Hvad kan man lave med kondenseret mælk?
Se opskrifter med 1/2 dåse kondenseret mælk eller mindre (200 g)
Se opskrifter med en hel dåse kondenseret mælk (400 g)
Kondenseret mælk kan bruges i alt fra kaffe til kager, karameller og is. Med sådan en dåse kan man lave mange søde og som regel meget nemme opskrifter. Det fantastiske er selvfølgelig mest af alt karamelsmagen og den søde, tykke cremede konsistens. Men det trækker også op, at det er så nemt at bruge. Is og hjemmelavede karameller får en rigtig god konsistens, og man kan fx lave is uden ismaskine og koge karamelsovs, som ikke bliver hård eller brænder på.
Faktisk er Avocadoens mest populære opskrift med kondenseret mælk. Det er en brownie med et lag karamel i midten, og dette lag af blød karamel er helt sikkert med til at gøre den så lækker. Men den er ikke den eneste opskrift. Også 10-minutters karameller med kondenseret mælk ligger ret lunt på Avocadoens top-10. Det er ikke så mærkeligt, for karamellerne er nemme og hurtige at lave, og smager helt vildt godt.
Hvad er kondenseret mælk og hvilke typer findes der?
- Kondenseret mælk er komælk, der er kogt ind sammen med sukker, altså en slags sødet koncentreret mælk.
- Der findes en variant med kokosmælk, dvs. uden laktose som også kan bruges som vegansk alternativ.
- Dulce de leche er kondenseret mælk, der er kogt så længe, at den er blevet til karamel. Man man selv lave dulce de leche, men man skal ikke koge karamel direkte i dåsen, da den kan frigive skadelige stoffer.
- Indkogt mælk uden sukker hedder evaporeret mælk.
Med mindre, der står andet i opskrifterne her på Avocadoen, er det den almindelige søde kondenserede komælk med tilsat sukker, som bruges. Af en eller anden grund er der kun 397 g i en dåse. Så når der står en halv dåse, er det reelt 198,5 gram. Lidt upraktisk, men så tæt på, at jeg synes, det er i orden at runde op til enten 400 eller 200 g.
Man kan nemt (men ikke hurtigt) lave den kondenserede mælk selv. Det kræver blot to ingredienser: mælk og sukker. Og så måske en tredje: tålmodighed. Det tager nemlig 40 minutter at koge mælken ind til den tykke cremede konsistens. Se opskriften på hjemmelavet kondenseret mælk.

Hvad kan man lave med en rest kondenseret mælk?
Nogle gange får man en rest i overskud. Her får du inspiration til opskrifter med en op til halv dåse:
Se opskrifter med op til 1/2 dåse kondenseret mælk (200 g)
-
Famous fudge – hjemmelavet fudge med chokolade og skumfiduser
Famous fudge er en amerikansk opskrift på chokoladefudge, bløde chokoladekarameller med chokolade, kondenseret mælk og skumfiduser. Nem hjemmelavet konfekt.
-
Kokostoppe i airfryer – nem opskrift med kondenseret mælk
Kokostoppe i airfryer er ubetinget verdens hurtigste. De minder en hel del om kokosmakroner uden æg og kan laves af to ingredienser, kondenseret mælk og kokos.
-
Nutellakuber – opskrift på konfekt med nutella eller nougat
Nutellakuber er uimodståelig konfekt med chokolade og nutella. Chokoladestykkerne består af blødt fyld, der smelter på tungen, omgivet af to lag sprød chokolade.
-
Aroniafudge: konfekt med hvid chokolade, pistacie og aroniabær
Denne aroniafudge er farligt god. Der er noget med kombinationen af chewy fudge, knasende og salte pistacienødder, sød hvid chokolade og de let syrlige og karamelliserede aroniabær, der er utroligt lækkert. Opskriften på fudge med aronia fandt jeg på fogle40aronia.com, da jeg ledte efter inspiration til opskrifter med aronia. I originalopskriften skal aroniabærrene tørres i…
-
10-minutters karameller med kondenseret mælk
10-minutter karameller med kondenseret mælk er fuldstændigt uimodståelige vaniljekarameller, som du kan koge på 10 minutter i mikroovnen. Nemt hjemmelavet slik.
-
Iskaffe med kondenseret mælk
Iskaffe med kondenseret mælk er sød og cremet. Jeg laver den på espresso eller anden stærk kaffe. Som vietnamesisk iskaffe skal den nydes iskold med meget is.
-
Avocadosmoothie
Avocadosmoothie er sød, frisk og cremet med den lækre smag af avocado og en fin lysegrøn farve. Denne er lavet med lime og kondenseret mælk.
Opskrifter med en hel dåse kondenseret mælk
-
Vaniljeis – nem grundopskrift på is med kondenseret mælk
Smeltende lækker is med kondenseret mælk. Vaniljeisen er cremet helt uden iskrystaller, og du behøver ingen ismaskine. Vaniljeis til brownie, tærte og frugt.
-
Brownie med karamel uden mel
Brownie med karamel uden mel er den bedste glutenfri chokoladekage. Brownien smelter på tungen med lækker chokolade og karamel af kondenseret mælk.
-
Appelsinis – flødeis med appelsinkaramel af kondenseret mælk
Appelsinis med appelsinkaramel er en sød og cremet flødeis med appelsin og vanilje. Appelsinisen laves af kondenseret mælk og appelsinsirup helt uden ismaskine.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen 🥑. Jeg ville blive så glad, hvis du også kiggede forbi Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest eller YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev.