Nødder er geniale når man vil undgå stivelse i sin mad. De smager og mætter godt og kan kun gøre morgenmad, en salat eller en kage bedre. Malede nødder kan bruges som erstatning for mel til brød og kage, de kan bruges i stedet for mysli, og de kan bruges som snacks i stedet for chips. Der er dog en smule stivelse i nødder, så helt kan man ikke undgå stivelse, hvis man spiser nødder.
Nødder har et stort indhold af fibre og er sunde, hvis man spiser dem usaltede. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser op til 30 gram om dagen, da de forebygger hjertekarsygdomme. Nogle af de sundeste er peanuts, mandler, pekan, macadamia og valnød. Cashew er ikke nævnt her, fordi de har et lidt højere indhold af stivelse.
Brug airfryer til at riste nødder
Det er rigtig godt at riste nødder let for at trække smagen frem i dem. Det bruger jeg ofte for at riste fx hasselnødder, valnødder eller mandler til salat. Her er airfryeren genial, fordi man kan riste nødderne uden fare for, at de brænder på. I min airfryer skal de have 5–7 minutter ved 140 grader. Airfryere er forskellige, så tilpas bagetiden til din maskine.
Se forskellige forslag til opskrifter med nødder herunder:
1
Hjemmelavet nøddecreme med 86% hasselnødder og vanilje
Nøddecreme med ristede nødder og vanilje, uden smør, mælk og chokolade. Smagen af Nutella med langt mindre sukker – til morgenmad eller når lækkersulten rammer.
På 5 minutter kan du riste hasselnødder i airfryer, så de brunde hinder kan gnubbes af. Ristede hasselnødder er milde, søde og endnu mere nøddeagtige i smagen.
Gudesmuk salat med avocadodressing, avocado, brombær og saltmandler. Salaten har det hele: sprødt, knasende, blødt, sødt, syrligt, salt, stærkt og cremet.
En frisk og lækker salat af spidskål med fint skårne stykker af knoldselleri, rucola og pære, ristede hasselnødder og en dressing med estragon, sennep og citron.
Æblekage uden mel – med karamelliseret mandelcrumble
Denne smuldreæblekage smager simpelthen himmelsk, og så er den uden mel. Den består af æblemos med vanilje toppet med kanel og karamelliseret mandelcrumble.
Grundopskrift på yoghurtbowle med frugt, chiafrø og nødder. Lækker morgenmad uden stivelse med et utal af variationer alt efter hvad tid på året det er. Find inspiration til hver måneds yoghurtbowle med frugt.
Islagkage med mandelbund, æbleis og marcipan er et hit som dessert til gæster, da den laves på forhånd. Æbleisen bliver blød og cremet helt uden ismaskine.
Kokostoppe i airfryer – nem opskrift med kondenseret mælk
Kokostoppe i airfryer er ubetinget verdens hurtigste. De minder en hel del om kokosmakroner uden æg og kan laves af to ingredienser, kondenseret mælk og kokos.
Hjemmelavet pesto med mandler, basilikum og bagte hvidløg er nemt at lave og smager så meget bedre end købt pesto. Tilføj estragon for en ekstra lækker pesto.
Den bedste opskrift på hjemmelavede knækbrød uden mel og æg. Det er dermed glutenfri, uden stivelse og veganske. Brug disse meget lækre knækbrød som underlag for pålæg eller bare som snacks.
Banankage med marcipan og karamelglasur (glutenfri)
Kage med banan er altid godt, men karamelglasuren er stjernen i denne glutenfri kage. Banankagen er uden mel, hvor marcipan sikrer en lækker smag og konsistens.
Gulerodssalat med limequat, ristede mandler, kanel og vanilje
Denne gulerodssalat med limequat, ristede mandler, kanel og vanilje er så lækker, at den – næsten – er en dessert. Vi spiser den da også efter maden i små skåle.
Opskrift på grød uden gryn og korn, der er lavet påblomkålsris og kokosmel og tilsmagt med vanilje. Denne grød er en basisgrød, som kan varieres på alle mulige måder.