Chiagrød – grundopskrift og ideer til forskellige slags chiagrød

Her får du min grundopskrift på chiagrød og en håndfuld opskrifter på meget forskellige slags chiagrød. Chiagrød er så sundt, at jeg spiser det som et godt alternativ til brød og gryn om morgenen. Men det kan lige så vel være et mellemmåltid, snack eller sund dessert som chialamande eller chiamisu. På engelsk kaldes chiagrød da også chiabudding – chia pudding.
Chiagrød bliver meget forskellig alt efter, hvad man blander i af bær og frugt, syltetøj eller andre smagsgivere som kakao, vanilje, kaffe eller peanutbutter. Min favorit vil nok for altid være den mest enkle: yoghurt med chiafrø, årstidens friske frugt og nødder. Men det er nu godt at have noget at veksle imellem. Scroll ned for at se opskrifter på forskellig slags chiagrød – mon ikke der er en chiagrødsopskrift for dig?
Vil du hellere lave din egen sammensætning, får du herunder min grundopskrift. Jeg har prøvet at angive forholdet mellem chiafrø og forskellige typer af væske, men det afhænger meget af, hvilken væske man bruger, og hvor tyk, man gerne vil have chiagrøden. Så det er ikke håndfaste anvisninger, men snarere en guide.
Efter opskrifterne kan du læse mere om chiafrø og se næringshold og andre facts: Spørgsmål og svar om chiafrø.
Grundopskrift på chiagrød
Ingredienser
Chiagrød af tykke væsker som skyr, græsk yoghurt og hytteost
- 1 spsk. chiafrø
- 200 g græsk yoghurt, skyr, hytteost.
Chiagrød af mellemtykke væsker som A38 eller yoghurt
- 1½‑2 spsk. chiafrø
- 200 g A38 eller yoghurt
Chiagrød af tynde væsker som skummetmælk eller mandelmælk
- 1½‑2 spsk. chiafrø
- 1 dl skummetmælk, minimælk eller plantebaseret mælk
Krydring
- vaniljepulver, kanel, kakao, peanutbutter eller anden krydring (kan udelades)
- Evt. sødning som honning, sirup elle sukker (kan tilsættes eller undlades alt efter hvor sund/sød du ønsker chiagrøden. Jeg tilsætter ikke sødning. )
Topping
- Bær og frugt
- Frysetørret hindbær
- Syltet frugt eller syltetøj
- Revet gulerod
- Nødder
- Kakaonips
Sådan gør du
- Rør chiafrø og evt. krydring sammen.
- Rør væsken i.
- Sæt i køleskabet i 3–4 timer.
- Spis med frugt og nødder.
Noter
Opskrifter på chiagrød
Spørgsmål og svar om chiafrø
I princippet behøver chiafrø ikke at trække. Jeg spiser en teske chiafrø på min yoghurt de fleste morgener, uden at den trækker. Men hvis man vil have en tyk og cremet grød af de små frø, skal de trække 3–4 timer. Det er de færreste, der står så tidligt op til hverdag, at chiafrøene kan nå at trække så længe. Så er det nemmere at lave grøden aftenen før. Men den behøver altså ikke at trække hele natten.
Chiafrø har 462 kalorier pr. 100 g og består hovedsageligt af fedt, proftein og kostfibre, mens frøene er lave på kulhydrater. Chiafrø er derimod en af de fødevarer, der indeholder allerflest kostfibre, nemlig 41 g. pr. 100 g, hvilket er en smule mere end hvedeklid og meget mere end fx kål. Chiafrø indeholder også en del protein, nemlig 21 g pr. 100 g, hvilket er meget for en vegetabilsk fødevare. Kilde: Frida fooddata.dk. Du kan se flere detaljer i skemaet nederst på siden.
Chiafrø er sunde, men ikke sundere end så mange andre råvarer. Grunden til, at chiafrø har fået ry for at være sunde, kan være, at de indeholder så mange fibre (41 g. som nævnt ovenfor) og mere omega‑3 end mange andre fødevarer, nemlig 19 g pr. 100 g (kun overgået af levertran og hørfrøolie). Kilde: Frida fooddata.dk. Men da vi kun spiser en lille smule chiafrø, får vi jo ikke så mange af de sunde stoffer indenbords. Det er derfor begrænset, hvor meget chiafrø spiller ind på vores sundhed. Men det hele summer jo op.
Tidligere anbefalede Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, at man holdt sig under 15 g chiafrø om dagen. Denne anbefaling gælder ikke længere. (kilde: Den Europæiske Unions Tidende). Det betyder dog ikke, at man ikke kan få ondt i maven af at spise for mange chiafrø ligesom nogle mennesker kan få ondt i maven af at spise for mange havregryn. 15 g chia (ca. 1½ spsk.) er fint til en stor portion chiagrød, så det er nok ikke så ofte, at man kommer til at spise mere end 15 g om dagen.
Til chiagrød kan man bruge alle typer af flydende mælkeprodukter som komælk (skummetmælk, minimælk, letmælk, sødmælk), A38, skyr, yoghurt, græsk yoghurt eller hytteost. For plantebaseret eller vegansk chiagrød kan man vælge plantebaserede mælkedrikke som kokosmælk, sojamælk, havremælk og mandelmælk. Jeg synes dog ikke, at chiagrød af vand smager godt. Forholdet mellem chiafrø og væske skal justeres alt efter hvilken type væske, du bruger. Se forslag til i grundopskriften på chiagrød ovenover.
Chiafrø har rigtig mange anvendelsesmuligheder udover som grød. Jeg bruger chiafrø som bindemiddel i mit knækbrød og stenalderbrød, som begge er uden æg, i chiapandekager, til at stive syltetøj, som drys på yoghurt, i smoothies, i kager og andet bagværk eller som panering.
Næringsindhold i chiafrø
Næringsindhold | pr. 100 g. |
Energi | 462 kcal |
Fedt | 34 g |
Kulhydrater (tilgængelige) | 0 g |
(heraf sukkerarter) | 2 g |
Kostfibre | 41 g |
Protein | 21 g |
N‑3 fedtsyrer | 19 g |
Kilde: Frida fooddata.dk
