Opskrifter med aronia – sådan bruger du de mørke bær
Her har jeg samlet inspiration til at bruge både frosne og friske aroniabær i smoothies, kager, konfekt, marmelade og morgenmad. Aronia går også under navnet surbær. Det er ikke så mærkeligt, for de er sure og ret beske i smagen. Eller det vil sige: indtil man tilbereder dem. Når aronia koges eller fryses bliver de meget mere medgørlige.
Aronia er et af de mest antioxidant-holdige bær, der kan dyrkes i Danmark (kilde: aroniaforskning.dk). Aroniabusken er nem at dyrke, den giver et stort udbytte, tåler frost og kræver ikke en masse pasning. Samtidig er bærrene nemme at plukke, da de hænger i klaser. Så på den måde er det et meget taknemmeligt bær. Derimod kan det godt være svært at finde på, hvad man skal bruge aronia til på grund af den beske smag. Men bare vent, til du prøver opskrifterne her, hvor de mørke bær tilføjer både flot farve og dyb smag.
Opskrifter med aroniabær
Næringsindholdet i Aronia?
Aronia indeholder 50 kalorier pr. 100 gram og de har et højt indhold af fibre sammenlignet med andre bær, nemlig 5,6 g pr 100 g. Til sammenligning har blåbær halvt så mange fibre. Se energifordelingen i tabellen herunder (kilde: Frida fooddata.dk).
| Næringsindhold | pr. 100 g |
| Energi, kcal | 50 |
| Fedt, g | 0,1 |
| Kulhydrat, g | 8,8 |
| Kostfibre, g | 5,6 |
| Protein, g | 0,7 |