Avocadoen > Bagte cherrytomater med fetacreme og purløg

Bagte cher­ry­to­mater med fetacreme og purløg

Forret med bagte cherrytomater med purløg på fetacreme

Inde­hold­er reklame for Fresh.land.

Til denne for­ret har jeg brugt bagte heir­loom cher­ry­to­mater i forskel­lige farv­er. Tomater­ne anrettes på en bund af fetacreme. Det er lige så godt, som det er enkelt, og det ser så flot ud med de forskel­ligt farvede bagte tomater. Kan du ikke få heir­loom tomater, kan du vælge andre cher­ry­to­mater med forskel­lige farv­er. Når cher­ry­to­mater­ne bages med oliveno­lie, hon­ning og ros­marin bliv­er de ual­min­deligt søde og lækre og en helt fan­tastisk makker til den salte fetacreme.

Tomater med ekstra god smag

Da jeg blev kon­tak­tet af Fresh.land, der spurgte, om jeg kunne være inter­esseret i at afprøve deres heir­loom cher­ry­to­mater, blev jeg nys­ger­rig. Det var ikke en slags, jeg havde hørt om før, og jeg var nødt til at google de særlige tomater. Heir­loom cher­ry­to­mater har en ekstra intens tomats­mag, for­di de ikke har været fremels­ket, som man ellers gør, for at tomater kan blive ensart­ede i form og stør­relse. Heir­loom tomater skal kunne spores mindst 50 år tilbage, så de smager jo egentlig som tomater har smagt i årtier. 

Jeg mod­tog en kasse med gule, orange, grønne og røde cher­ry­to­mater. Heir­loom cher­ry­to­mater­ne ville helt sikkert have gjort sig helt fan­tastisk i denne brasil­ianske salat med cher­ry­to­mater, salt­man­dler og avo­ca­do. Men tomater­ne fort­jen­er at spille hov­e­drollen. Så mit valg faldt på at bage tomater­ne og anrette dem på et leje af cremet og salt fetadip.

Når tomater­ne er i cen­trum som i denne for­ret, er det bedst at lave den i som­mer­halvåret, hvor tomater­ne er solmodne og fulde af smag. Hvis man bruger vin­ter­to­mater, har tomater­ne slet ikke den samme intense smag. 

Nem for­ret med cher­ry­to­mater og fetacreme med græsk yoghurt

Bagte cher­ry­to­mater på fetacreme er meget veleg­net som for­ret serveret med brød. Du kan også bage knæk­brød og skære ud i aflange stykker, som man kan bruge til at skovle bagte tomater og fetacreme op med.

Jeg er ikke selv så meget til den orig­i­nale feta lavet på gede- og fåremælk, så jeg køber fak­tisk slet ikke feta, men salatost i blok. Men det er jo en smagssag. Gå efter din yndlings­fe­ta eller hvi­dost. Jeg blender fetacre­men med græsk yoghurt. Den kan også laves med creme fraiche, skyr eller et andet mælke­pro­dukt. Men jeg synes, feta alene bliv­er for markant i smagen. 

Jeg fore­trækker at lave for­ret­ten lige inden, gæsterne kom­mer, så tomater­ne er en lille smule lune. Jo læn­gere hvidløget trækker i fetacre­men, jo stærkere bliv­er hvidløgss­ma­gen, og så synes jeg, hvidløgss­ma­gen bliv­er for gen­nemtræn­gende – men det er jo en smagssag. Jeg bruger et fed hvidløg, der er bagt lidt sam­men med tomater­ne, for at hvidløgss­ma­gen ikke skal blive for stærk. Er du mere til den skarpe friske hvidløgss­mag, kan du sagtens und­lade at bage hvidløget. 

Bagte cher­ry­to­mater med fetacreme og purløg

Til denne for­ret har jeg brugt bagte heir­loom cher­ry­to­mater med oliveno­lie, hon­ning og ros­marin, anret­tet på fetacreme. Det er lige så godt, som det er enkelt.
Forb. tid10 min­ut­ter
Tilb. tid15 min­ut­ter
Sam­let tid25 min­ut­ter
Ret: For­ret
Diæt: Veg­e­tarisk
Serv­ings: 4 per­son­er
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

Bagte tomater

  • 800 g tomater i forskel­lige arver
  • 2 spsk oliveno­lie
  • 1 spsk. hon­ning
  • ½ tsk salt
  • friskkævr­net peber
  • 4 kviste frisk rosmarin

Fetacreme

  • 200 g feta
  • 100 g græsk yoghurt
  • Saft og skal fra 1/2 økocitron
  • Et hvidløg med skallen på
  • Friskkvær­net peber

Anret­ning

  • 1 bundt purløg til anretning

Sådan gør du

  • Varm ovnen op til 250 grad­er varmluft
  • Læg tomater­ne i et fad og vend dem med olie, hon­ning, salt og peber.
  • Læg ros­marinkviste mellem tomaterne.
  • Læg et fed hvidløg med skal på i et hjørne af fadet, så det er nemt at få øje på.
  • Bag tomater­ne i ca. 15 min­ut­ter – tag hvidløgs­fed­det ud efter 5 minutter. 
  • Nogle af tomater­ne må gerne være en lille smule brankede i toppen.
  • Fetacreme
  • Mens tomater­ne bages færdigt, laves fetacremen.
  • Pil skallen af det bagte hvidløgs­fed og pres det gen­nem en hvidløgs­press­er eller skær det i min­dre stykker med en kniv.
  • Put hvidløget i en food­proces­sor med de øvrige ingre­di­enser til fetadippen.
  • Blend til massen er ensartet og cremet.
  • Bred fetadip­pen ud på et fad.
  • Anret de bagte tomater oven­på cremen.
  • Drys med rigeligt purløg oven­på tomater­ne til sidst.

Tak for­di du kig­ger for­bi her på Avo­ca­doen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .

Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube, og du må endelig kigge for­bi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.

Bagte heirloom cherrytomater med purløg på en bund af fetacreme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften