial, for man kan putte sukker og frugt i et glas og koge det i få min­ut­ter. Bagefter kan syl­tetø­jet opbe­vares i samme glas, som det er kogt i. Der bliv­er alt­så heller ikke nogen unødig opvask. Man­darin­syl­tetøj i mikroovn bliv­er oven i købet rigtig godt, for­di man­darinerne behold­er lidt bid. 

Jeg har kry­dret man­darin­syl­tetø­jet med stjernea­nis. Det kan selvføl­gelig ude­lades, men den gør man­darin­syl­tetø­jet lidt mere inter­es­sant ved at til­fø­je en dyb smag, som måske bedst kan beskrives som henad kirse­bær. Brug fx man­darin­syl­tetø­jet på denne kokos-blomkåls­grød.

Se alle mine andre opskrifter på syl­tetøj her.

Man­darin­syl­tetøj i mikroovn

Et par kedelige man­dariner kan blive til det lækreste­syl­tetøj, som ovenikø­bet kan laves på under 10 min­ut­ter i mikroovnen. 
Forb. tid2 min­ut­ter
Tilb. tid7 min­ut­ter
Sam­let tid9 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Serv­ings: 1 glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Glas med låg som kan tåle mikroovn
  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g Man­darin eller anden frugt (2–3 man­dariner)
  • 50 g sukker
  • 1 En stjernea­nis kan ude­lades

Sådan gør du

  • Put først sukker i glas­set, som du vil koge syl­tetø­jet i og tilsæt dernæst stjernea­nis og så frugten. Und­lad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrys­tallerne klistr­er fast til kanten
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt.
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og tag det ud og rør rundt ca. hver min­ut. Juster mikroov­nens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vild.
  • Fisk stjernea­nis op, og sæt låg på glasset.

Not­er

Opbe­var man­darin­syl­tetø­jet i køleskabet.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Sådan koger man syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en lidt stor ovn­fast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 3 min­ut­ter
Lav effekt: 6 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav effekt: 7 minutter
400 g frugt + 150 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 5 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 8 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 9 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften