Syltetøj og marmelade i mikroovn

Det er supernemt at koge marmelade og syltetøj i mikroovn. Og så tager det under 10 minutter.
Jeg bruger ofte mikroovnen til at lave syltetøj, hvis jeg har en lille smule frugt til overs. En lille portion syltetøj eller marmelade skal koge meget kortere tid i mikroovn end i gryde. Hvis du vil lave en større portion, kan det ikke svare sig at bruge mikroovnen.
Hvilke frugter og bær kan koges i mikroovn?
Alle slags frugter og bær, som du ville koge almindeligt syltetøj af, kan koges i mikroovn. Der er få undtagelser, fx citrusfrugter, som skal koge længere tid. Jeg har dog med held lavet limequatsyltetøj i mikroovn, da skallen på limequat ikke er så sej som på andre citrusfrugter.
Ved at koge syltetøjet i mikroovn bevarer man flere af vitaminerne fra frugten, da kogetiden er kort. Frugten bevarer også lidt mere af sin struktur, så konsistensen og smagen af syltetøj lavet i mikrovn bliver virkelig lækker.
Sådan koger man syltetøj og marmelade i mikroovn:
Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marmeladen i en lidt stor ovnfast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kogningen gennem glasskålen og kan se, om der ligger uopløst sukker i bunden af skålen. Når marmeladen er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.
Fremgangsmåden er, at jeg bringer syltetøjet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syltetøjet er kommet i kog. Syltetøjet skal boble over hele overfladen, før du skruer ned for effekten. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt.
Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hedder 360W. Jeg koger til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter med en portion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvordan du bedømmer, om syltetøjet er færdigt. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet og juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Fremgangsmåden for solbær, stikkelsbær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på solbærsyltetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.
Kogetider for forskellige mænder frugt og sukker i mikroovn
Kogetiden bliver længere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroovnen – i modsætning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syltetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syltetøjet i en gryde.
Mængde frugt og sukker | Kogtid og effekt i mikroovn |
100 g frugt + 50 g sukker | Fuld effekt: 2 minutter Lav effekt: 5 minutter |
200 g frugt + 100 g sukker eller 100 g frugt+ 100 g sukker | Fuld effekt: 3 minutter Lav effekt: 6 minutter |
300 g frugt + 150 g sukker eller 200 g frugt + 200 g sukker | Fuld effekt: 4 minutter Lav effekt: 7 minutter |
400 g frugt + 150 g sukker eller 300 g frugt + 300 g sukker | Fuld effekt: 5 minutter Lav – middellav effekt: 8 minutter |
400 g frugt + 400 g sukker | Fuld effekt: 6 minutter Lav – middellav effekt: 9 minutter |
Obs: Tiderne er kun vejledende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, middellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syltetøjet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effekten, så det passer. Kogetiden afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten.
Se alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade i mikroovn.
Holdbarhed og opbevaring af syltetøj og marmelade i mikroovn
Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syltetøjet opbevares i køleskab og spises hurtigt. Det gør dog ikke så meget, da portionen er lille. I køleskab holder syltetøjet sig fint et par uger eller ligefrem måneder, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.
Hvis man vil lave langtidsholdbart syltetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat konserveringsmidler. Her kan du læse mere om syltetøj og marmelade uden tilsætningsstoffer, og hvordan man rengør glas til syltetøj.
Syltetøj og marmelade i mikroovn
Equipment
- Glas som kan tåle kogning Gerne med låg
- Mikroovn
Ingredienser
- 100 g frugt eller bær
- 50 g sukker
- En form for krydring fx vanilje, citron, stjerneanis, ingefær, rom, valnødder
Sådan gør du
- Skær frugten i små stykker
- Put først sukker i glasset, som du vil koge syltetøjet i og tilsæt dernæst krydderi og frugt. Undlad at røre. På den måde undgår du, at sukkerkrystallerne klistrer fast til kanten
- Sæt glasset i mikroovnen og kog ved fuld effekt (min mikroovn er på 900 W) i 2 minutter, til syltetøjet er kommet i kog. Rør rundt efter det første minut. Pas på – glasset bliver meget varmt. Jeg lader det stå i mikroovnen, når jeg rører rundt.
- Nu koges syltetøjet færdigt ved lav effekt, ca 180–350 W, til det har en passende konsistens. Det tager ca. 5 minutter. Mikroovne er forskellige, så hold øje med syltetøjet, mens det koger, og rør rundt ca. hver minut i starten til sukkeret er opløst. Juster mikroovnens effekt, hvis syltetøjet enten går af kog eller koger for vildt.
- Fisk evt. krydderi op, og sæt låg på glasset.
Noter
Herunder har jeg samlet alle mine opskrifter på syltetøj og marmelade kogt i mikroovn.
