Avocadoen > Æble-aroniasyltetøj med vanilje

Æble-aro­ni­a­syl­tetøj med vanilje

Æble-aroniasyltetøj (marmelade) med aroniabær

Syl­tetøj med æble, aro­ni­abær og vanil­je smager helt fan­tastisk med en sød og dyb aro­ma. “Den aro­nia­marme­lade er så god, at man bare kan spise den ud af glas­set”, sagde en nær per­son, da han smagte den første gang. 

Rå aro­nia er lidt beske, selv når de er helt modne. Når aro­ni­abær koges koges, skifter de fuld­stændig karak­ter, og de er ual­min­deligt lækre i syl­tetøj og marme­lade. Hvis du har en aro­ni­abusk i haven, ved du, at den giv­er en hel del bær, som oven i købet er nemme at plukke. Det er en anden af forde­lene ved aronia.

Jeg kan godt lide at bruge æble i mine syl­tetø­jer. Har man et eller flere æbletræer i haven, har man ofte for mange æbler, og syl­tetøj er en god måde at få dem brugt. En anden fordel ved æbler – især de knap modne – er, at de inde­hold­er en del pek­tin og derved får syltø­jet til at blive tykkere. Aro­ni­a­syl­tetøj med æble får der­for en god tyk kon­sis­tens uden syl­tet­sukker eller geleringsmiddel. 

Dette syl­tetøj er sødt, da jeg ikke tilsæt­ter kon­server­ingsmid­del, men kon­server­er med sukker. Når man koger syl­tetøj med lige dele frugt og sukker, kan syl­tetø­jet holde i åre­vis i det uåb­nede glas, selv om det ikke opbe­vares i køleskab. Du kan godt bruge min­dre sukker, men så skal syl­tetø­jet opbe­vares på køl og spis­es hur­tigt. Læs mere her om at sylte uden e‑numre, og hvor­dan jeg rengør glas til syltetøj.

Jeg til­fø­jer en eller flere tomme vanil­jestænger, når jeg koger syl­tetøj i stedet for at ofre en hel vanil­jes­tang. Hver gang jeg har skra­bet kornene ud af en stang vanil­je, kom­mer jeg dem i et glas med sukker, jeg har stående i min bageskuffe. Her hold­er de sig fint, til jeg får brug for dem. Som en sidegevinst får man det lækreste vaniljesukker.

Aro­nia – sådan mild­ner du bit­ter­hed og får sød­men frem i bærrene

Aro­nia har en lidt bit­ter, tør smag, selv når de er helt modne. Jeg synes, de er for bitre at spise rå. Man kan tage lidt af beskhe­den ved at fryse dem. Men det er end­nu bedre at koger bær­rene. Så skifter de karak­ter, og sma­gen bliv­er sød og dyb. 

Særligt i efteråret er aro­nia fin med blade i efterårets rødgule farv­er. Lad bær­rene blive på aro­ni­abusken, så længe du tør. Bær­rene bliv­er min­dre bitre, jo læn­gere de får lov at modne. Men pas på: fugle kan godt lide aroniabær. 

Hvad kan man bruge aro­nia og aro­ni­a­syl­tetøj til?

Aro­nia­marme­lade min­der om kirse­bær- og sol­bær­marme­lade i sma­gen. Aro­nias koger dog ikke så meget ud som kirse­bær og sol­bær, så de får en lidt mere rosi­nagtig kon­sis­tens i syl­tetø­jet. Brug aro­nia­marme­laden fx på ost, vafler, pan­dek­ager eller gem den til jul og brug den som alter­na­tiv til kirse­bærsovs på risala­mande. Du kan også bruge de sylt­ede aro­nia i stedet for sylt­ede kirse­bær på denne chiala­mande.

Har du flere aro­nia, end du vil lave syl­tetøj af, kan jeg anbe­fale at bruge en por­tion bær til aro­ni­ak­age med æble og mar­ci­pan.

Æble-aro­ni­a­syl­tetøj

Marme­lade af aro­nia og æble har en dyb aro­ma. Æblerne mild­ner aro­ni­abær­rene og tykn­er marme­laden. Brug den fx på ost eller til jul som alter­na­tiv kirsebærsovs.
Forb. tid10 min­ut­ter
Tilb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid20 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Serv­ings: 3 små glas
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • 3 Glas med låg
  • Mini­hakker kan sagtens und­væres, men spar­er tid.

Ingre­di­enser

  • 250 g æble – vægt uden kerne­hus, men med skræl 3–4 små æbler
  • 250 g aro­ni­abær
  • 500 g sukker
  • 2 tomme vanil­jestænger har du ikke det, kan du selvføl­gelig også putte fx en halv ubrugt vanil­jes­tang i

Sådan gør du

  • Æblerne hakkes groft i en min­hakker. Du kan også rive dem groft på et rive­jern eller skære dem i små stykker ved at dele dem i ultra­tyn­de både og dernæst skære på den anden led.
  • Aro­ni­abær skylles og puttes i en gryde sam­men med æblestykkerne, vanil­jestænger og sukker. Lad blandin­gen stå 5–10 min­ut­ter, til frugten beg­y­n­der at safte. Kog 5–10 ved god varme, til syl­tetø­jet har den rette konsistens. 
  • Hæld syl­tetø­jet på de skold­ede glas og sæt låget på med det samme.
Æble-aronia-syltetøj med hele aroniabær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften