Bagte cherrytomater med fetacreme og purløg

Indeholder reklame for Fresh.land.
Til denne forret har jeg brugt bagte heirloom cherrytomater i forskellige farver. Tomaterne anrettes på en bund af fetacreme. Det er lige så godt, som det er enkelt, og det ser så flot ud med de forskelligt farvede bagte tomater. Kan du ikke få heirloom tomater, kan du vælge andre cherrytomater med forskellige farver. Når cherrytomaterne bages med olivenolie, honning og rosmarin bliver de ualmindeligt søde og lækre og en helt fantastisk makker til den salte fetacreme.
Tomater med ekstra god smag
Da jeg blev kontaktet af Fresh.land, der spurgte, om jeg kunne være interesseret i at afprøve deres heirloom cherrytomater, blev jeg nysgerrig. Det var ikke en slags, jeg havde hørt om før, og jeg var nødt til at google de særlige tomater. Heirloom cherrytomater har en ekstra intens tomatsmag, fordi de ikke har været fremelsket, som man ellers gør, for at tomater kan blive ensartede i form og størrelse. Heirloom tomater skal kunne spores mindst 50 år tilbage, så de smager jo egentlig som tomater har smagt i årtier.
Jeg modtog en kasse med gule, orange, grønne og røde cherrytomater. Heirloom cherrytomaterne ville helt sikkert have gjort sig helt fantastisk i denne brasilianske salat med cherrytomater, saltmandler og avocado. Men tomaterne fortjener at spille hovedrollen. Så mit valg faldt på at bage tomaterne og anrette dem på et leje af cremet og salt fetadip.
Når tomaterne er i centrum som i denne forret, er det bedst at lave den i sommerhalvåret, hvor tomaterne er solmodne og fulde af smag. Hvis man bruger vintertomater, har tomaterne slet ikke den samme intense smag.
Nem forret med cherrytomater og fetacreme med græsk yoghurt
Bagte cherrytomater på fetacreme er meget velegnet som forret serveret med brød. Du kan også bage knækbrød og skære ud i aflange stykker, som man kan bruge til at skovle bagte tomater og fetacreme op med.
Jeg er ikke selv så meget til den originale feta lavet på gede- og fåremælk, så jeg køber faktisk slet ikke feta, men salatost i blok. Men det er jo en smagssag. Gå efter din yndlingsfeta eller hvidost. Jeg blender fetacremen med græsk yoghurt. Den kan også laves med creme fraiche, skyr eller et andet mælkeprodukt. Men jeg synes, feta alene bliver for markant i smagen.
Jeg foretrækker at lave forretten lige inden, gæsterne kommer, så tomaterne er en lille smule lune. Jo længere hvidløget trækker i fetacremen, jo stærkere bliver hvidløgssmagen, og så synes jeg, hvidløgssmagen bliver for gennemtrængende – men det er jo en smagssag. Jeg bruger et fed hvidløg, der er bagt lidt sammen med tomaterne, for at hvidløgssmagen ikke skal blive for stærk. Er du mere til den skarpe friske hvidløgssmag, kan du sagtens undlade at bage hvidløget.
Bagte cherrytomater med fetacreme og purløg
Ingredienser
Bagte tomater
- 800 g tomater i forskellige arver
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk. honning
- ½ tsk salt
- friskkævrnet peber
- 4 kviste frisk rosmarin
Fetacreme
- 200 g feta
- 100 g græsk yoghurt
- Saft og skal fra 1/2 økocitron
- Et hvidløg med skallen på
- Friskkværnet peber
Anretning
- 1 bundt purløg til anretning
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 250 grader varmluft
- Læg tomaterne i et fad og vend dem med olie, honning, salt og peber.
- Læg rosmarinkviste mellem tomaterne.
- Læg et fed hvidløg med skal på i et hjørne af fadet, så det er nemt at få øje på.
- Bag tomaterne i ca. 15 minutter – tag hvidløgsfeddet ud efter 5 minutter.
- Nogle af tomaterne må gerne være en lille smule brankede i toppen.
- Fetacreme
- Mens tomaterne bages færdigt, laves fetacremen.
- Pil skallen af det bagte hvidløgsfed og pres det gennem en hvidløgspresser eller skær det i mindre stykker med en kniv.
- Put hvidløget i en foodprocessor med de øvrige ingredienser til fetadippen.
- Blend til massen er ensartet og cremet.
- Bred fetadippen ud på et fad.
- Anret de bagte tomater ovenpå cremen.
- Drys med rigeligt purløg ovenpå tomaterne til sidst.
Tak fordi du kigger forbi her på Avocadoen ❤️. Hvis du har prøvet opskriften, må du meget gerne dele dine erfaringer nederst på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Du finder også Avocadoen på Facebook, Instagram, Pinterest og YouTube, og du må endelig kigge forbi der også. Har du lyst, kan du tilmelde dig Avocadoens nyhedsbrev 🥑. Jeg sender en mail med opskrifter ca. en gang om måneden.
Har du flere tomater, du skal have brugt?
