Avocadoen > Jordbærsyltetøj i mikroovn

Jord­bær­syl­tetøj i mikroovn

Jordbærsyltetøj med citron og vanilje

Jord­bær­syl­tetøj er nemt og meget hur­tig at lave i mikroovn. Det er super­s­mart, hvis man har en lille smule jord­bær tilovers, som ellers ville gå til spilde. 

Syl­tetøj i mikroovn skal ikke koge så længe, og det bety­der, at man bevar­er den gode smag og vit­a­min­er i jord­bær­rene. Der er meget væske i jord­bær, så syl­tetø­jet koger meget op i mikroov­nen. Du skal der­for bruge et stort glas, og et glas som tåler kogn­ing. Gerne et glas med låg. Så kan du komme syl­tetø­jet direk­te i kølesk­a­bet, når det er kølet af. Se flere opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Jord­bær er et af de lækreste bær, og jord­bær­syl­tetøj er efter min mening en af de bed­ste syl­tetø­jer. Det er et af de bær, jeg glæder mig mest til kom­mer i sæson. Selv om de fleste friske jord­bær har deres egen skønne syrlighed, kan jord­bær­syl­tetøj godt blive meget sød. Så jeg synes, der skal tilsættes en syrlig ingre­di­ens til jord­bær­syl­tetøj for at bal­ancere sma­gen. Det for­mål opfylder cit­ron per­fekt. Sam­men­sæt­nin­gen af jord­bær og cit­ron går sim­pelthen op i en højere enhed. 

Deru­dover er jord­bær­syl­tetø­jet i denne opskrift kry­dret med vanil­je. Vanil­je er sam­men med cit­ron mit yndlingskry­d­deri i det søde køkken. Og så er jord­bær og vanil­je jo en helt klas­sisk kom­bi­na­tion, for­di de to klæder hinan­den så godt.

Jord­bær­syl­tetøj med cit­ron og vanil­je er super­lækkert på pan­dek­ager eller som top­ping på kokos-blomkåls­grød.

Jord­bær­syl­tetøj i mikroovn

Dette jord­bær­syl­tetøj med cit­ron og vanil­je har den per­fek­te bal­ance mellem sødt og syrligt. Brug det på pan­derk­ager eller som top­ping på skyr eller grød.
Forb. tid3 min­ut­ter
Tilb. tid7 min­ut­ter
Sam­let tid9 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Køkken: Dan­sk
Serv­ings: 1 lille glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Glas som tåler kogning
  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g Jord­bær
  • 50 g sukker 100 g, hvis syl­tetø­jet skal være langtidsholdbart
  • ½ cit­ron saft og skal
  • ½ Vanil­jes­tang brugt

Sådan gør du

  • Skær jord­bær­rene i meget små stykker.
  • Put sukker i glas­set, som du vil koge syl­tetø­jet i og tilsæt dernæst vanil­je, cit­ron­saft- og skal og jord­bærstykkerne. Und­lad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrys­tallerne klistr­er fast til kanten
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. Jeg lad­er det stå i mikroov­nen, når jeg rør­er rundt.
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter. Hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og tag det ud og rør rundt ca. hver min­ut. Juster mikroov­nens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vild.
  • Fisk vanil­jes­tangen op, og sæt låg på glasset.

Not­er

Opbe­var i køleskab, med min­dre du har brugt lige så meget sukker som bær. 
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Sådan koger jeg syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en lidt stor ovn­fast glasskål med kan­ter, jeg kan holde ved, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt skålen i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt.

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næst-laveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 7 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav- mid­dellav effekt: 10 minutter
400 g frugt + 200 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 7 min­ut­ter
Mid­dellav effekt:14 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 9 min­ut­ter
Mid­dellav effekt: 15 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marmelade

Med halvt så meget sukker som frugt eller bær i opskriften, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Jeg opbe­var­er syl­tetø­jet i vores uop­varmede kælder, der har en tem­per­atur på mellem 5–20 grad­er fra vin­ter til som­mer. Her hold­er syl­tetøj og marme­lade med lige dele sukker og frugt i åre­vis. Læs mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan jeg rengør glas til syl­tetøj.

Jorbærsyltetøj med citron