Æble-aroniasyltetøj med vanilje

Syltetøj med æble, aroniabær og vanilje smager helt fantastisk med en sød og dyb aroma. “Den aroniamarmelade er så god, at man bare kan spise den ud af glasset”, sagde en nær person, da han smagte den første gang.
Rå aronia er lidt beske, selv når de er helt modne. Når aroniabær koges koges, skifter de fuldstændig karakter, og de er ualmindeligt lækre i syltetøj og marmelade. Hvis du har en aroniabusk i haven, ved du, at den giver en hel del bær, som oven i købet er nemme at plukke. Det er en anden af fordelene ved aronia.
Jeg kan godt lide at bruge æble i mine syltetøjer. Har man et eller flere æbletræer i haven, har man ofte for mange æbler, og syltetøj er en god måde at få dem brugt. En anden fordel ved æbler – især de knap modne – er, at de indeholder en del pektin og derved får syltøjet til at blive tykkere. Aroniasyltetøj med æble får derfor en god tyk konsistens uden syltetsukker eller geleringsmiddel.
Dette syltetøj er sødt, da jeg ikke tilsætter konserveringsmiddel, men konserverer med sukker. Når man koger syltetøj med lige dele frugt og sukker, kan syltetøjet holde i årevis i det uåbnede glas, selv om det ikke opbevares i køleskab. Du kan godt bruge mindre sukker, men så skal syltetøjet opbevares på køl og spises hurtigt. Læs mere her om at sylte uden e‑numre, og hvordan jeg rengør glas til syltetøj.
Jeg tilføjer en eller flere tomme vaniljestænger, når jeg koger syltetøj i stedet for at ofre en hel vaniljestang. Hver gang jeg har skrabet kornene ud af en stang vanilje, kommer jeg dem i et glas med sukker, jeg har stående i min bageskuffe. Her holder de sig fint, til jeg får brug for dem. Som en sidegevinst får man det lækreste vaniljesukker.

Aronia – sådan mildner du bitterhed og får sødmen frem i bærrene
Aronia har en lidt bitter, tør smag, selv når de er helt modne. Jeg synes, de er for bitre at spise rå. Man kan tage lidt af beskheden ved at fryse dem. Men det er endnu bedre at koger bærrene. Så skifter de karakter, og smagen bliver sød og dyb.
Særligt i efteråret er aronia fin med blade i efterårets rødgule farver. Lad bærrene blive på aroniabusken, så længe du tør. Bærrene bliver mindre bitre, jo længere de får lov at modne. Men pas på: fugle kan godt lide aroniabær.
Hvad kan man bruge aronia og aroniasyltetøj til?
Aroniamarmelade minder om kirsebær- og solbærmarmelade i smagen. Aronias koger dog ikke så meget ud som kirsebær og solbær, så de får en lidt mere rosinagtig konsistens i syltetøjet. Brug aroniamarmeladen fx på ost, vafler, pandekager eller gem den til jul og brug den som alternativ til kirsebærsovs på risalamande. Du kan også bruge de syltede aronia i stedet for syltede kirsebær på denne chialamande.
Har du flere aronia, end du vil lave syltetøj af, kan jeg anbefale at bruge en portion bær til aroniakage med æble og marcipan.
Æble-aroniasyltetøj
Equipment
- 3 Glas med låg
- Minihakker kan sagtens undværes, men sparer tid.
Ingredienser
- 250 g æble – vægt uden kernehus, men med skræl 3–4 små æbler
- 250 g aroniabær
- 500 g sukker
- 2 tomme vaniljestænger har du ikke det, kan du selvfølgelig også putte fx en halv ubrugt vaniljestang i
Sådan gør du
- Æblerne hakkes groft i en minhakker. Du kan også rive dem groft på et rivejern eller skære dem i små stykker ved at dele dem i ultratynde både og dernæst skære på den anden led.
- Aroniabær skylles og puttes i en gryde sammen med æblestykkerne, vaniljestænger og sukker. Lad blandingen stå 5–10 minutter, til frugten begynder at safte. Kog 5–10 ved god varme, til syltetøjet har den rette konsistens.
- Hæld syltetøjet på de skoldede glas og sæt låget på med det samme.
Se andre opskrifter på syltetøj og marmelade
