Avocadoen > Hvad kan man lave med kondenseret mælk?

Hvad kan man lave med kon­denseret mælk?

Kondenseret mælk hældes op i en skål

Se opskrifter med 1/2 dåse kon­denseret mælk eller min­dre (200 g)

Se opskrifter med en hel dåse kon­denseret mælk (400 g)

Kon­denseret mælk kan bruges i alt fra kaffe til kager, karameller og is. Med sådan en dåse kan man lave mange søde og som regel meget nemme opskrifter. Det fan­tastiske er selvføl­gelig mest af alt karamels­ma­gen og den søde, tykke cremede kon­sis­tens. Men det trækker også op, at det er så nemt at bruge. Is og hjem­melavede karameller får en rigtig god kon­sis­tens, og man kan fx lave is uden ismask­ine og koge karamelsovs, som ikke bliv­er hård eller bræn­der på.

Fak­tisk er Avo­ca­doens mest pop­ulære opskrift med kon­denseret mælk. Det er en brown­ie med et lag karamel i midten, og dette lag af blød karamel er helt sikkert med til at gøre den så lækker. Men den er ikke den eneste opskrift. Også 10-min­ut­ters karameller med kon­denseret mælk lig­ger ret lunt på Avo­ca­doens top-10. Det er ikke så mærke­ligt, for karamellerne er nemme og hur­tige at lave, og smager helt vildt godt.

Hvad er kon­denseret mælk og hvilke typer find­es der?

  1. Kon­denseret mælk er komælk, der er kogt ind sam­men med sukker, alt­så en slags sødet kon­cen­tr­eret mælk. 
  2. Der find­es en vari­ant med kokos­mælk, dvs. uden lak­tose som også kan bruges som veg­an­sk alternativ.
  3. Dulce de leche er kon­denseret mælk, der er kogt så længe, at den er blevet til karamel. Man man selv lave dulce de leche, men man skal ikke koge karamel direk­te i dåsen, da den kan fri­give skadelige stoffer.
  4. Ind­kogt mælk uden sukker hed­der evap­or­eret mælk.

Med min­dre, der står andet i opskrifterne her på Avo­ca­doen, er det den almin­delige søde kon­denserede komælk med tilsat sukker, som bruges. Af en eller anden grund er der kun 397 g i en dåse. Så når der står en halv dåse, er det reelt 198,5 gram. Lidt uprak­tisk, men så tæt på, at jeg synes, det er i orden at runde op til enten 400 eller 200 g.

Man kan nemt (men ikke hur­tigt) lave den kon­denserede mælk selv. Det kræver blot to ingre­di­enser: mælk og sukker. Og så måske en tred­je: tålmodighed. Det tager nem­lig 40 min­ut­ter at koge mælken ind til den tykke cremede kon­sis­tens. Se opskriften på hjem­melavet kon­denseret mælk.

Hvad kan man lave med en rest kon­denseret mælk?

Nogle gange får man en rest i over­skud. Her får du inspi­ra­tion til opskrifter med en op til halv dåse:

Se opskrifter med op til 1/2 dåse kon­denseret mælk (200 g)

Opskrifter med en hel dåse kon­denseret mælk

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Jeg ville blive så glad, hvis du også kiggede for­bi Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est eller YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *