Avocadoen > Æblesyltetøj i mikroovn

Æble­syl­tetøj i mikroovn

Æblesyltetøj med vanilje lavet i mikroovn

Æble­syl­tetøj er over­rask­ende lækkert og meget nemt at lave i mikroovn. Jeg lavede æble­syl­tetøj for første gang for nogle år siden, efter vi var fly­t­tet i et nyt hus med en have helt uden frugt­træer og buske. Jeg havde der­for ingen af de bær eller frugter, jeg ple­jede at sylte af. Nå, men det viste sig, at søde naboer rundt omkring i nabo­laget delte gavmildt ud af deres æbler, som de stillede ud på for­tovet i spande og trille­børe. Jeg beslut­tede mig der­for for at prøve at lave æble­syl­tetøj, og det viste sig at være virke­lig lækkert.

Forde­len ved at lave æble­syl­tetøj i mikroovn er, at det er supernemt og hur­tigt. Og så kan man nøjes med at lave en lille por­tion. De fleste bær og frugter egn­er sig til at blive kogt i mikroovn, og æbler er ingen und­tagelse. Se alle mine andre opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Æble­syl­tetøj bliv­er så flot, som de æbler man laver det af. Dvs. hvis man bruger gul­grønne æbler, så får syl­tetø­jet en gul­brun farve. Med røde æbler kan man få en smuk rød eller lyserød farve på syl­tetø­jet. Det samme gælder selvføl­gelig for sma­gen. Æble­syl­tetøj smager forskel­ligt alt efter, hvilken sort man bruger.

Æbler inde­hold­er en del pek­tin, og syl­tetø­jet stivn­er der­for helt af sig selv. Især, hvis du bruger knap modne æbler og behold­er skrællen på æblerne. Det er også skrællen, der kan være med til at farve syl­tetø­jet, så den behold­er jeg på, med min­dre den er meget kedelig. 

Du kan vælge at blende æble­syl­tetø­jet, når det er kogt. Det giv­er en jævn, lidt mere grynet kon­sis­tens – og så hed­der det vist æble­marme­lade i stedet for syl­tetøj. Jeg kan bedst lide at skære æblerne meget fint og så und­lade at blende.

Æble­syl­tetøj i mikroovn

Æble­syl­tetøj er over­rask­ende lækkert, og det er supernemt at lave i mikroovn. Du skal bare bruge æbler, sukker og vanil­je, og det tager bare 10 min­ut­ter at koge i mikroovn.
Forb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid10 min­ut­ter
Ret: Sylt­ning
Køkken: Dan­sk
Serv­ings: 1 lille glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 100 g æble
  • 50 g sukker 100 g, hvis det skal være langtidsholdbart
  • ½ brugt vanil­jes­tang

Sådan gør du

  • Skær æble i små stykker
  • Put først sukker i skålen eller glas­set, som du vil koge syl­tetø­jet i. Husk, det skal kunne tåle kogn­ing. Tilsæt dernæst vanil­je og æble. Lad være at røre til at starte med. På den måde undgår du, at sukkerkrys­tallerne klistr­er fast til kanten
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til sukkeret er helt opløst, og det har en passende kon­sis­tens. I min mikroovn tager det ca. 3 min­ut­ter, da æble­syl­tetøj bliv­er hur­tigt tykt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt.
  • Fisk vanil­jes­tangen op og sæt låg på glas­set eller hæld på et rengjort glas i passende størrelse.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Jeg ville blive så glad, hvis du også kiggede for­bi Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est eller YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Sådan koger man syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en lidt stor ovn­fast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 3 min­ut­ter
Lav effekt: 6 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav effekt: 7 minutter
400 g frugt + 150 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 5 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 8 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 9 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Æblesyltetøj i mikroovn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften