Energigrød med kanel, kakifrugt og gulerodskage-vibe
Denne opskrift på energigrød med kanel bygger på Oluf Borbye Pedersens koncept “Professorens grønne energigrød”, men her i en alternativ variant. Jeg har ønsket at ramme farven og krydringen fra en gulerodskage – uden at gå på kompromis med, at den udelukkende skal bestå af sunde ingredienser.
Energigrød er blendede grøntsager, der spises med forskellige lækre toppings i form af nødder. Det er sund morgenmad, der mætter godt. Ved at spise grøn energigrød får man allerede fra morgenstunden en stor del af de grove grøntsager, som Fødevarestyrelsen anbefaler at man spiser om dagen.
Morgenmad med 400 g grøntsager – sundt og mættende
Grøden består af rødkål, selleri og jordskokker og gulerod. Det giver i alt 400 g grove grøntsager i en portion. For at søde grøden helt naturligt bruger jeg banan og appelsin. Og så har den fået et drys kanel. Det løfter smagen og får grøden til at skille sig ud fra andre slags energigrød.
I stedet for bær har jeg toppet grøden med kakifrugt. Kaki bidrager med ekstra meget sødme og en nøddeagtig smag. Den er en vinterfrugt, der er i sæson fra midten af efteråret til midten af vinteren. Er du nysgerrig på kakifrugt og på udkig efter andre opskrifter med den orange frugt, så se her: Opskrifter med kakifrugt. Der er fx en salat, hvor jeg også kombinerer gulerod og kakifrugt.
Tilsidst drysser jeg lidt appelsinskal over grøden. Det gør virkelig en forskel at tilsætte det oven på grøden i stedet for at blende det sammen med de øvrige ingredienser. Den søde appelsinaroma smages meget tydligere på denne måde.
Jeg kan godt lide at rive gulerødderne i stedet for at blende dem med. Det gør, at grøden får lidt mere substans, hvilket er rigtig dejligt til en forandring. For at blive i illusionen om gulerodskage, laver jeg vaniljeyoghurt til. Altså en eller anden form for syrnet mælkeprodukt, fx kefir, A38, skyr eller græsk yoghurt, som jeg rører op med vaniljepulver.
Denne er bare en af flere forskellige opskrifter med inspiration fra professorens grønne grød. Se også: Energigrød – nye spændende opskrifter til din morgenmad.
Energigrød med kanel og kakifrugt- smagen af gulerodskage
Equipment
- Blender, (eller foodprocessor)
Ingredienser
- ½ appelsin – saften gem skallen til topping
- Selleri 100 g
- Jordskok 100 g ca. 2 jordskokker
- Rødkål 100 g
- Gulerødder 100g 1 stor gulerod eller 2 mindre
- Evt. kold urtete til at justere konsistensen
- ½ tsk. Kanel
Topping:
- Vanillepulver
- syrnet mælkeprodukt, fx kefir, A38, skyr eller græsk yoghurt
- Ristede Hasselnødder
- Valnødder
- Kakifrugt (kan erstattes af æbletern eller gulerodsskiver)
Se andre opskrifter på energigrød