Tzatziki med græsk yoghurt, dild, mynte og ekstra agurk
Tzatziki skal laves med græsk yoghurt, og der skal masser agurk i. I denne opskrift er der 2 agurker til en kvart liter yoghurt, og det er noget mere agurk, end de fleste opskrifter på tzatziki. Jeg kan godt lide, at der er godt med substans i tzatzikien, så det ikke bare er som at spise yoghurt. Og så får man jo også lige lidt ekstra grønt indenbords. På denne måde nærmer tzatziki sig en agurkesalat frem for en dressing.
Med ekstra meget agurk er det vigtigt, at agurken udvandes grundigt. Ellers får man yoghurtdressing, der er fortyndet med agurkevand. Agurken skal rives og trække med salt ca. 30 minutter, før den vrides i et viskestykke, så alt vandet kommer ud.
Jeg tilføjer frisk mynte og dild, som giver en dejlig og frisk smag til tzatzikien. Andre friske krydderurter som persille, timian eller estragon kan også bruges.
Spis fx tzatzikien sammen med pulled chicken eller krydrede kyllingebøffer.
Kan man lave tzatziki uden hvidløg?
Det kan man selvfølgelig godt. Jeg har eksperimenteret med at lave tzatziki uden hvidløg. Det er kedeligt. Jeg har også forsøgt at lave tzatziki med bagte hvidløg. Bagte hvidløg er mere søde og milde i smagen, hvilket normalt passer mig bedre, men lige netop i tzatziki er der brug for den fulde hvidløgssmag. Nu er agurk jo ikke en grøntsag med meget smag, så hvidløget er nødvendig for at yoghurten og agurken ikke skal blive for fad.
Hvis man ønsker en mild hvidløgssmag, skal man først lave tzatzikien lige før man skal spise den. Så når der ikke at trække så meget hvidløgssmag ud i yoghurten.
Tzatziki med græsk yoghurt, dild, mynte og ekstra agurk
Ingredienser
- 2 agurker
- 1 tsk salt til afvanding af agurkerne
- 250 g græsk yoghurt
- 1 fed hvidløg mere hvis du elsker hvidløg
- 2 tsk olivenolie
- 2 tsk. citronsaft en lille halv citron og skallen fra en halv citron
- En lille håndfuld dild eller 1/2 tsk. tørret
- Mynte 2 stilke
- ½ tsk salt
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
- Riv agurkerne og drys med salt. Bland godt, så saltet fordeler sig.
- Lad det stå mindst 15 minutter. Rør et par gange imens.
- Læg et viskestykke i en sigte og hæld de revne agurker deri.
- Vrid så meget væde ud af agurkerne, som du kan.
- Hak krydderurterne og riv citronskallen fint.
- Bland græsk yoghurt, agurk og de øvrige ingredienser.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
Se andre opskrifter på tilbehør