Avocadoen > Kaki – alt om den orange frugt og de skønneste opskrifter

Kaki – alt om den orange frugt og de skønneste opskrifter

Friske kakifrugter

Kaki er en dejlig vin­ter­frugt, der lyser op i mør­ket med sin dybe orange farve og søde, nød­deagtige smag. Man kan næsten ikke andet end at holde af den søde frugt, der er i sæson på et tid­spunkt, hvor vi ikke har mange andre frugter og bær at vælge imellem. Læs om kak­ifrugten og opdage Avo­ca­doens opskrifter med kaki, både frisk og syl­tet, fra søde marme­lad­er og mor­gen­mad til sprød råkost­salat.
Hop direk­te til opskrifter med kaki.

Om kak­ifrugt

Hvilke slags kaki find­es der?

Kaki – eller kak­ifrugt –  find­es i forskel­lige sorter med forskel­lige navne og lidt forskel­lige kende­tegn. Frugten kaldes også for dad­del­blomme. Sharon­frugt er en foræl­dret sort som kun dyrkes i Israel. Per­si­mon (eller per­sim­mon på engel­sk) er en anden vari­ant, som dyrkes i Spanien. Begge kan spis­es, mens de stadig er hårde og ikke helt modne, da de er fri for tan­nin­er, som ellers ville få frugten til at smage bittert.

Hvor­dan smager kak­ifrugt?

Jeg synes, frugten er lidt svær at blive klog på. Nogle gange min­der den om et æble, andre gange mere om en sød nek­tarin eller blomme. Når den bliv­er mod­en er den meget blød og end­nu sødere. Sma­gen er også lidt nød­deagtig med not­er af kanel.

Hvor­dan spis­er man kaki?

Kak­ifrugt er en ret sød frugt, der kan spis­es både rå og syl­tet. Før den er helt mod­en, er den sprød, næsten som et æble. Her synes jeg, den er bedst frisk fx på yoghurt og grød eller i salat. Frugten kan spis­es som et æble, eller den kan skære ud fx i både eller tern. Når frugten mod­ner, bliv­er den mere blød og end­nu mere sød. Her synes jeg, den er bedre som syl­tetøj eller marmelade. 

Skal man skrælle kaki?

Det kom­mer an på sorten. Jeg synes, at skrællen på de spanske kak­ifrugter har en fin, nød­deagtig smag. Er den sej, eller bit­ter, kan man skære skrællen fra. 

Hvor­dan opbe­vares kaki?

De har ikke så lang hold­barhed på køkken­bor­det så jeg opbe­var­er kak­ifrugt i kølesk­a­bet. Ellers bliv­er de hur­tigt bløde og mørke. 

Hvornår er der sæson for kaki?

Sæso­nen for kaki er kort, så man skal nyde de sjældne frugter, mens man kan. Det ple­jer at være nemmest at købe kak­ifrugt fra okto­ber til januar.

Hvor­dan ser kaki ud?

Den orange frugt er meget deko­ra­tiv med dine forskel­lige far­ven­u­ancer, der spæn­der fra gulo­r­ange indeni til kraftig orange uden­på. Og så har den et fint stjernemøn­ster indeni. Den kan udstikkes til fig­ur­er eller kugles med et kuglejern.  Kakifrugt skåret ud i sterneform og kuglet med et kuglejern

Hvor mange kalo­ri­er er der i kaki?

Næringsind­hold i kak­ifrugt pr. 100 gram (Kilde: Fri­da fooddata.dk):
Kalo­ri­er: 87 kcal
Kul­hy­drater: 17,5 g
Kost­fi­bre: 5,9 g
Pro­tein: 0,7 g
Fedt: 0,3 g

Opskrifter med kaki

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen 🥑. Jeg ville blive så glad, hvis du også kiggede for­bi Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est eller YouTube ❤️. Du kan også tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *