Avocadoen > Kirsebærmarmelade af fuglekirsebær med sten

Kirse­bær­marme­lade af fuglekirse­bær med sten

Kirsebærmarmelade

Her får du opskriften på kirse­bær­marme­lade af fuglekirse­bær. Mens almin­delige kirse­bær er en dyr affære, kan man plukke fuglekirse­bær helt gratis mange sted­er i Dan­mark. Fuglekirse­bær er ganske vist små, men de er søde og saftige, og de giv­er en dejlig marme­lade med god smag.

Det er noget af et arbe­jde at udstene de små fuglekirse­bær. Denne marme­lade har jeg kogt af kirse­bær med sten. Forde­len ved at koge marme­laden med sten er, at man slip­per for at få kirse­bær­farvede fin­gre, hvilket er uundgåeligt, når man udsten­er kirse­bær­rene. Tidsmæs­sigt synes jeg ikke der er noget at spare ved at koge kirse­bær­marme­laden med sten, da man enten skal purere marme­laden eller fiske stenene op efter­føl­gende. Jeg giv­er dig to metoder til at at fjerne kirse­bærstenene. Vil du hellere lave syl­tetøj af udstenede bær, så prøv denne opskrift på kirse­bær­syl­tetøj.

I opskriften her får du frem­gangsmåde til at koge marme­laden i gryde. Den kan også koges i mikroovn. Efter opskriften kan du se en tabel med koge­tider for marme­lade i mikroovn, for­di koge­ti­den afhænger af mængden.

Metode 1: Kirse­bær­marme­lade uden hele bær

Fidusen er at koge kirse­bær­rene til stenene så vidt muligt løs­ner sig fra bær­rene. Dernæst kan man enten purere så meget som muligt af kirse­bærkødet gen­nem en sigte. Til sidst bringes syl­tetø­jet i kog igen og hældes på glas. Resul­tatet er kirse­bær­syl­tetøj uden hele bær. Dette vil de fleste børn nok foretrække.

Metode 2: Kirse­bær­marme­lade med bær

Alter­na­tivt kan man sigte væsken fra kirse­bær­rene – denne gemmes til syl­tetø­jet. Dernæst fisker man stenene op med et par små gafler. Du skal være 100% sikker på, at du får hver og en med. Ellers risik­er­er man, at nogen brækker en tand, hvis de kom­mer til at bide i en kirse­bærsten. Når alle sten er fjer­net, hælder man kirse­bær­rene tilbage i saften og giv­er det et opkog igen, før man hælder det på glas. Forde­len er, at man bibehold­er bær­rene i syltetøjet. 

Kirse­bær­marme­lade uden tilsætningsstoffer

Hjem­melavet marme­lade og syl­tetøj smager af så meget mere end det købte. Når man først har væn­net sig til den rige smag af hjem­melavet marme­lade, kan købt syl­tetøj smage lidt van­det. En anden af forde­lene ved at koge syl­tetøj selv, er at man helt kan undgå at til­fø­je kon­server­ingsmi­dler og andre kun­stige tilsæt­ningsstof­fer. I stedet for kon­server­ingsmid­del bruger jeg lige dele sukker og bær, så sukker fun­ger­er som kon­server­ingsmid­del. Du kan læse mere om hold­barhed af syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer efter opskriften.

Hvor­for jeg tilsæt­ter cit­ron til kirsebærmarmelade

Jeg tilsæt­ter først og fremmest cit­ron til marme­laden, for­di det smager godt. Ellers kan kirse­bær­marme­lade godt man­gle lidt syrlighed. Men jeg tilsæt­ter også cit­ron­saft og cit­ron­skal som erstat­ning for geler­ingsmid­del. Cit­ro­nen hjælper til, at marme­laden tykn­er bedre. Kirse­bær har nem­lig et lavt ind­hold af pek­tin, så det bliv­er ikke særlig stift, med min­dre man koger det længe. Af samme grund bruger jeg altid friske kirse­bær, når jeg koger syl­tetøj og marme­lade af kirse­bær. Når man fryser kirse­bær, svækkes pek­ti­nen. Så frosne kirse­bær egn­er sig bedst til kirse­bærsovs. Hvis man vil lave syl­tetøj eller marme­lade af frosne kirse­bær, og man ønsker, det skal være stift, må man tilsætte pektin.

Jeg bruger altid økol­o­giske cit­roner, når jeg skal bruge skallen. Så undgår man de gift­stof­fer (pes­ti­cider), som kon­ven­tionelt dyrkede cit­rusfrugter behan­dles med, som især sid­der i skallen.

Hvad kan man bruge kirse­bær­marme­lade til?

Kirse­bær­marme­lade er vildt lækkert på chi­a­grød. Chi­a­grød med sylt­ede kirse­bær smager som risala­mande eller som risifrut­ti – bare lidt sun­dere og helt uden tilsæt­ningsstof­fer. Se opskriften her: chi­a­grød med sylt­ede kirse­bær. Ellers er marme­laden også god på skyr, pan­dek­ager og ost, eller hvor man ellers ville bruge en mørk syltetøj. 

Kirse­bær­marme­lade af fuglekirse­bær med sten

Forde­len ved at koge marme­lade af fuglekirse­bær med sten er, at man slip­per for mis­farvede fin­gre. Denne lækre kirse­bær­marme­lade smager vildt godt på chiagrød.
Tilb. tid30 min­ut­ter
Sam­let tid30 min­ut­ter
Ret: Sylt­ning
Køkken: Dan­sk
Serv­ings: 1 glas
Author: Avocadoen.dk

Ingre­di­enser

  • 300 g kirse­bær med sten
  • 200 g sukker
  • 1 økoc­itron saft og skal
  • ¼ vanil­jes­tang korn og bælg

Sådan gør du

  • Hæld kirse­bær og sukker i en gryde og lad det trække lidt. Hvis du hellere vil koge i mikroovn, kan du se beskriv­else af frem­gangsmå­den i mikroovn efter opskriften.
  • Skrab kornene ud af vanil­jes­tangen og put både korn og stang i gryden.
  • Riv cit­ron­skallen fint og put det i gry­den sam­men med saften fra citronen.
  • Kog kirse­bær­rene, til kirse­bærstenene beg­y­n­der at slippe kirse­bær­rene. Det tager 5–10 minutter.

Metode 1:

  • Hæld bær­rene i en sigte over en skål.
  • Brug en ske til at purere så meget af bær­rene gen­nem sigten, du kan.
  • Hæld kirse­bær­marme­laden tilbage i gry­den og kog, til det har en passende konsistens.
  • Hæld på rengjorte og skold­ede glas.

Metode 2

  • Hæld bær­rene i en sigte over en skål, så saften bevares.
  • Fisk vanil­jes­tangen op og smid den ud.
  • Brug to gafler til at fiske alle sten op. 
  • Hæld kirse­bær­marme­laden tilbage i gry­den og kog, til det har en passende konsistens.
  • Hæld på rengjorte og skold­ede glas.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Sådan koger jeg syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en glasskål med kan­ter, jeg kan holde ved, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt skålen i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt.

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næst-laveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 7 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav- mid­dellav effekt: 10 minutter
400 g frugt + 200 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 7 min­ut­ter
Mid­dellav effekt:14 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 9 min­ut­ter
Mid­dellav effekt: 15 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marmelade

Med halvt så meget sukker som frugt eller bær i opskriften, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Jeg opbe­var­er syl­tetø­jet i vores uop­varmede kælder, der har en tem­per­atur på mellem 5–20 grad­er fra vin­ter til som­mer. Her hold­er syl­tetøj og marme­lade med lige dele sukker og frugt i åre­vis. Læs mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan jeg rengør glas til syl­tetøj.

Kirsebærmarmelade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften