Jordbærsyltetøj i mikroovn

Jordbærsyltetøj er nemt og meget hurtig at lave i mikroovn. Det er supersmart, hvis man har en lille smule jordbær tilovers, som ellers ville gå til spilde.
Syltetøj i mikroovn skal ikke koge så længe, og det betyder, at man bevarer den gode smag og vitaminer i jordbærrene. Der er meget væske i jordbær, så syltetøjet koger meget op i mikroovnen. Du skal derfor bruge et stort glas, og et glas som tåler kogning. Gerne et glas med låg. Så kan du komme syltetøjet direkte i køleskabet, når det er kølet af. Se flere opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Jordbær er et af de lækreste bær, og jordbærsyltetøj er efter min mening en af de bedste syltetøjer. Det er et af de bær, jeg glæder mig mest til kommer i sæson. Selv om de fleste friske jordbær har deres egen skønne syrlighed, kan jordbærsyltetøj godt blive meget sød. Så jeg synes, der skal tilsættes en syrlig ingrediens til jordbærsyltetøj for at balancere smagen. Det formål opfylder citron perfekt. Sammensætningen af jordbær og citron går simpelthen op i en højere enhed.
Derudover er jordbærsyltetøjet i denne opskrift krydret med vanilje. Vanilje er sammen med citron mit yndlingskrydderi i det søde køkken. Og så er jordbær og vanilje jo en helt klassisk kombination, fordi de to klæder hinanden så godt.
Jordbærsyltetøj med citron og vanilje er superlækkert på pandekager eller som topping på kokos-blomkålsgrød.
Jordbærsyltetøj i mikroovn
Equipment
- Glas som tåler kogning
- Mikroovn
Ingredienser
- 100 g Jordbær
- 50 g sukker 100 g, hvis syltetøjet skal være langtidsholdbart
- ½ citron saft og skal
- ½ Vaniljestang brugt
Sådan gør du
- Skær jordbærrene i meget små stykker.
- Put sukker i glasset, som du vil koge syltetøjet i og tilsæt dernæst vanilje, citronsaft- og skal og jordbærstykkerne. Undlad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrystallerne klistrer fast til kanten
- Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt. Jeg lader det stå i mikroovnen, når jeg rører rundt.
- Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter. Hold øje med syltetøjet, mens det koger, og tag det ud og rør rundt ca. hver minut. Juster mikroovnens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vild.
- Fisk vaniljestangen op, og sæt låg på glasset.
Noter
Sådan koger jeg syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marmeladen i en lidt stor ovnfast glasskål med kanter, jeg kan holde ved, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kogningen gennem glasskålen og kan se, om der ligger uopløst sukker i bunden af skålen. Når marmeladen er kogt færdig, fylder jeg den over i et glas med en sovseske.
Fremgangsmåden er, at jeg bringer syltetøjet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt skålen i mikroovnen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syltetøjet er kommet i kog. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næst-laveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hedder 360W. Jeg koger, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter med en portion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Kogetider for forskellige mænder frugt og sukker i mikroovn
Kogetiden bliver længere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroovnen – i modsætning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syltetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde.
Mængde frugt og sukker | Kogtid og effekt i mikroovn |
100 g frugt + 50 g sukker | Fuld effekt: 2 minutter Lav effekt: 5 minutter |
200 g frugt + 100 g sukker eller 100 g frugt+ 100 g sukker | Fuld effekt: 4 minutter Lav – middellav effekt: 7 minutter |
300 g frugt + 150 g sukker eller 200 g frugt + 200 g sukker | Fuld effekt: 6 minutter Lav- middellav effekt: 10 minutter |
400 g frugt + 200 g sukker eller 300 g frugt + 300 g sukker | Fuld effekt: 7 minutter Middellav effekt:14 minutter |
400 g frugt + 400 g sukker | Fuld effekt: 9 minutter Middellav effekt: 15 minutter |
Obs: Tiderne er kun vejledende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, middellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syltetøjet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effekten, så det passer. Kogetiden afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Holdbarhed og opbevaring af syltetøj og marmelade
Med halvt så meget sukker som frugt eller bær i opskriften, skal syltetøjet opbevares i køleskab og spises hurtigt. I køleskab holder syltetøjet sig fint et par uger eller ligefrem måneder, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.
Hvis man vil lave langtidsholdbart syltetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat konserveringsmidler. Jeg opbevarer syltetøjet i vores uopvarmede kælder, der har en temperatur på mellem 5–20 grader fra vinter til sommer. Her holder syltetøj og marmelade med lige dele sukker og frugt i årevis. Læs mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan jeg rengør glas til syltetøj.
