Avocadoen > Lynhurtigt kakisyltetøj

Lyn­hur­tigt kakisyltetøj

Syltetøj af kakifrugter

Jeg kan bedst lide kak­ifrugt, når de ikke er alt for modne. Når de er helt modne, koger jeg syl­tetøj af dem. Her er opskriften på meget nemt kak­i­syl­tetøj, der laves i mikroovn. Kak­ifrugten giv­er lækkert, ret sød syl­tetøj, og det kan laves på 10 min­ut­ter i mikroovn.

Kak­ifrugten – eller kha­ki – er både med hen­syn til smag og kon­sis­tens lidt svær at blive klog på. Nogle gange min­der den om et æble, andre gange mere om en sød nek­tarin eller blomme. Når den bliv­er mod­en bliv­er den meget blød og end­nu sødere. Kak­ifrugten har en forædlet vari­ant, som kaldes sharon­frugt, og som kun dyrkes i Israel. Her kan du læse mere om kak­ifrugt.

Jeg kan godt lide at spise kak­ifrugt på min mor­gen­mad, men den søde frugt fun­ger­er fx også godt i denne gulerodssalat med kak­ifrugt og inge­fær eller som top­ping på chi­a­grød.

Syl­tetøj i mikroovn bliv­er rigtig godt, for­di frugten behold­er lidt bid. Det er et en god måde at få brugt en rest frugt, der ellers er i fare for at blive til mad­spild. Til dette syl­tetøj har jeg brugt 200 kak­ifrugt. Orig­inalt var opskriften bereg­net ud fra 100 g, og det kan du også nøjes med. I så fald skal du koge syl­tetø­jet ved fuld effekt i 2 min­ut­ter og lav effekt i 5 min­ut­ter. Du kan også godt for­doble opskriften, men så skal koge­ti­den forlænges. 

Kak­i­syl­tetø­jet er rigtig godt på denne chi­a­grød med kak­ifrugt, som bliv­er til en sund dessert sam­men med den søde kaki, men det kan selvføl­gelig også bruges som alt andet syl­tetøj fx til pan­dek­ager eller på knæk­brød.

Vil du gerne lave en større por­tion kak­i­syl­tetøj, fun­ger­er det bedre at koge syl­tetø­jet i en gryde. I så fald kan jeg anbe­fale dig at prøve dette lækre kry­drede kaki-æble­syl­tetøj med kanel og stjernea­nis.

Pandekager med kakisyltetøj

Lyn­hur­tigt syl­tetøj af kakifrugt

Undgå mad­spild og brug en lille rest kak­ifrugt til lyn­hur­tigt syl­tetøj i mikroovn. 
Forb. tid10 min­ut­ter
Sam­let tid10 min­ut­ter
Ret: Syl­tetøj
Author: Avocadoen.dk

Equip­ment

  • Glas eller skål (skal kunne tåle kogn­ing i mikroovn)
  • Mikroovn

Ingre­di­enser

  • 200 g Kak­ifrugt
  • 100 g sukker
  • ½ Saft og skal af en halv citron
  • ½ tom vanillestang (hvis du har en)

Sådan gør du

  • Skær frugten i små bitte tern.
  • Put frugten i et glas eller skål, der kan tåle kogn­ing. Glas­set skal være så stort, at der er plads til, at syl­tetø­jet kan koge op.
  • Tilsæt sukker, cit­ron og den tomme vaniljestang.
  • Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt i 3 min­ut­ter, til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Rør rundt et par gange.
  • Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt, ca 350 W, til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 7 min­ut­ter. Hold øje med syl­tetø­jet, mens det koger, og rør rundt ca. hvert min­ut. Juster mikroov­nens effekt, hvis det enten går af kog eller koger for vildt.
  • Fisk vanil­jes­tangen op, sæt låg på glas­set og opbe­var syl­tetø­jet i køleskabet.
Tak for­di du kig­ger for­bi ❤️. Du find­er også Avo­ca­doen på Face­book, Insta­gram, Pin­ter­est og YouTube. Eller tilmeld dig Avo­ca­doens nyheds­brev 🥑. Del gerne dine erfaringer med opskriften ned­er­st på siden ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ .
Susanne

Sådan koger man syl­tetøj og marme­lade i mikroovn:

Man skal bruge en skål eller et glas, som tåler mikroovn. Jeg koger marme­laden i en lidt stor ovn­fast glasskål, så jeg kan tage ved den uden at brænde mig. Jeg kan godt kan lide, at jeg kan følge med i kognin­gen gen­nem glasskålen og kan se, om der lig­ger uopløst sukker i bun­den af skålen. Når marme­laden er kogt færdig, fylder jeg den over i et lille glas med en sovseske.

Frem­gangsmå­den er, at jeg bringer syl­tetø­jet i kog ved fuld effekt og dernæst koger det færdigt ved lav effekt. Sæt glas­set i mikroov­nen og kog ved fuld effekt – i min mikroovn er det 900W – til syl­tetø­jet er kom­met i kog. Syl­tetø­jet skal boble over hele over­fladen, før du skruer ned for effek­ten. Rør rundt efter det første min­ut. Pas på – glas­set bliv­er meget varmt. 

Nu koges syl­tetø­jet færdigt ved lav effekt. I min mikroovn bruger jeg næstelaveste trin, som er 180 W. Går det af kog, skruer jeg op til næste trin, som i min mikroovn hed­der 360W. Jeg koger til det har en passende kon­sis­tens. Det tager ca. 5 min­ut­ter med en por­tion på 100 g frugt og 50 g sukker. Se her, hvor­dan du bedøm­mer, om syl­tetø­jet er færdigt. Mikroovne er forskel­lige, så hold øje med syl­tetø­jet og juster mikroov­nens effekt, hvis syl­tetø­jet enten går af kog eller koger for vildt. Rør rundt ca. hver min­ut i starten til sukkeret er opløst. Frem­gangsmå­den for sol­bær, stikkels­bær og ribs er lidt anderledes. Følg opskriften på sol­bær­syl­tetøj, hvis du ønsker at koge disse bær til syltetøj.

Koge­tider for forskel­lige mæn­der frugt og sukker i mikroovn

Koge­ti­den bliv­er læn­gere jo større mængder frugt og sukker man koger i mikroov­nen – i mod­sæt­ning til når man koger i gryde. Mine opskrifter tager udgangspunkt i 100 g frugt, men man kan godt koge op til 300–400 g frugt til syl­tetøj i mikroovn. Vil man koge større mængder bær eller frugt, kan det bedre svare sig at koge syl­tetø­jet i en gryde. 

Mængde frugt og sukkerKogtid og effekt i mikroovn
100 g frugt + 50 g sukkerFuld effekt: 2 min­ut­ter
Lav effekt: 5 minutter
200 g frugt + 100 g sukker
eller
100 g frugt+ 100 g sukker
Fuld effekt: 3 min­ut­ter
Lav effekt: 6 minutter
300 g frugt + 150 g sukker
eller
200 g frugt + 200 g sukker
Fuld effekt: 4 min­ut­ter
Lav effekt: 7 minutter
400 g frugt + 150 g sukker
eller
300 g frugt + 300 g sukker
Fuld effekt: 5 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 8 minutter
400 g frugt + 400 g sukkerFuld effekt: 6 min­ut­ter
Lav – mid­dellav effekt: 9 minutter

Obs: Tiderne er kun vejle­dende, da mikroovne ikke har nøjagtig samme effekt. I min mikroovn er fuld effekt 900 W, mid­dellav effekt er 360 W og lav effekt er 180 W. Hold øje med, at syl­tetø­jet ikke går af kog eller koger over og skru op eller ned for effek­ten, så det pass­er. Koge­ti­den afhænger også af, hvor meget væske, der er i frugten. 

Se alle mine opskrifter på syl­tetøj og marme­lade i mikroovn.

Hold­barhed og opbe­var­ing af syl­tetøj og marme­lade i mikroovn

Da der kun er halvt så meget sukker som frugt eller bær i denne opskrift, skal syl­tetø­jet opbe­vares i køleskab og spis­es hur­tigt. Det gør dog ikke så meget, da por­tio­nen er lille. I køleskab hold­er syl­tetø­jet sig fint et par uger eller lige­frem måned­er, hvis man er omhyggelig med hygiejnen.

Hvis man vil lave langtid­sh­old­bart syl­tetøj, skal man bruge lige så meget sukker som frugt, når der ikke er tilsat kon­server­ingsmi­dler. Her kan du læse mere om syl­tetøj og marme­lade uden tilsæt­ningsstof­fer, og hvor­dan man rengør glas til syltetøj.

Syltetøj af kakifrugt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften