Hjemmelavet nøddecreme med 86% hasselnødder og vanilje
Denne hjemmelavede nøddecreme smager måske ikke helt præcis som den originale Nutella. Men den smager ubegribeligt godt af hasselnødder og nougat. Og så består den hovedsageligt af ristede hasselnødder og er helt uden ultraforarbejdede ingredienser. Brug den som smørepålæg fx på dette sprøde knækbrød, på pandekager, på din morgenmad eller som fyld i kager. Jeg siger ikke, at du ikke må spise den med ske, men kun at det måske kan blive en dårlig vane.
Jeg siger ikke, at du ikke må spise den med ske, men kun at det måske kan blive en dårlig vane.
Nutella var en nærmest uopnåelig drøm, da jeg var barn. Jeg kendte ikke noget bedre at smøre på brødet, men det var ikke noget, der stod bordet derhjemme. Mine forældre opfattede bestemt ikke Nutella som hverdagsmad hverken økonomisk eller ud fra et sundhedsperspektiv. Med den hjemmelavede version af nutella holder ingen af delene. Da nøddecremen hovedsageligt består af nødder, er den ikke specielt usund. Og da der ikke er chokolade i, er den et rimelig billigt alternativ til Nuella.
Den originale Nutella indeholder kun 13% hasselnødder (kilde: Nutella)! Resten er sukker, palmeolie, skummemælkspulver, fedtreduceret kakao, emulgator (som binder ingredienserne sammen) og vanillin (vaniljesmag). Til sammenligningbestår denne hjemmelavede nøddecreme af 86% hasselnødder. Jeg vil derfor vove den påstand, at den er et meget bedre valg. Nøddecremen her har lidt flere kalorier, men langt mindre sukker (kun en femtedel) og dobbelt så meget protein og fiber som den, man køber. Du kan se energiberegningerne efter opskriften.
Plantebaseret hasselnøddecreme, laktosefri og uden ultraforarbejdede ingredienser
Denne opskrift på nøddesmør er 100% plantebaseret og vegansk, da den er uden mælk, æg og smør. Nøddecremen består af hasselnødder, kakaopulver, sukker og lidt salt og vanilje. Den er naturligt uden gluten og laktose. Når jeg taler om nøddesmør i opskriften, er det fordi hasselnødderne får konsistens som peanutbutter, når man blender dem tilstrækkeligt længe.
Hjemmelavet nøddecreme er helt uden palmeolie og andre ultraforarbejdede ingredienser eller mærkelige tilsætningsstoffer – i modsætning til de købte varianter. Hvis du vil gå hele vejen for at undgå tilsætningsstoffer, kan du bruge hjemmelavet vaniljepulver af pulveriserede vaniljestænger i stedet for købt vaniljepulver – som i øvrigt ikke indeholder meget vanilje. Eller endnu nemmere: tilsætte en stump vaniljestang sammen med hasselnødderne. Vaniljestangen bliver blendet ud sammen med nødderne, og du får den ægte vaniljesmag i nøddecremen.
Skal din hjemmelavede nøddecreme være ekstra cremet?
Hjemmelavet nøddecreme bliver aldrig 100% smooth som den købte, men du kan få den meget cremet ved at blende længe. Et andet trick er at bruge flormelis. Hvis du bruger almindeligt sukker, vil nøddecremen knase lidt, da sukkeret aldrig vil blive opløst i nøddesmørret. Det er jo en smagssag, men jeg synes det er lækkert med lidt knasesukker. Foretrækker du din nøddecreme så glat muligt, skal du bruge flormelis i stedet for sukker. Det gør den mere cremet.
Denne nøddecreme er ikke meget sød. Du kan godt tilsætte mere sukker, men jeg synes, den er dejlig, som den er. Ønsker du en sundere version, kan du erstatte sukkeret med to dadler. Nøddecremen bliver knap så sød, men smager stadig supergodt. Helt perfekt som topping på orange energigrød.
Jeg rister hasselnødderne i airfryer, men du kan også gøre det i ovn eller på panden. Men airfryer er absolut den nemmeste og mest skånsomme metode til at få den ristede smag frem i hasselnødderne.
Hjemmelavet nøddecreme med 86% hasselnødder og vanilje
Equipment
- Airfryer - kan også laves i ovn.
- Foodprocessor, blender eller en god minihakker Jeg vil anbefale en maskine, hvor knappen ikke skal holdes inde, da massen skal blendes op til 15 minutter.
Ingredienser
- 200 g hasselnødder vægt før ristning
- 1 ½ spsk. kakaopulver ca. 12 g
- 25 g sukker eller flormelis for en mere glat konsistens. Kan erstattes med 1 daddel pr. 100 g hasselnødder for en sundere version (klippet i små stykker).
- ½ tsk. vaniljepulver Eller en stump vaniljestang, der blendes med.
- 1 knivspids salt
Sådan gør du
- Rist hasselnødderne 5 minutter ved 140 grader i airfryer (eller 10 minutter ved 140 grader i almindelig ovn) til hinderne på hasselnødderne er sprækket.
- Brug et viskestykke til at gnubbe hinderne af nødderne. Der er også her, du piller eventuelle dårlige nødder fra. Er du ikke helt tilfreds med resultatet, kan du hælde nødderne i en sigte og bruge den til at raspe lidt mere af. Der vil dog som regel sidde lidt af den brune hinde tilbage, så man ikke kan få af.
- Put nødderne i en foodprocessor og blend nødderne. Sørg for løbende at skubbe massen ned fra kanterne. Du skal være tålmodig. Først bliver nødderne til mel, så til en tyk grynet masse og tilsidst får de en cremet mere flydende konsistens som nøddesmør. Det tager op til 15 minutter. Stop, når du synes konsistensen er god.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og blend, til det er blandet.
Video
Se andre opskrifter på søde sager
Næringsindhold i hjemmelavet nutella-ish versus købt Nutella
| Hjemelavet nutella-ish | Nutella | |
| Energi (kcal) | 622 | 539 |
| Fedt (g) | 53,4 | 30.9 |
| - heraf mættet fedt (g) | 4,5 | 10.6 g |
| Kulhydrater (g) | 16,2 | 57.5 g |
| - heraf sukker (g) | 11,2 | 56.3 g |
| Kostfibre (g) | 9,3 | 4,5 g* |
| Protein (g) | 14,6 | 6.3 g |
Kilde: Deklarationsberegneren. Næringsangivelserne er med forbehold. Jeg udregner næringsindholdet efter bedste evne, men der kan være unøjagtigheder i data eller fejl i min udregning, og man kan ikke altid være helt præcis. Fx varierer vægten af et æg, eller forskellige slags oste har forskelligt fedtindhold.
*Fiberindholdet er ikke opgivet på nutellaglasset, men er her fundet på et tilsvarende smørepålæg med nødder.